Järvilohen ja taimenen uudet alamitat ja saimaannieriän täysrauhoitus pistävät kalastuskuviot uusiksi kaikkialla lajien esiintymisalueilla.

Saimaa vapautumassa jäistä

Jäät lähtevät parhaillaan Saimaasta ja tuhannet kalastuksenharrastajat tekevät lyhyeksi jääneen talven jälkeen taas lähtöä avovesille. Komeiden kalanvonkaleiden kangastellessa päällimmäisenä mielessä on jokaisen kalastusmuodosta riippumatta syytä päivittää kalastuskäytäntönsä ja -välineensä sekä tietonsa ja asenteensa ajan tasalle.

Uusi vuosituhat on tuonut tullessaan useita muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet rajusti kalastukseen. Monien mielestä muutokset ovat olleet tervetulleita, mutta monien mielestä myös ahdistavia ylhäältä saneltuja pakotteita.

Norpansuojelun vuoksi rajoitettiin kevään ja alkukesän pyydyskalastusta laajoilla alueilla ja säädeltiin muun muassa verkkojen lankavahvuuksia. Sitten määrättiin laskemaan takaisin veteen kaikki alamittaiset ja rauhoitetut kalat niiden kunnosta riippumatta. Ja nyt viimeksi vuodenvaihteessa voimaan tullut järvilohen ja taimenen alamitan nostaminen 60 senttimetriin napapiirin eteläpuolella ja saimaannieriän täysrauhoitus kuulostivat ainakin kommenteista päätellen olevan joillekin se viimeinen pisara lainsäätäjän harjoittamassa ”kalastuksen estämisessä”.

Tässä vaiheessa kerrottakoon, että olen itse kaikkien edellä mainittujen rajoitusten kannalla. Niihin lisäisin vielä kaiken kokoisten rasvaeväleikkaamattomien järvilohien ja taimenten vapautuspakon.

Verkkokalastus vaikeutuu

Kun laskee verkon pyyntiin Saimaan selkävesille, on kalastajan asennoiduttava ja valmistauduttava siihen, että voi joutua vilkuttamaan hyvästiksi lähes kolmekiloiselle 59-senttiselle taimenelle tai elvyttämään henkitoreissaan olevaa reliktinieriää. Ja sen päälle ei pitäisi mieltä kaivella herkullisen syötävän menettäminen, vaan huoli uhanalaisen kalan selviytymisestä.

Verkkokalastajalla on hyvät mahdollisuudet välttyä alamittaisten lohien ja taimenten pyynniltä käyttämällä riittävän harvoja verkkoja. Solmuvälin nostaminen 85 millimetriin rauhoittaa omaatuntoa jo melkoisesti, mutta sekään ei estä rasvaeväleikkaamattomien eikä rauhoitettujen kalojen hirttymistä niihin. Eikä pienempienkään kalojen takertumista joskus kiinni hampaistaan.

Paras ratkaisu olisi pidättäytyä kokonaan järvilohen ja taimenen tarkoituksellisesta verkkokalastuksesta Vuoksen vesistössä kyseisten lajien vaellusalueilla. Myös kaikessa muussa verkkokalastuksessa Saimaalla on syytä välttää suojeltavien kalojen joutumista pyydykseen – tai ainakin menehtymistä niihin.

Helpommin sanottu kuin tehty. On haihattelua, että yksikään alamittainen tai rahoitettu kala ei menehdy niihin tuhansiin muikku-, ahven-, hauki- ja kuhaverkkoihin, joita Vuoksen vesistöön viritellään alkavalla kalastuskaudella. Maltti ja hyvä paikallistuntemus nousevat silloin avainasemaan.

Verkon ei tarvitse liota vedessä koko vuorokautta, jolloin siihen takertunut lohikala voi olla pyydystä koettaessa jo henkihieverissä. Jos tietää oikeat paikat ja kalojen liikkeet, voi verkon nostaa jo tunnin tai parin kuluttua sen laskemisesta. Silloin siihen toivomatta tullut taimen on yleensä vielä virkeässä kunnossa ja elinkelpoinen, jos sen vapauttaa ripeästi vaikkapa verkon rihmoja katkoen.

