Onko mitään tehtävissä, jos aikoo talsia kalassa ja marjametsissä samoilla saappailla pitempään kuin yhden kesän?

Vähän yli puolet kaksihenkisen ruokakunnan 2010-luvulla käyttämistä kumi- ja lämpösaappaista. Edessä vasemmalta: Viking ja Nokian, ensimmäisellä rappusella PowerBoots, toisella rappusella kahdet Nokian Winter Ultrat ja MaxKenzie sekä ylimpänä Hercules ja kahdet Wild Stepit.

Kun työnsin venettä rannasta syvempään veteen, tunsin kylmän ja märän kosketuksen nilkkaani vasten. Ei voi olla totta, alle vuosi sitten ostetut kumisaappaat ovat jo lyhyen tiensä päässä.

De ja vu -kokemus nro 40. Lukumäärä on toki vain puhdas arvio, sillä en ole pitänyt kirjaa siitä kuinka monet kumpparit olen eläissäni puhki talsinut – mutta paljon niitä on ollut.

Paradoksaalista kyllä kumisaappaani kestivät paremmin nuoruudessani, jolloin käytin niitä rutkasti enemmän kuin nyt vanhempana. Sitkeintä laatua taisivat olla ensimmäiseni joskus 1950-luvun puolivälissä. Uuden uutukaisissa saappaissani oli aluksi niin paljon kasvunvaraa, että sain ottaa pari askelta ennen kuin varret vähän liikahtivat. Ja kun luovutin kumpparit vuosia myöhemmin hyväkuntoisina pikkusiskolleni, ne olivat vielä täysin ehjät, vain pohjistaan kuluneet.

Tällä vuosituhannella ostamistani kumisaappaista surkeimmat kestivät vain alle 20 kala-, marja- ja sienireissua. Matkaa niillä taitoin yhteensä enintään muutamia kymmeniä kilometrejä. Kyse ei ollut mistään väkivaltaisesta repeytymisestä esimerkiksi risukossa, vaan puhtaasti taivutusmurtumasta.

Saapaskumin laatu on huonontunut

Vaikka tuttu marmatus ”ennen oli kaikki paremmin” ei pidäkään yleisesti paikkaansa, kumisaappaiden heikentyneen laadun myöntävät jalkineiden valmistajatkin. Syyksi kerrotaan muun muassa ympäristö- ja työturvallisuusseikat, joiden takia kumin koostumusta on jouduttu muuttamaan. Tuloksena ovat aikaisempaa nopeammin hajoavat saappaat.

Ilkeimpien kommenttien mukaan saappaiden laatua on heikennetty tarkoituksella, että kuluttaja joutuisi tulemaan ostoksille useammin. – Ikuinen työ tuottaa ikuisen nälän, sanoi entinen suutarikin.

Tahallisesta laadun heikentämisestä on paha mennä syyttämään mitään tiettyä valmistajaa tai maahantuojaa, mutta markkinoilla on aivan liian paljon luvattoman heikkoja esityksiä. Pahimmillaan jalkineet ovat entiset jo ensimmäisen metsäreissun jälkeen. Näin kävi itsellenikin, kun retkahdin vuosia sitten erityisen keveisiin muovisaappaisiin, jotka eivät kestäneet repeämättä risukkoisen hakkuuaukean ylitystä.

Kokemuksia 2010-luvun saappaista

Kahden hengen ruokakuntamme näyttää käyttäneen tällä vuosikymmenellä arviolta lähes 20 paria kumi- ja lämpösaappaita, joista melkein puolet on jo heivattu kierrätykseen. Seuraavassa sekalaisia kokemuksia tähtien kera. Huomautettakoon kuitenkin, että kyseessä ei ole mikään virallinen sen enempää kuin epävirallinenkaan testi.

Viking: Perinteisiä tukkilaismallisia nokialaisia muistuttavat pitkävartiset kumisaappaat murtuivat puhki varsien taittumiskohdista noin vuoden käytön jälkeen. Arvosana: Perushuono perussaapas (**).

