Savitaipaleen Kuolimolla tapahtuva saimaannieriän emokalapyynti on tuottamassa jopa odotettua paremman tuloksen.

Saimaannieriän valkoreunaiset evät

4,2-kiloisen koirasnieriän vatsaevät

Vuosi sitten ei näyttänyt kovinkaan hyvältä. Kerroin jutussani Sota sukupuuttoa vastaan (Erä 14-2013), kuinka noin 15 hengen talkooporukka sai 5. marraskuuta mennessä yli kuukauden kestäneen rankan aherruksen jälkeen sukutuotteita vain kuudelta nieriältä, jotka kaikki olivat naaraita.

Kuolimon kalastusalueen hallituksessakin toiminut kalabiologi Jukka Kummunsalo oli kuitenkin optimistinen ja ennusti seuraavalle vuodelle parempaa tulosta. ”Tämä vuosi harjoitellaan ja ensi vuonna tehdään tulosta”, hän sanoi viime syksynä.

Jukan ennustus (mikä taisi olla vankkaan asiantuntemukseen perustuva tieto) on käymässä hienolla tavalla toteen.

Kun RKTL:n porukka käsitteli 20. lokakuuta läpi sumpuissa mätiään kypsyttelevät nieriät, kävi ilmi että emokalapyynti oli jo siihen mennessä ylittänyt monikertaisesti edellisen syksyn tuloksen. Ja mikä hienointa, kaikkiaan 26:sta siihen mennessä saadusta nieriästä peräti yhdeksän oli koiraita, jotka puuttuivat viime syksyn saaliista tyystin.

Kalojen varovaiset lypsy-yritykset paljastivat, että kaikki emokalat eivät olleet vielä valmiita häihinsä, sillä naaraista vain yhden mäti oli herakasti juoksevaa. Kultaakin kalliimpaa maitia saatiin vaihtelevin tuloksin kaikkiaan kuudelta yksilöltä.

Tähän mennessä neljä naarasnieriää on todettu marroiksi, joten ne on päästetty saman tien takaisin puhdasvetiseen Kuolimoon. Toivottavasti ne tuottavat mätiä seuraavana syksynä. Kaikki muutkin kalat palautetaan takaisin veteen sen jälkeen, kun niiltä on saatu sukutuotteet talteen.

Seuraan nieriän emokalapyyntiä Kuolimolla loppuun asti ja raportoin siitä tarkemmin joko Erälehdessä tai tällä palstalla. Oheisissa kuvissa sateentuhnuisen aamupäivän tunnelmia Kuolimon rannalla.

Kalamerkin asentaminen emonieriään

Kaikki emonieriät merkitään ennen niiden palauttamista veteen

Nieriänaaras lypsettävänä

Nieriänaaras luovutti runsaan mätiannoksen

Koirasnieriän lypsy on tarkkaa touhua. Lypsäjänä Marko Särd ja avustajana Juha-Pekka Turkka, molemmat RKTL:lta.

Koirasnieriän lypsy on tarkkaa touhua. Lypsäjänä Marko Svärd ja avustajana Juha-Pekka Turkka, molemmat RKTL:lta.

Koirasnieriän lypsystä pieni video Erän Youtubessa: