Päivän ainoa nykäisy tuotti Kouvolan Sippolasta kotoisin olevalle Alpo Perälälle ahvenen, jolla hän voitti itselleen uuden menopelin Ristiinan kymmenensissä autopilkeissä 2.3.2013.

Alpo Perälä ja voittoauto

Ristiinan kymmenes autopilkki käynnistyi kauniissa kevätsäässä kilpailijoiden aloittaessa joukkokairauksen tasan klo 12.00 Pökkäänlahden jäällä.

Kisa on alkanut

Alkumerkin pamahtaessa jäälle oli kerääntynyt satoja – mutta valitettavasti ei tuhansia – hyväntuulisia pilkkijöitä eri puolilta Suomea. Useimmat ihastelivat loistavaa säätä, jota taisi olla monelle pieni postiivinen yllätys eilisen tuulen ja tuiskun jälkeen. Yöllinen parinkymmenen asteen pakkanen lauhtui kisan alkuun mennessä mukavaksi viiden asteen pikkupakkaseksi. Rannikolle luvatusta kovasta tuulesta ei ollut merkkiäkään.

Naukkis

Haminalainen Naukkis osallistui Ristiinan autopilkkeihin jo neljättä kertaa. Ensimmäisestä avannosta nousi heti alkuminuuteilla kolme todella pientä kiiskeä, mikä ei luvannut päivälle kovin railakasta ahvenen syöntiä. Mutta eihän sitä koskaan tiedä: voittokala voi napata vaikka viimeisellä minuutilla!

Mika Salo

Hyvinkääläinen Mika Salo pilkki aivan kilpailualueen etelärajalla ja sai ensimmäisestä avannostaan 134-grammaisen ahvenen jo noin 10 sekunnin pilkkimisen jälkeen.

Lastenpilkki

Yksi Ristiinan autopilkkien hienoimmista oheistapahtumista on aina ollut ilmainen lastenpilkki, jossa kaikki osallistujat palkitaan. Tänä vuonna kisakeskuksen välittömässä läheisyydessä pilkki klo 13.00 – 14.00 yhteensä 36 tulevaa kalastajaa, mikä on jonkin verran vähemmän kuin edellisellä kerralla.

Inka Takala

Kuusivuotias Inka Takala Ristiinasta onki perinteiseen tyyliin lämpimän lampaantaljan päällä. Syönti oli hyvä, sillä avannon viereen ilmestyneet makeiset katosivat nopeasti parempiin suihin.

Autopilkki

Hyvin pian kilpailun alettua kävi ilmi, että ahdin valtakunnan asukit ovat tällä kertaa todellisia tuppisuita. Kalaa tuotiin puntarille ennätysellisen vähän ja sekin oli pientä. Vain 6 miestä, 6 naista ja 3 nuorta toi saaliinsa mitattavaksi. Muiden saaliit eivät kai olleet esittelykelpoisia. Kaloista vain kaksi painoi yli 200 grammaa.

Kalastuksellisesti nihkeän pilkkikisan syöntihuiput – jos sellaisista voi puhua – näyttävät ajoittuneen aivan kisan alkuun ja noin klo 15.15 paikkeille. Autosarjan voittajalla Alpo Perälällä nappasi klo 15.10 ja naistensarjan voiton kuitanneella Ira Ahosella klo 15.15. Johtuiko ahventen pieni virkistyminen tuulen heräämisestä ja pilvisyyden lisääntymisestä?

Koska kilpailun pääpalkinto, uusi Volkswagen Polo Up, annettiin suurimman ahvenen pilkkijälle, täytyy vain ihmetellä muutamaa sataa osanottajaa, jotka luovuttivat jo reilusti ennen kilpailuajan päättymistä. Miksi ihmeessä, voittokalahan voi napata koska tahansa?

Sanojensa mukaan ”Köyhän Kouvolan” Sippolasta kotoisin oleva Alpo Perälä kertoi, että hänen onkeaan nykäisi päivän mittaan vain kerran, mutta se riitti. Ahven otti neljän metrin syvyydestä tavalliseen pystypilkkiin, jossa oli syöttinä kärpäsentoukka.

 

Tuloksia

Autosarja: 1) Alpo Perälä 261 g, 2) Tauno Kokkonen 212 g ja 3) Matti Jokinen 181 g.

Miehet: 1) Kari Liukko 168 g, 2) Mika Salo 134 g ja Seppo Enkenberg 101 g.

Naiset: 1) Ira Ahonen 105 g, 2) Pirkko Hämäläinen 38 g ja 3) Noora Miettinen 38 g. Toisen ja kolmannen palkinnon saajat ratkaistiin arpomalla.

Nuoret: 1) Toni Nieminen 21 g, 2) Julius Tiihonen 21 g ja 3) Olivia Heino 20 g. Ensimmäisen ja toisen palkinnon saajat ratkaistiin arpomalla.

Lastenpilkki: 1) Olivia Heino 136 g, 2) Leevi Remonen 19 g, 3) Nella Siitari 13 g ja Tatu Jyrinki 13 g (jaettu sija). Olivia oli kisojen kaksoismenestyjä.

Onnea voittajille ja kaikille kilpailuihin osallistuneille sekä huoltojoukoille!