Lähes päivälleen 123 vuotta sitten saatiin Muroleenkoskesta ennätyskokoinen punalihainen kala. Mutta mistä kalalajista olikaan kysymys?

Maisteri E. Thesleffin 13.7. 1893 Muorleenkoskesta saama kala. Kuva on tehty neiti Gerda Thesleffin ottaman valokuvan mukaan. Kuva julkaistiin 18.11.1893 Suomen Kalastuslehden numerossa 11.

Maisteri E. Thesleffin 13.7. 1893 Muorleenkoskesta saama kala. Kuva on tehty neiti Gerda Thesleffin ottaman valokuvan mukaan. Kuva julkaistiin 18.11.1893 Suomen Kalastuslehden numerossa 11.

Vanhoihin kalajuttuihin kannattaa suhtautua varauksella, koska saaliskaloja ei ennen dokumentointu kovin luotettavasti. Kun nykyisin kalamies voi todistaa – tai väärentää – saaliinsa myös valokuvan avulla, oli se vuosikymmeniä sitten harvinaisempaa. Puhumattakaan yli sata vuotta sitten saaduista ennätyskaloista.

Selatessani kansalliskirjaston digitoituja aikakauslehtiä huomioni kiinnittyi 18.11.1893 ilmestyneen Suomen kalastuslehden artikkeliin otsikolla Kolmekymmentä naulaa painava rautu. Kertomus on kalastajan, maisteri E. Thesleffin, oma kuvaus siitä kuinka hän sai kolme komeaa kalaa samana iltapuhteena.

Oli heinäkuun 13. päivä vuonna 1893. Monta päivää pohjoisesta puhaltanut tuuli oli kääntynyt länteen ja tyyntynyt illaksi. Puiden latvojen yläpuolella tanssi päiväkorentoja ja koskesta kohosi ylös tuhansia korentoja lisää kietoen kalastajan kuin pilveen. ”Ilma oli kauniimpi kuin mitä lohenonkija woi toivoa”, kirjoittaa Thesleff.

Jutun voi  lukea kokonaisuudessaan linkistä, mutta kerrottakoon lyhyesti, että täkykalaa syöttinään käyttänyt Thesleff sai koskesta perä jälkeen kolme kalaa, joista pieninkin olisi useimpien nykykalastajien toiveiden täyttymys.

Ensimmäiseen heittoon iskenyt kala pääsi karkuun perukkeen katkeamisen vuoksi. Seuraavalla heitolla hän käytti vahvempaa varppia, ja sama kala nappasi uudelleen. Varttitunnin kuluttua oli 14 naulaa eli noin 5,9 kg painava kala haavissa.

Thesleff aikoi jo lähteä kotiin, koska koskesta ei oltu saatu vuosiin kahta isoa kalaa samana iltana, mutta hieno sää sai hänet jatkamaan kalastusta. Kymmenen minuutin kuluttua nappasi ”vain” 5 naulan (2,1 kg) painoinen eväkäs.

Neljäs kalatapahtuma sitten tipautti ”suitsutusuhrinkin” (sikarin) kalamiehen suusta: tunnin kestäneen temmellyksen jälkeen haaviin kellahti lopen uupunut vonkale, joka painoi peräti 30 naulaa eli 12,7 kg.

Kala oli suurin, mitä koskesta oli miesmuistiin saatu. Pituutta sillä oli 89 cm ja leveyttä 27 cm. Ympärysmittaa ei jutussa mainita. Kala oli kirjoittajan mukaan naaras, tavattoman tumma, rasvainen ja hyvänmakuinen.

Muroleenkosken isomuskalasta käytetään jutussa nimityksiä, jotka ovat nykyisten termien mukaan enemmän tai vähemmän pielessä. Kirjoittaja puhuu koko ajan raudusta, toimituksen huomautuksen mukaan kyseessä on suurin koskaan saatu järviforelli maassamme ja kuvatekstissä kalalajiksi mainitaan järvilohi. Nykytermien mukaan lähimmäksi osuu järviforelli.

Tänä päivänä kalaa kutsuttaisiin järvitaimeneksi tai lyhyesti vain taimeneksi.