Kalastuspalvelujen markkinointi ei ole niitä yksinkertaisimpia asioita, sillä asiakkaalle olisi pystyttävä kertomaan houkuttelevasti, selkeästi  ja lyhyesti kaikki oleelliset asiat kohteesta – mukaan luettuna valtakunnalliset ja paikalliset säädökset. Sattumina sopassa ovat myös kielivaikeudet.

Kuha ei ole englanniksi whitefish, vaikka Metsähallituksen Fishing in Saimaa -esite antaa niin ymmärtää.

Kalastustarvikemyymälässä asioidessani nappasin pöydältä mukaani Metsähallituksen laatiman Fishing in Saimaa -esitteen. Ihan vain uteliaisuuttani, sillä halusin nähdä miten kotivettäni esitellään englantia puhuville ja lukeville vieraillemme. Esite löytyy sähköisenä versiona osoitteesta https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/saimaalle-kalaan-eng.pdf ja sen suomenkielinen versio osoitteesta https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/saimaalle-kalaan-fin.pdf.

Julkaisu on suositeltavaa luettavaa kaikille kalastajille, jotka eivät ole seuranneet tiiviisti kaikkia viimeaikaisia kalastuslainsäädäntömme muutoksia. Vanhan muistin mukaan kalaan lähtevä saattaa syyllistyä rötökseen, jolla voi olla roimasti lompsaa laihduttavia seurauksia. Yhden ainoan rasvaevällisen järvilohen ottaminen saaliksi voi johtaa 7 510 euron suuruisen korvauksen maksamiseen.

Esitteiden tärkeintä antia ovat saimaannorpan ja uhanalaisten kalalajien vuoksi toteutetut kalastusrajoitukset karttoineen. Valitettavasti englanninkieliseen versioon on livahtanut yksi selkeä käännösvirhe ja toinen vähintäänkin epätietoisuutta aiheuttava ”kukkanen”.

Toiseksi viimeisellä sivulla kerrotaan, että whitefish-nimisen kalalajin alin pyyntimitta on 42 cm (Koloveden ja Oriveden aluilla 45 cm). Whitefish on suomeksi siika, jolla ei todellakaan ole mainittua alamittaa Saimaalla. Suomenkielisessä esitteessä lajina onkin aivan oikein kuha, englanniksi zander tai pike-perch.

Harmittava käännösmoka, joka olisi helppo korjata ainakin sähköiseen versioon. Painetut 6 000 esitettä hävinnevät jakelusta tämän kesän mittaan.

Samaisessa Protection periods and catch sizes on lake Saimaa -taulukossa on toinenkin kummallisuus. Siinä järvilohi on käännetty termillä ”freshwater trout” eli makeanveden taimen. Mitähän siitä ajattelee turisti, joka näkee samassa taulukossa yhtä riviä ylempänä kalalajin ”trout” eli taimen. Voi olla, että järvilohesta on jossain päin maailmaa käytetty edellä mainittua termiä, mutta osuvampi ilmaisu olisi varmaan ”lake salmon” tai ”landlocked (atlantic) salmon”.

Russelvan kalastussääntöjä

Norjan pohjoisimman läänin eli Finnmarkin kalastusasioista sai ennen lukea selvällä suomenkielellä julkaistuista paperisista esitteistä.  Tätä nykyä olosuhteet, kalakannat ja niiden myötä myös säännöt muuttuvat sellaista tahtia, että mitkään kirjoitetut tiedot eivät tahdo pysyä ajan tasalla.

Russelva maantiesillasta ylävirtaan.

Vaikka Finnmarkin (eli ”suomalaisten maan”) ulkomaalaisista kalaturisteista suurin osa on edelleen suomalaisia, kalapaikkojen säännöistä kerrotaan nykyisin lähinnä vain norjaksi tai englanniksi. ”Selvää suomea” kaipaava kalastaja joutuu pahimmassa tapauksessa turvautumaan käännöskoneisiin, jolloin jälki voi olla vaikka tällaista:

Kalastussäännöt 2019 Russelvassdrag.

Kausi 01.06.2019 – 31.08.2019
Lohen saa vain kalastaa!
Meritaimen ja meritaimenet ovat täysin suojattuja koko kauden ajan.
Suojelualueet:
Venäläinen suu, merestä ja jopa joen ylittävä voimalinja kaikkina vuodenaikoina.
Millstone, Russelvbru ja käytetyn navetan yläpuolella oleva isku 01.08
Vesiputous, ylempi vesiputous ja vesiputoussilta aina kauden ajan
Crossover-joki, mistä meessejohka ja jopa niin pitkälle kuin lohi tapahtuu, koko kauden.
Utility Vaatimukset:
-Kalastusta lietteellä ja kentällä säkillä 09.07 saakka
– Kalastus perhon ja kentän kanssa ilman kausia.
-Se on sallittu vain kolmella koukulla, kolminkertainen koukku katsotaan kolmeksi koukuksi.
-Max-koukun aukko 15 mm.

Jäämme pohtimaan missä on ”käytetyn navetan yläpuolella oleva isku” ja millaista on ”kalastus lietteellä ja kentällä säkillä”. Alkukielinen versio Russelvan säännöistä löytyy osoitteesta http://russelva.com/infoomelva/index.html.