Ristiinassa sai 12.6. ilmaisen katiskan, jos allekirjoitti lupauksen pidättäytyä verkkokalastuksesta saimaannorpan esiintymisalueilla.

Suomen luonnonsuojeluliitto antoi ilmaisen Saimaa-katiskan sille, joka luovutti verkkonsa pois kalastuskäytöstä ja allekirjoitti katiskasopimuksen.

Vaihda verkot katiskaan –tapahtuma Ristiinassa oli jo noin kahdeskymmenes vastaavanlainen tempaus sen jälkeen, kun Suomen luonnonsuojeluliitto aloitti ne vuonna 2008. Alkuvuosina lupauksen tehneille kalastajille annettiin kalastavuudestaan tunnettu Veke-katiska, mutta vuodesta 2018 lähtien verkot ovat vaihtuneet näppärän kokoiseen ja muotoiseen Saimaa-katiskaan.

Verkkojen materiaali kierrätetään

Tempauksen yhteydessä kerättävät verkot eivät palaa kalastuskäyttöön, vaan niiden materiaali kierrätetään mahdollisuuksien mukaan. Verkon liinoista on tehty muun muassa alushousuja, ja paulojen lyijy on toimitettu metallinkeräykseen.

Seuratessani hetken aikaa verkkojen vaihtumista katiskaan en voinut olla huomaamatta, että muutamat katiskannoutajat eivät ehkä olleet sisäistäneet tempauksen tarkoitusta. Vaihtoon tuotiin varaston nurkista niitä kaikkein risaisempia ja täysin käyttökelvottomia verkkoja. Ja saatettiinpa samalla kehua, että nyt oli tarjolla helppo keino päästä eroon ongelmajätteestä ja saada ilmainen katiska.

Vaihda verkot katiskaan -tempauksen toteuttajia ristiinalaisella parkkipaikalla. Pöydän ääressä vasemmalta: Juho Rajala, Marjaana Kovanen ja Kaarina Tiainen. Takana vasemmalla Markku Nironen.

Tempauksen tarkoitushan on saada verkkoja pois kalastuskäytöstä. Toki niillä kotiin jääneillä käyttökelpoisilla verkoilla voi kalastaa niin, että ne eivät aiheuta vaaraa erittäin uhanalaiselle saimaannorpalle. Verkkoja voi käyttää vesissä ja alueilla, joissa norppaa ei ole.

Verkolla voi kalastaa norppavesilläkin, jos valvoo pyydystä vierestä koko kalastuksen ajan. Tällaista verkkokalastusta on muun muassa täkykalojen pyynti, jossa pyydys lasketaan veneen viereen pariksi minuutiksi. Verkon voi myös virittää esimerkiksi ruovikon laitaan ja hätistellä kalat pyydykseen. Kun kalastaja ei missään vaiheessa poistu verkon luota, hän voi varmistua siitä, että ei aiheuta vaaraa kuuteille tai isommillekaan norpille.

Tehokkaita norppaturvallisia pyydyksiä ovat myös paunetit, nielurajoittimilla varustetut rysät sekä perinteiset nuotat ja kierre- eli kurenuotat. Etenkin viimeksi mainitusta toivoisin kehitettävän edullisia kevytversioita, joita voisi käyttää myös yksin kalastaessaan.

Saimaa-katiska

Suomen luonnonsuojeluliiton jakamat Saimaa-katiskat ovat syntyneet talkootyönä. Kyseessä on kompaktin kokoinen ja helposti käsiteltävä katiska, joka on helppo tehdä itsekin. Seikkaperäiset teko-ohjeet löytyvät luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. Valmistuksen yksityiskohdat selviävät videosta, jolla esiintyy näyttelijä Kari ”Hissu” Hietalahti.

Katiskan parhaita puolia ovat helppo käsiteltävyys, kaksi peräkkäistä nielua, nielun tarvittaessa sulkeva lintuluukku ja norppaa suojeleva nielurajoitin, joka estää nielun leviämisen yli 15-senttiseksi.

Saimaa-katiskat saivat alkunsa luontokuvaaja, dokumentaristi ja kalastaja Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen. Vähitellen syntyi Hyvä katiska -hanke, johon lähtivät mukaan näyttelijä ja kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti sekä kuvaaja-editoija Markku Tissarinen. Hankkeen kärkiajatuksena oli valmistaa hyvin pyytäviä, helppotekoisia ja norppaturvallisia katiskoita sekä jakaa tietoja ja vinkkejä katiskakalastuksesta Saimaan alueen asukkaille. Nimikilpailun jälkeen Saimaa-katiskaksi nimetty pyyntiväline on alun perin ammattikalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuva katiskamalli. (Lainaus Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivulta)

Kokemukseni Saimaa-katiskan kalastavuudesta rajoittuvat kolmen vuorokauden koekalastukseen saunarannan laiturilta. Verrokkina oli viereen laskettu vanha ja hieman limainen perinteinen katiska, jossa ei ole johtoaitaa.

Ja niinhän siinä kävi, että Minttu-kissan eväät on toistaiseksi saatu vain perinnekatiskalla, sillä ahvenet, hauet ja särkikalat ovat vierastaneet uutta Saimaa-katiskaa niin, että se on nostettu jo kolme kertaa tyhjänä laiturille.

Minttu-kissan lounas tuli vanhalla katiskalla, ja pari sinttiä jäi seuraavaan päiväänkin. Vieressä lionnut Saimaa-katiska on toistaiseksi ollut tyhjä kaloista.

Tilastollinen otanta on kuitenkin vielä täysin riittämätön. Kesän lopulla vasta nähdään, kuinka Saimaa-katiska on pärjännyt perinteiselle rautalankakatiskalle, jonka malli on katsottu märästä jäljestä saunan lauteilta.