Kalastus voi tuoda sisältöä koronavirusta pakoilevan elämään ja tarjota keinon auttaa myös lähimmäisiä.

Koronavirusepidemia voi lisätä perinteistä kotitarvekalastusta.

Maailmamme on muuttunut viimeisten päivien ja viikkojen aikana kenties enemmän kuin koskaan elinaikanamme. Kuulun itse ikäni ja perussairauksieni vuoksi kastiin, jonka liikkumista rajoitetaan meidän kaikkien parhaaksi. Kalassa käyntiä en aio kuitenkaan lopettaa.

Noudata karanteenimääräyksiä

Karanteeninomaisissa oloissa eläminen ei  ole onneksi itselleni mitenkään ylivoimaista, sillä en ole koskaan ollut mikään seurapiiri-ihminen enkä ole juossut harventunut tukka putkella yleisöriennosta toiseen. Pikemminkin olen omissa oloissani ja tiiviin lähipiirin seurassa viihtyvää sorttia.

Jo näin valmiuslain voimassaolon ensimmäisinä päivinä on kerrottu, että kaikki yli 70-vuotiaat eivät ole noudattaneet ohjetta vetäytyä omiin  oloihinsa vaan monet heistä viettävät aikaansa julkisilla paikoilla toistensa seurassa. Siellä hengailevat myös ne nuoret, jotka eivät malta pysyä kodeissaan etäopintojen parissa.

Ei hyvä! Tätä menoa edessä voi olla vielä kovemmat määräykset, jopa ulkonaliikkumiskielto. Noudattamalla kansalaisille annettuja sääntöjä ja ohjeita selviydymme tästä koettelemuksesta vähemmin menetyksin niin ihmishenkien kuin taloutemmekin puolesta.

Jos ei ole ehdoton pakko lähteä yleisille paikoille, kuten kauppaan, apteekkiin tai terveyskeskukseen, niin pysytellään kotona. Omakotiasukkaalla se ei tarkoita tiukkaa neljän seinän sisällä kyyhöttämistä, vaan siihen voi sisältyä myös monenlaista puuhastelua pihapiirissä. Kävelyllä ja luontoretkillä voi käydä yksin tai yhdessä puolison kanssa, kunhan välttää kontaktia muihin ihmisiin. Pelkkään radion kuunteluun ja telkkarin tuijottamiseen ei kannata turtua.

Sosiaaliset suhteet lähimmäisiin hoidellaan nyt sähköisesti (kuva)puheluin, tekstiviestein, sähköpostein ja sosiaalisen median kautta. Kasvokkainkin voi olla, jos välissä on vähintään pari metriä vapaata ilmatilaa. Naapurin kanssa voi vaihtaa kuulumisia raja-aidan tai tien yli.

Toivottavasti jokaisella eristetyllä ja eristäytyneellä on jokin lähimmäinen, joka voi tuoda kotiovelle ruokaa, lääkkeitä ja muita välttämättömiä tarvikkeita.

Varovaisuus ei ole pahasta

Pelko ja pakokauhu ovat pahasta, mutta (yli)varovaisuuskaan ei ole liikaa viruksen välttelyssä. On vain tiedettävä miten toimia. Ja hankittava koko ajan lisää tietoa.

Vaikka olemme tottuneet luottamaan omiin viranomaisiimme ja asiantuntijoihimme, voi olla paikallaan seurata myös maailmalta tulevaa tietoa. Kunhan suodatamme tietotulvasta pois valeuutiset, joita tietyt toimijat yrittävät ujuttaa tietovirtaan tarkoituksenaan aiheuttaa kaaosta ja vahinkoa.

Suomen mediassa ei ole juurikaan kerrottu tietoa, että esimerkiksi ihmisen veriryhmällä voi olla huomattava vaikutus. Brittiläisen Daily Mail -lehden mukaan kiinalaiset tiedemiehet ovat havainneet, että veriryhmään A kuuluvia ihmisiä infektoituu suhteellisesti huomattavasti enemmän kuin veriryhmään O kuuluvia. Vaikka veriryhmä O (34 %) on yleisempi kuin A (32 %), infektoituneista kuului tyyppiin O vain 25 % ja tyyppiin A jopa 41 %. Samat erot vallitsevat myös COVID-19 tautiin menehtyneiden kohdalla.