Hauen ja kuhan verkkokalastajan kannattaa totutella satunnaisiin muutaman tunnin yöuniin: pyydys veteen yömyöhällä ja ylös varhain aamulla. Saalis on yleensä yhtä hyvä kuin jos liina olisi lionnut samassa paikassa koko vuorokauden. Helpoimmin tämä onnistuu veden ääressä viikonloppuaan viettävälle mökkikalastajalle, kun jättää nukutusjuomien särpimisen vähemmälle.

Hauskinta verkkokalastusta voisi olla täsmäpyynti, jossa (yleensä rannan tuntumassa oleva) kala tai kalaparvi saarretaan verkolla ja otetaan saman tien eräksi. Aktiivista passiivipyydyksen käyttöä!

Ahventa saa parhaiten muilla kalastusmenetelmillä, mutta jos sitä on ”pakko” pyydystää verkoilla, kannattaa pyyntiponnistelut kohdentaa alueille, joilla ei yleensä liiku lohikaloja. Ongelmallinen siian verkkokalastus kannattaa rajoittaa kutuaikaan ja -paikkoihin.

Verkkojen vaihtoehdot

Verkon vaihtoehdoksi tarjotaan yleensä katiskaa. Ratkaisu säästää kalastajan lähes varmasti puheena olevien kalojen saamiselta ja mahdollistaa muidenkin toivomatta tulleiden vapauttamisen hyväkuntoisena. Sillä ehdolla, että pyydys koetaan päivittäin. Katiskapyynti voi kuitenkin vaikeutua keväisen kutusesongin jälkeen jopa niin, että satunnainen katiskakalastaja saattaa kesähelteillä joutua käväisemään marketin matalikolla.

Katiskan ohella myös pienet rantarysät tulevat kyseeseen kalaystävällisinä pyydyksinä. Niiden ongelmana on kuitenkin ankkurointi, jonka on monien mielestä turhan vaivalloista, ja pyydyksen mahdollinen limoittuminen.

Pyydysten kehittelijät, valmistajat ja jälleenmyyjät voisivat osallistua kalastuskulttuurin muutokseen suunnittelemalla nykyistä kalaystävällisempiä jokamieskalastukseen soveltuvia pyydyksiä. Ammattilaisten ja muiden tehokalastajien käyttämät troolit, nuotat ja suuret rysät ovat aivan liian kalliitta ja hankalia yhden kalastajan käyttöön.

Kirjoittajan pienessä päässä on jo pari vuotta pyörinyt idea sopivan pienestä, kevyestä ja suhteellisen edullisesta kurenuotasta, jolla voisi saartaa tyynenä kesäiltana pinnassa pistelevän muikkuparven ja nostaa kerralla veneeseen koko viikon kalaruokien ainekset. Jo yhden ison verkon kokoisella eli 60 m pitkällä ja 6 m korkealla pyydyksellä voisi pyöräyttää noin 20 m läpimittaisen kierroksen ja kuroa sen sisään jääneet kalat vaikka yksin veneeseen. Näin siis mielikuvissani ja teoriassa; kuinka homma hoituisi käytännössä, siitä minulla ei ole kokemuksia.

Kurenuotat voisivat olla myös ammattilaisten käytössä esimerkiksi trooleja kalaystävällisempiä pyydyksiä. Niihin joutuvat kalat eivät rasitu ennen vapauttamistaan yhtä pahasti kuin tuntitolkulla hinattavassa troolissa. Nuottakalastajan polttoainekulutkin jäänevät vähäisemmäksi kuin troolaajan.

