Nyt voit tehdä jotakin hyvää pikkurahalla, mikä meni ennen kalastuksenhoitomaksuun.

KalakorttilaskuKalastuksenhoitomaksu menee hyvään tarkoitukseen. Kun maksua ei tarvitse iän puolesta enää maksaa, voi vastaavan summan käyttää suoraan itse valitsemaansa kalavesien hoitokohteeseen.

Aika tekee tehtävänsä. Iän karttuessa huomaa, että sitä säästyy vuosi vuodelta aina vain useammalta asialta, kuten esimerkiksi heinäsirkkojen soitolta ja pienten yksityiskohtien näkemiseltä. Kalliokiipeilyä ei ole ”tarvinnut” enää harrastaa, eikä nopeuslaskua. Kalamiehen kyseenalaista mainettakaan ei tarvitse enää pönkittää kalastamalla pelkkien kehukalojen saamiseksi, vaikka itse pyydettyä kalaa toki syödään joka viikko.

Kuuden ja puolen vuosikymmenen ikä merkitsee myös vapautumista kalastuksenhoitomaksun suorittamisesta. Kaksikymmentäneljä euroa (24 €) säästyy nyt johonkin muuhun. Mutta mihin, siinäpä pieni pulma kalamiehen mietittäväksi?

Ostaisinko pari uutuusviehettä? Mutta mitä niillä tekisin, kun en ikinä ehdi kalastaa kaikilla entisilläkään pakkien täytteillä. Mistään muustakaan pikkurahalla ostettavasta kalastusvälineestä ei ole nyt nuusaa. Lunastaisinko kalastusluvan johonkin erityiskohteeseen, jossa en ole vielä käynyt? Tuskin, jokavuotiset tutut paikat riittävät. Kalastusaiheisen kirjankaan ostaminen jostain alennuskorista ei houkuttele, koska entisetkin hyllyntäytteet ovat vielä osittain lukematta.

Kuusikymmentäviisi vuotta täyttäneiden vapauttaminen kalastuksenhoitomaksun suorittamisesta merkitsee huomattavaa verotulojen menetystä, sillä kalastus on yksi eläkeläisten yleisimmistä harrastuksista. Se merkitsee samalla sitä, että kalakorttivaroista jää pienempi osuus kalavesien hoitotyöhön. ”Luvattomasta” kalastajasta tulee jossain määrin vapaamatkustaja, joka hyödyntää muiden maksamia palveluja. Ainakin itse tunnen pienen piston sydämessäni.

Moraalisen ongelman ratkaisu on yksinkertainen. Kalastuksenhoitomaksusta säästyneen rahasumman voi lahjoittaa suoraan kalavesien hoitotyöhön. Tällaisia mahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi istutusrahastot ja jäsenyydet erilaisissa kalavesien hoitotyötä tekevissä yhdistyksissä.

Oma lahjoituskohteeni oli Saimaan Lohikalayhdistyksen istutuskeräys, joka jatkuu vielä kuluvan kuun loppuun asti. Keräyksen tuotolla istutetaan Pielisjokeen rasvaeväleikattuja järvilohia, joiden avulla ohjataan kalastusta pois rasvaevällisistä yksilöistä. Viimeksi mainittujen vapauttaminen on välttämätöntä, koska Pielisjokeen nousee kudulle aivan liian vähän emokaloja.

Haaste

Haastan kaikki 65 vuotta täyttäneet kalamiehet ja -naiset sijoittamaan kalastuksenhoitomaksun maksamisesta säästyneet varat eli 24 euroa kalakantojen tai kalavesien hoitotyöhön. Myös monien kunnostus- ja valistustyötä tekevien yhdistysten jäsenmaksut ovat suositeltavia kohteita.  Näin varat menevät korvamerkitysti juuri sinne mihin haluamme.

Aivan erityisesti haastan kaikki ne kalastajat, joille tämä alkanut vuosi on ensimmäinen vuosi ilman kalastuksenhoitomaksua.