Vuoden 2010 alussa lakkautettujen läänien vanhat rajat hämmentävät läänikohtaisella viehekalastusluvalla kalastavia.

Läänit 2009 ja maakunnat 2013

Kun Mikkelin kaupunki, Ristiinan kunta ja Suomenniemen kunta yhdistyivät vuoden 2013 alussa, siirtyi pieni mutta pippurinen Suomenniemi Etelä-Karjalan maakunnasta Etelä-Savon maakuntaan. Pienessä päässäni ajattelin, että totta kai myös Itä-Suomen läänikohtaisen kalastusluvan alue laajenee silloin Suomenniemen alueelle. Mielessäni kangastelivat jo mukavat soutu-uistelureissut Suomijärvelle ja Kuolimon Morruuvuorenselälle.

Luulo ei ole tiedon väärti. Läänikohtaisen vieheluvan kalastusalueita määrittävät edelleen vuoden 2009 läänirajat, joita ei ole enää olemassa sen enempää maastossa kuin uusissa kartoissakaan. Itä-Suomen viehekalastuslupa ei siis ole voimassa Suomenniemellä, vaikka Suomenniemi kuuluukin nykyisin Etelä-Savoon ja Itä-Suomen alueviraston alueelle. Lääniluvalla kalastavan on lunastettava yhä Etelä-Suomen läänilupa.

Päätin tutkia, esiintyykö vastaavaa ongelmaa jossain muullakin. Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta löytyi linkki Suomen aluejakosivustolle, josta kopioin kuvan vuoden 2009 läänirajoista ja toisen kuvan vuoden 2013 maakuntarajoista. Latasin kuvat päällekkäin kuvankäsittelyohjelmassa ja sääsin päällimmäisen kuvan läpinäkyväksi.

Bingo! Suomenniemen lisäksi myös Pohjois-Pohjanmaan lounaisesta kolkasta löytyi entinen Himangan kunta, joka yhdistyi 2010 Kalajokeen ja siirtyi samalla Keski-Pohjanmaan maakunnasta Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan ja samalla Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueelle. Mutta läänikohtaisella vieheluvalla kalastava tarvitseekin Himangalla yhä Länsi-Suomen luvan.

Kalastajien ja totta kai myös kalastuksenvalvojien on tarvittaessa tiedettävä, missä vanhat lääninrajat kulkevat. Mutta mistä nuo rajat voisi tarkistaa? Teiden varsilla olevat kyltit kertovat tämänhetkiset kunta- ja maakuntarajat, samoin käytännössä kaikki netissä olevat karttapalvelut. Edellä mainituista aluejakokartoistakaan ei pysty hahmottamaan rajojen sijaintia riittävän tarkasti, koska kyseisissä kartoissa ei ole maastomerkintojä.

Onko ongelmaan muuta ratkaisua kuin vanhat, ennen vuotta 2010 painetut paperikartat? Mistä niitä enää saa?

Oikea ja reilu ratkaisu olisi sallia viehekalastus kahden edellä mainitun entisen kunnan alueilla molempien läänien luvilla. Entisen Suomenniemen kunnan alueella siis sekä Etelä-Suomen että Itä-Suomen lääniluvilla ja entisen Himangan kunnan alueella sekä Länsi-Suomen että Oulun läänin läänikohtaisilla vieheluvilla.

Kiinnostavaa olisi tietää, onko kenellekään määrätty jopa sanktioita näiden rajaongelmien takia?