Trooleista vielä sen verran, että vetoaikojen ja -nopeuksien rajoittamisen lisäksi on kiinnitettävä vakavaa huomiota siihen, että vapautettavat kalat todella vapautetaan jo ennen niiden puristumista muikkumassan sisään pyydystä nostettaessa. Ja se troolisäleikkö, joka erään lehtijutun mukaan pelastaa 4 lohta viidestä trooliin joutuneesta, on tietysti käytössä jo kaikilla Saimaan troolareilla!

Vapakalastuskaan ei ole vapaata

Vaikka vapakalastus tarjoaa etenkin verkkokalastukseen verrattuna oleellisesti paremmat mahdollisuudet vapauttaa alamittaiset tai rauhoitetut kalat hyväkuntoisina, asettavat uudet säädökset ja periaatteet lisää ehtoja myös sen harjoittamiselle.

Vapakalastajan on syytä pidättäytyä ainakin rauhoitetun saimaannieriän tarkoituksellisesta kalastamisesta. Se tekee esimerkiksi syväuistelusta (yli 15 m) nieriän syönnösalueilla hieman kyseenalaista, vaikka kalastaja olisikin varautunut nieriän vapauttamiseen käyttämällä esimerkiksi vain yhtä väkäsetöntä (kolmihaara)koukkua. Vaikka nieriä ei koukusta pahemmin haavoitukaan, se voi menehtyä lämpötilan ja paineen muutoksen aiheuttamaan rasitukseen, jos se ei pääse nopeasti takaisin syvälle viileään veteen.

Jossain jenkkisivuilla näin suurella tylpällä ja kiinteällä koukulla varustetun painon, jonka avulla kalan voi laskea nopeasti takaisin syvänteeseen ja josta se vapautuu automaattisesti narun kiristettyä. Koukku pujotetaan kalan kiduskannen takaa. Lieneekö vastaavaa käytössä kenelläkään meillä Suomessa?

Nyt kun sosiaalinen paine ja järki vaativat kalastajaa vapauttamaan alamittaisten ja rauhoitettujen kalojen lisäksi myös kaikki rasvaeväleikkaamattomat punalihaiset lohikalat, käyttävät monet uistelijat vieheissään korkeintaan yhtä kolmihaarakoukkua. Venekohtainen vapamäärä rajoitetaan miehistön suorituskyvyn mukaan niin, että homma hoituu myös mahdollisten monitärppien sattuessa kohdalle. Alamittaisten lohien parvia ei ”seulota”, vaan vaihdetaan paikkaa.

Monet Saimaalla uistelevat ovat vähentäneet lohenkalastusta ja siirtyneet vaalealihaisten pyytäjiksi. Eipä olisi uskonut vielä viime vuosituhannella, jolloin ”limatuubien” uistelijat olivat piireissä yleisen (usein hyväntahtoisen) pilkan kohteena. Kuhan-, hauen- ja ahvenen uistelu on nyt seksikästä! Muutamat ovat viehtyneet myös hauskasta siianuistelusta.

Jonkin verran on niitäkin, jotka ovat jättäneet ensimmäisen osan pois yhdyssanasta vetouistelu ja siirtyneet heittokalastuksen ja onkimisen pariin. Tähän kastiin tunnustan kuuluvani osittain itsekin. Haukea ja ahventa olen aina osannutkin virvelöidä, mutta etenkin ahvenen onginta ja jigaus ovat vieneet viime vuosina jo enemmän kuin pikkusormen. Vielä kun oppisi paremmaksi kuhanonkijaksi.

Vaikka en kalastanut Saimaasta viime kaudella ainoatakaan punalihaista, ja muualtakin vain yhden rasvaeväleikatun järvilohen, olemme pysyneet mainiosti hyvissä kalaruuissa. Eikä se järvilohi ole koskaan kovin herkullinen kala ollutkaan.

Muitakin itselleni uusia vapakalastuksen kuvioita on mielessäni, mutta niistä enemmän joskus myöhemmin.

16.4.2014 klo 07:30: Korjattu pari kirjoitusvirhettä.