Viisauden helpoin laji on jälkiviisaus. Siitä huolimatta on pakko ihmetellä, että miksi esimerkiksi Alpeilta kotimaahan palaavia lomailijoita ei toimitettu karanteeniin heti lentokentältä, vaikka tiedettiin heidän tulevan tautialueelta. Kuinka on mahdollista, että jopa lääkäri saattoi palata infektoituneena suoraan työpaikalleen?

Tätä kirjoitettaessa (19.3. aamulla) Suomessa on todettu 359 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Uutisissa kuitenkin vihjaillaan, että todellinen sairastuneiden määrä voi olla jopa 20–30-kertainen. Silti näytteitä otetaan ensisijaisesti vain henkilöiltä, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita.

Itselleni tilanne valkeni jossain määrin, kun jouduin lääkärin määräyksestä hakemaan terveyskeskuksesta tarvikkeet virtsanäytteen ottamista varten ja viemään seuraavana aamuna näytteen laboratorioon. Molemmilla käynneillä suojasin itseni kertakäyttöisellä maskilla ja suojakäsineillä.

Terveyskeskuksen pihassa oli vain pari autoa ja odotusaula kaikui tyhjyyttään. Luukulla oli lappu, jossa luki, että henkilökuntavajeen takia ei ole palvelua ja että neuvontaa olisi huoneessa 16. Huoneen 16 ovessa oli puolestaan lappu, jossa kerrottiin, että tulen paikalle vajaan tunnin kuluttua.

En jäänyt odottelemaan, vaan painoin laboratorion ovisummeria. Labrasta tulikin pitkähkön odottelun jälkeen kasvonsa maskilla suojannut henkilö, joka otti asiani hoitaakseen ja etsi jostain hyllyjen kätköistä tarvitsemani välineet. En saanut kirjallisia ohjeita kuten tavallisesti, vaan pelkät suulliset ohjeet.

Seuraavana aamuna tapasin laboratorion ovella saman henkilön. Kummallakaan kerralla en huomannut hänen suojaavan käsiään, vaan hän otti kellertävää nestettä sisältävän astiani suoraan tuomastani muovipussista paljain käsin ja alkoi saman tien näpytellä tietoja tietokantaan.

Itse riisuin maskini ja suojakäsineeni heti terveyskeskuksen pihalla auton takakonttiin ja siirsin ne kotipihassa roskikseen. Sisälle tultuani pesin ja desinfioin käteni perusteellisesti ennen kuin riisuin edes päällysvaatteita.

Kalastus on osa selviytymistä

Ai että on hyvää tuo madekeitto, jota olemme lappaneet maaruihimme parina viime päivänä. Ja ai että on hyvä, kun pakastimessa on vielä muutama made lisää ja jokunen pussi pilkkimällä saatuja kaloja. Ja viime kesältä pakkaseen jääneille täkykaloillekin tulee kohta käyttöä, kun vedet vapautuvat jäisistä kahleistaan.

Jäiden lähdettyä aloitan perinteisen kotitarvekalastuksen. Viritän rysän tai parikin tutuille ahvenen, hauen, lahnan ja särjen kutupaikoille ja otan saalista talteen yli oman sen hetkisen tarpeenkin. Tarvittaessa turvaudun muihinkin pyydyksiin, kuten katiskaan ja verkkoon. Myöhemmin keväällä ja kesällä nautiskelen monipuolisen vapakalastuksen merkeissä.

Jos kalaa on tulollaan yli oman tarpeen, kysyn lähimmäisiltä haluavatko he saada ovensuuhunsa toimitettua terveellistä ja tuoretta syötävää, ja mitoitan kalastukseni menekin mukaan. Kalastusvälineiden ja kalojen käsittelyssä noudatan suurinta mahdollista puhtautta.

Kalastuksen takia en matkusta maan ääriin enkä edes naapuripitäjään. Onneksi on Saimaa tuossa ihan rannassa!

Tästä karanteenikalastuksesta aion kirjoitella jatkossa lisääkin.