Perhovavalla ja -siimalla voi tarjoilla kalaraadin arvioitavaksi paljon muitakin viehätyksiä kuin perinteisiä perhosidoksia. Pienet mikrojigit ovat myös perhokalastustekniikalla tarjottuna tehokkaita kalanpettäjiä.

 

Perhovavalla tarjottuun mikrojigiin haksahtanut Palokinlammen kirjolohi.

Eräällä 1970-luvulla Pohjois-Norjaan suuntautuneella kalareissullani otin Altan Bossekopissa toimineesta Odd Aune Sport -nimisestä urheilutarvikeliikkeestä mukaani Asbjørn Hørgårdin Råd og redskap -tuoteluettelon. Legendaarisista bambusälevavoistaan tunnetun valmistajan vuosiluettelon parasta antia omalle mielikuvitukselleni olivat kuvat muovisista perhoista May Fly Nymph ja Stonefly.

Siinäkö perhokalastuksen tulevaisuus? Silikonista suoraan koukun ympärille prässättyjä hyönteisjäljitelmiä. Ei ollut, onneksi, ajattelee kai moni aidon perhonsidonnan ystävä. Vaan miksi ei, tuumin usein itse tuskaillessani ajanpuutteen, näköongelmien ja vapisevien käsieni vuoksi. Jigikumin tavoin suoraan perhokoukkuun pujotettava silikoniperhohan voisi olla mahtijuttu.

Mikrojigin voi koukuttaa monella tavalla

Nykyaikainen perhonsidonta hyödyntää silikonia muun muassa herkästi heiluvina jalkoina, mutta perhokoukkuun pujotettavia valmiita ”perhoja” ei näytä olevan juurikaan saatavilla – tai en ole ainakaan sellaisia löytänyt. On siis sävellettävä itse.

Nymfikoukun voi pujottaa jigikumin sisään takakautta silmä edellä.

Pienen jigikumin voi pujottaa perhokoukkuun sellaisenaan tai tarvittaessa saksilla lyhennettynä. Ongelmana on kuitenkin jigin pysyminen paikoillaan heitoissa. Liiman käyttö ei ole mielekästä, jos haluaa vaihtaa samaan koukkuun toisen jigin, ja sidontalangan käyttö nakertaa koko ”pikaperhon” ideaa. Toimivin ratkaisu on silloin muotoiltu koukku, joka pitää jigikumin riittävän hyvin paikoillaan.

Oman ratkaisuni pohjana on erikoinen nymfikoukku, jota valmistaa ainakin Partridge of Redditch. Koukku tunnetaan nimellä Partridge Draper Flat Bodiet Nymph Hook (H5ST). Litteän muotonsa ansiosta koukkuun on helppo sitoa esimerkiksi koskikorennon toukan jäljitelmiä. Erikoinen muotoilu yhdessä kapean ja suoran silmän kera mahdollistaa sen, että koukun voi pujottaa silmä edellä takakautta jigirungon sisään. Oikean pujotuskohdan voi silloin katsoa millintarkasti niin, että silmä tulee juuri halutun mitan esiin jigikumin pääpuolesta.

Ennen koukkuun pujottamista jigin pääpuolen voi halutessaan leikata hieman vinoksi, jolloin se viisteen suunnasta ja jigin uintiasennosta riippuen painuu uitettaessa syvemmälle tai surfaa pinnalla. Tällä yksinkertaisella jigiperholla olen saanut useita kirjolohia silloinkin kun kalat väistelevät muita vieheitä.

Jigipyrstöjen lisäksi perhokoukkuihin voi pujotella monia muitakin pieniä pehmovieheitä.

Esimerkiksi aidon pikkukalan näköiset Powerbait Dropshot Minnow -jigit voi pujottaa vaikkapa matalan veden lohiperhokoukkuun tai streamerkoukkuun. Jos koukun silmä ei ole kovin suuri, pujottaminen onnistuu myös takakautta. Kun koukun silmä tulee esiin jigin etupäästä, jigiä liu’utetaan hieman taaksepäin ja tipautetaan pisara pikaliimaa koukun varteen ja vedetään jigi takaisin paikoilleen.

Sutjakalla kalajigillä voi kalastaa samalla tekniikalla kuin tinseliperhoilla. Parhaimmillaan se on silloin, kun taimenet syövät koskeen nousseita pikkukaloja. ”Sidos” kelpaa mainiosti myös ahvenille, eikä haukikaan sitä ylenkatso.

Myös hyönteisjäljitelmiä

Hyvinä Hørgårdin nymfien korvikkeina toimivat vaikkapa tuuman mittaiset Trigger X Nymphit. Niitä voi pujotella monenlaisiin sopivan kokoisiin perhokoukkuihin, minkä jälkeen kiinnitys varmistetaan pikaliimalla. Liimaaminen tapahtuu samalla tekniikalla kuin edellä on kuvattu.

Nymfin voi ujuttaa jopa kaksihaaraiseen koukkuun, kun työntää ensin virkkuukoukun nymfin läpi ja vetää sillä koukun takakautta paikoilleen. Jos koukun silmä ei pysy virkkuukoukun kärjessä, voi koukun silmään pujottaa pätkän ohutta siimaa ja vetää sen ensin virkkuukoukulla kaksinkerroin nymfin läpi, minkä jälkeen koukku vedetään paikoilleen siimalenkin avulla.

Pieniä kalajigejä ja nymfejä perhokoukuissa. Yllä Powerbait Dropshot Minnow matalanveden koukussa, alla Mikado Fish Fry 5,5 cm pienessä lohikoukussa ja kaksi Trigger X Nymph -mikrojigiä, joista toinen streamerkoukussa ja toinen kaksihaaraiseen koukkuun pujotettuna.

Pieniä kalajigejä ja nymfejä perhokoukuissa. Yllä Powerbait Dropshot Minnow matalanveden koukussa, alla Mikado Fish Fry 5,5 cm pienessä lohikoukussa ja kaksi Trigger X Nymph -mikrojigiä, joista toinen streamerkoukussa ja toinen kaksihaaraiseen koukkuun pujotettuna.

Koukkuun voi lisätä myös painotusta, esimerkiksi kuulapään, ennen nymfin asentamista paikalleen. Silloin pujottaminen on tehtävä tavanomaiseen tapaan koukun kärki edellä.

Vielä kun keksisi helposti koukkuun pujotettavan pintaperhon!

Jatkossa saatan höpistä mikrojigeillä tapahtuvan ”perhokalastuksen” tekniikoista.