Wild Step: Jämäkän tuntuiset nokialaisia muistuttavat saappaat murenivat taitekohdistaan ja alkoivat vuotaa jo alle puolen vuoden käytön jälkeen. Valitettavasti reklamoin tuotteista vasta talven jälkeen, jolloin oli kulunut jo hieman yli puoli vuotta ostamisesta eikä takuu ollut enää voimassa. Oppi meni meille perille vasta kolmannen pettymykseen päätyneen ostoksen jälkeen, mutta enää emme ”Villeihin Askeleisiin” retkahda. Arvosana: Surkea saapas (*).

Wild Step -saappaaseen ilmestyi murtumia jo muutaman käyttökerran jälkeen.

MacKenzie: Norjalaisperäisestä ulkoilijan tavaratalosta ostetut vihreät saappaat näyttivät alennusmyynnissäkin niin päteviltä, että vaimoni sai uudet saappaat syksyn marjareissuille. Omat rintavat jalkani vierastivat saapasta sen verran pahasti, että jäin onnekkaasti ilman. Kummankin saappaan saumasta löytyi vuotokohta jo seuraavana kesänä. Arvosana: Pettymys (*½).

Hercules: Muovisen oloiset kevyet ja ”kertakäyttöiset” halpissaappaat. Erittäin vähäinen käyttö ei säästänyt niitä murtumilta ja vuodoilta jo saman kesänä. Arvosana: Ei voi edes sanoa saappaaksi (½).

Nokian Kontio Classic: Tutut tukkilaismalliset pitkävartiset kumisaappaat ovat kestäneet vuotamatta kohta jo neljä vuotta, mutta alkavat olla hiusmurtumista päätellen tiensä päässä. Arvosana: Kelvollisen kumisaappaat yleiskäyttöön (***).

Aika kultaa muistot, mutta kolmenkymmenen vuoden takaisille nokialaisille antaisin yleissaappaina täydet viisi tähteä. Samoin 1990-luvulla ostetuille Le Chameleon -saappaille, joita on vieläkin ikävä. Myös 1990-luvulla ostetut huopavuorilliset Tretornit palvelivat pitempään kuin useimmat nykyiset saappaat – mutta niiden painoa en jäänyt kaipaamaan.

PowerBoots Original: Kun entiset Powerbootsit kestivät kovaa talvikäyttöä kuutisen vuotta, ostimme kolme vuotta sitten molemmille samanlaiset uudet tilalle. Kapeavartinen saapas ei sovi paksupohkeisille. Valitettavasti laatu ei ollut enää entisensä, sillä saappaat alkoivat murtua taitekohdistaan jo toisena talvena. Paikkasin murtumakohdat RubberFix-paikkausaineella, joka kesti paikoillaan muutamia reissuja, mutta alkoi sitten irrota. Revin paikat irti ja korvasin ne uusilla. Saappaat jatkavat nyt palveluaan pihakäytössä. Pilkkijäillä kokeilemme jatkossa Nokian Winter Ultra -lämpösaappaita. Arvosana nykyisille PowerBootseille: Menettelee, mutta … (**), entiselle laadulle (****).

PowerBootsin paha murtuma on paikattu Rubberfix -paikka-aineella. Paikka ei valitettavasti kestä kovinkaan kauan.

Saappaita kannattaa huoltaa

Älkää tehkö niin kuin minä teen (tai pikemminkin jätän tekemättä), vaan niin kuin minä sanon. Siis: hoitakaa kumisaappaitanne! Hoito-ohjeet löytyvät esimerkiksi Nokian Jalkineiden sivuilta. Itse olen laiminlyönyt saappaiden pinnan hoitamisen kuminhoitoaineella – ja sen huomaa: kumisaappaitteni kiiltävä pinta himmenee ja harmaantuu melko nopeasti, vaikka säilytänkin niitä valolta suojatussa viileässä paikassa.

Mutta nyt alkoi soida päässä vanha ralli  ”Niin kauan minä tramppaan tämän kylän raittia, kun kenkäni pohojat kestää”. Toivottavasti tramppaan vielä monet muutkin saappaat puhki, sillä hyviä kestäviä vanhan ajan kumisaappaita ei taida olla enää olemassakaan.