Repoveden kansallispuistossa kesällä 2018 romahtaneen Lapinsalmen riippusillan tilalla on nyt entistä ehompi uusi silta.

Riippusilta

Lapinsalmen uusi riippusilta on jämäkkää tekoa.

Pilvisen mutta ajankohtaan lämpimän marraskuisen päivän voi viettää huonomminkin kuin tutustumalla äskettäin käyttöön otettuun Lapinsalmen uuteen riippusiltaan.

Sillan ylitystä kansallispuistoon ja takaisin parkkipaikalle edelsi reilun tunnin mittainen ajelu Ristiinasta Mäntyharjun kautta Lapinsalmelle. Rattoisasti sujuneen matkan kohokohta oli nähdä neljä tien yli pyrähtävää peukaloisparvea, joissa oli aina vain enemmän perhosmaisesti lentäviä todella pieniä lintuja. Arvioin ensimmäisen parven kooksi reilut kymmenen ”kolibria” ja viimeisen, joka irtosi tien laidan kuusikosta ja lensi ylitsemme maatilan puutarhaan, yli sata.

Suomen toiseksi pienimmän linnun (pienin on hippiäinen) kuvaaminen ei onnistunut tälläkään kertaa, sillä ne eivät pysähtyneet mihinkään poseeraamaan. Samoin kävi aikaisemmin kesällä erään metsälammen rannalla, kun yritin kuvata peukaloista kalareissun lomassa.

Oli siellä muitakin

Loppusyksyn harmaasta viikonlopun päivästä huolimatta Repoveden kansallispuisto kiinnosti satoja muitakin kävijöitä. Kun saavuimme Lapinsalmen lähtöpisteeseen, jouduin ensimmäisen kertaa siellä käydessämme etsimään vapaata parkkipaikkaa. Ennen meitä oli paikalle ehtinyt jo 60–70 autokuntaa. Kun palasimme pari tuntia myöhemmin lyhyeltä lenkiltämme, ajoneuvoja oli jo lähes sata.

Yksin ei tarvinnut olla. Kansallispuiston poluilla riitti vilskettä kuin suurkaupungin puistossa kesken kesäsesongin. Pienissä ryhmissä liikkuvia ulkoilijoita tuli vastaan ja kiirehti ohitsemme tasaiseen tahtiin. Nuorin ”puistoilija” taisi olla huoltajansa sylissä taivalta taittanut yksivuotias ja kokeneimmat kulkijat yhdeksännellä kymmenennellä.

Ihmissukuun kuuluvien lisäksi Lapinsalmen sillan tuolle puolen kulki kirjava joukko nelijalkaisia eränkävijöitä, joista osalla oli taipumus haukahdella iloisesti toisilleen ja muillekin kohtaamilleen olennoille. Luonnonvaraisia eläimiä emme havainneet paria harakkaa lukuun ottamatta.

Romahdus

Riippusillan toinen kannatinvaijeri petti 1. heinäkuuta 2018, kun sillalla oli samalla kertaa yhdeksän ihmistä. Kaikki hengenvaaraan joutuneet pääsivät kuitenkin omin avuin tai avustettuna turvaan eikä kukaan tiettävästi loukkaantunut.

Näkymä Repovedelle Katajavuoren näköalapaikalta lähes 50 metriä järven pintaa ylempää.

Onnettomuuden tutkinnassa selvisi, että riippusillan ankkuritanko oli antanut periksi. Kyseessä oli ajan mittaan syntynyt väsymismurtuma, joka johtui ainakin osaksi asennusvirheestä, sillä rakenne poikkesi jossain määrin työpiirustuksesta.

Toinen syy onnettomuuteen oli liian suuri määrä ihmisiä sillalla. Vaikka sillan molemmissa päissä olevien ohjeiden mukaan sillalla piti kulkea kymmenen metrin välein tai yksi kerrallaan, kaikki eivät ohjeesta piitanneet. Ohjeiden mukaan 50 metriä pitkällä sillalla olisi saanut olla yhtä aikaa yhdestä neljään henkilöä, mutta kymmenenkin ylittäjää oli melko tavanomainen näky.

Osittain romahtanut silta suljettiin ja retkeilijät joutuivat ylittämään salmen kuluvan vuoden marraskuuhun asti veneellä tai Ketunlossilla. Tai lähestymään kohdetta muista suunnista.

Sillan romahtaminen laski Repoveden kansallispuiston kävijämäärän vuonna 2018 noin 134 tuhanteen, kun se oli edellisenä vuonna noin 172 tuhatta.

Uusi silta

Lapinsalmen uusi riippusilta avattiin käyttöön 8. marraskuuta. Teräsrungolle rakennetun sillan pituus on noin 55 metriä ja korkeus 12 metriä. Entistä huomattavasti leveämmällä teräsrunkoisella sillalla ei ole käyttörajoitusta, sillä se on mitoitettu ruuhkahuippujen mukaan. Jämäkällä ja lähes heilumattomalla sillalla on tilaa kohdata myös vastakkaiseen suuntaan kulkevat. Sitä pitkin mahtuu ajamaan tarvittaessa jopa mönkijällä tai moottorikelkalla.

Lapinsalmi

Lapinsalmen ylittävän sillan pituus on 55 metriä ja korkeus 12 metriä.

Uutuutena voisi mainita myös sillan molempiin päihin varatut paikat ns. lemmenlukoille. Yhden liiton vakuudeksi kiinnitetty lukko olikin jo paikallaan sillan länsipäässä. Sillan veden yllä oleviin osiin lukkoja ei pidä kiinnitellä.

Lauantaina 16. marraskuuta näkemämme vilske Lapinsalmen sillalla ennustaa Repoveden kansallispuiston kävijämäärän nousevan jälleen entiselle tasolleen tai sitäkin suuremmaksi.

Kyllä nyt kelpaa tehdä päiväretki Suomen viidenneksi suosituimpaan kansallispuistoon tai viipyä siellä pitempäänkin kallioiden, järvien, lampien ja pitkään hakkaamattomina olleiden metsien keskellä. Elvyttävää yksinäisyyttä siellä ei ehkä tavoita, mutta kun ei ota kiirettä mukaansa, palaa sillan takaa kuin uutena takaisin sorvin ääreen.

Repoveden alueesta lisää joskus myöhemmin.