Löytyykö maailman suurimmalta viehevalmistajalta mitään uutta ja mielenkiintoista tarjottavaa vuodelle 2013?

Rapala Catalog 2013

Turha kysymys. Totta kai löytyy, eihän Rapala muuten olisi maailman johtava viehevalmistaja. Viehejättiläisen jokavuotiset tuotejulkistukset ovat jo aikaa sitten ylittäneet tavallisen vieheenkuluttujan vastaanotto- ja omaksumiskyvyn. Uutuusmalleja, -kokoja ja värejä tulvii markkinoille sellaista tahtia, että harva niitä kaikkia kerkiää kokeilla, saati että ehtisi pyydystää jokaisella edes yhden kalan ennen seuraavan kauden entistä ehompia houkuttimia.

Vaikka pakeissani on jo satoja Lauri Rapalan nimeä kantavia vieheitä, odotan joka vuosi innolla seuraavan kauden uutuuksia. En niinkään siksi, että syöksyisin suin päin uutuudet rasioissa rapisten lähimmälle koskelle, vaan siksi, että haluan nähdä suomalaislähtöisen yrityksen uusiutuvan ja pärjäävän kovassa kilpailussa maailman markkinoilla. Sitä samaa toivon kaikilta muiltakin kotimaisilta tuotemerkeiltä, unohtamatta lukuisia pienvalmistajia, joilla ei ole varaa yhtä näyttäviin mainoskampanjoihin kuin Rapalalla.

Rapalan vuoden 2013 kansainvälinen tuoteluettelo tipahti postilaatikkooni tänään (26.11.) muodossa, jota en taida laittaa kirjahyllyyni aikaisempien vuosikertojen rinnalle. Kyseessä on näet muistitikku, jossa ovat sähköisessä muodossa Rapalan 132-sivuisen katalookin lisäksi myös konsernin muut luettelot: Blue Fox (16 sivua), Storm (36 sivua), Sufix (52 sivua), Trigger X (28 sivua) ja Williamson (28 sivua). Nykyaikaa tämäkin, arvatenkin melkoinen läntti metsää on säästetty vähentämällä paperille painamista.

Rapalan luetteloissa on jo vuosia vilahdellut Lontoon murteella sana Concept, josta käytetään Normarkin sivuilla suomennosta ominaisuusryhmä. Ideana on se, että vieheet muodostavat yhtenäisiä tuoteperheitä, joiden pohjalta sopivan vaapun valinta eri tilanteisiin pitäisi olla helppo nakki. Keräilyä sairastavalle nuo konseptit merkitsevät melkoista (mutta ah-niin-rauhoittavaa) rahanmenoa, jos tavoitteena on hankkia kaikki perheenlisäykset omaan vitriiniin.

Tähän saakka esiteltyjä Rapalan tuoteperheitä ovat olleet muun muassa seuraavat: 1) MaxRap Concept, jossa on sutjakoita vedenpainoisia ja pitkäheittoisia muovivaappuja, 2) Clackin’ Concept, jossa on vahvaäänisellä räminäkammiolla varustettuja muovivaappuja, 3) X-Rap Concept, jotka ovat vaapun ja jerkin ominaisuuksia yhdistäviä ns. slashbait-vieheitä, 4) Depth Control Concept, jotka uivat hallitusti tietyssä syvyydessä ja 5) Classic Concept, johon kuuluvat kutakuinkin kaikki perinteiset Rapalat kuten Original, Countdown, Jointed ja Shad Rap.

Balsa Xtreme

Balsa Xtreme

Näiden ei-niin-hullunkuristen-vieheperheiden joukkoon on päässyt myös perhe nimeltä Balsa Xtreme Concept, lyhyemmin pelkkä BX Concept. Kyseessä on pienellä uintilevyllä varustettu vaappu, jonka paksun ja osittain läpinäkyvän(!) muovipinnan alla on balsarunko. Tarkoitus lienee ollut yhdistää balsan keveys ja muovin kestävyys. Malleja on kaksi: yksiosainen BX Minnow (10 cm/12 g) ja kaksiosainen BX Swimmer (12cm/22 g). Mielenkiintoista seurata, ”ostavatko” käyttäjät vieheen, jonka kyljissä näkyy maalaamatonta puuta. Kalojen hurahtamista ei tarvinne epäillä.

Clackin’ Rap

Clackin' Consept

Kalkuttajalle avataan – kita. Näin voi toivoa myös Clackin’ Concept -sarjan kahdelle uutuudelle: vaikuttavan kokoiselle Clackin’ Magnumille (16 cm, 65 g) ja Jointed Clackin’ Rapille (14 cm, 43 g). Ensin mainittu on valtavan uintilistansa takia syvänmeren kyntäjä (uintisyvyys 6 m) ja selvästi nimellispituuttaan kookkaamman tuntuinen työkalu sen suuren ja vahvahampaisen jahtiin maailman merillä ja suurkalojen sisävesillä. Jälkimmäinen on myös heittokalastukseen soveltuva jatkovaappu, jonka kaksoissarana estää takaosan vaipumisen luonnottomasti alaviistoon kelaustaukojen aikana. Molempien sisällä on äänekäs kalkutin, kuten muillakin sarjan vieheillä.

Snap Rap

Snap Rap

Jotain uutta myös pilkkijöille! Rapala Snap Rap on kevyelläkin nostolla herkästi syöksymään suunniteltu tasapainopilkki, jossa tavanomaisen metallirungon päälle on kiinnitetty runkoa leveämmän selän ja levypyrstön yhdistelmä. Pienempää mallia (6 cm, 9 g) pääsevät maistelemaan ainakin ahvenet ja suurempaa (8 cm, 24 g) hauet. Varsin uskottavan näköisiä vekottimia näin jäitä vielä odotellessa.

Muuta uutta ja vanhaa

Muita Rapala-uutuuksiaYlhäällä 3 Countdownin väriä: Orange Tiger UV (OTU), Gold Juvenile Trout (GJTR) ja Balsa Juvenile Rainbow Trout (BJRT). Toiseksi alimmalla rivillä: Ultra Light Crank värissä Gold Fl Red (GFR) ja Shad Rap Crawdad (CW). Alarivissä: X-Rap Countdown väreissä Hot Head (HH) ja Silver (S).

Monen koskikalastajan kestosuosikki Rapala Countdown on saanut kilpailijan talon sisältä, sillä X-Rap perheeseen on syntynyt samalla nimellä peräti kaksoset, erikokoiset tosin. Kestävästä muovista prässätyn peinemmän X-Rap Countdownin strategiset mitat ovat 5cm ja 4 g ja isomman 7 cm ja 10 g.

Vanhemman polven Classic Concept -ominaisuusryhmään kuuluvat Countdownit koreilevat puolestaan uusilla vaatteillaan, joista mainittakoon Gold Juvenile Trout (GJTR) ja Balsa Juvenile Rainbow Trout (BJRT). Ei mitään keisarin uusia hepeniä, vaan viattomalle kalallekin näkyviä uutuusvärejä.

Ultra Light Crank ULC03 (3 cm, 4 g) on herkullisen näköinen 1,2 – 2,4 metrin syvyydessä juputtava pikkuviehe, joka koitunee ensi kesänä lukuisien taimenten, kirjolohien ja ahventen päänmenoksi.

Vieheiden lisäksi Rapalan kansainvälisessä 2013 luettelossa on kalastusalusteita (20 sivua), tarvikelaukkuja (10 sivua), aurinkolaseja (10 sivua), veitsiä ja muita leikkuuvälineitä (10 sivua), pihtejä ja muita tarvikkeita (14 sivua). Yhtenä uutuutena monien joukossa on kätevyydessään hieman silityslautaa muistuttava kalankäsittelypöytä.

Kaiken uudenkirjavan keskellä saattaa moni sanoa, että vanhassa vara parempi. Monet ovat kuitenkin sitäkin mieltä, että molempi vielä parempi. Pysyäkseen kartalla on viehevalmistajien(kin) nykyisin tuotava esille jatkuvasti jotain uutta. Uudistu uskottavasti tai kuole.

Rapalalla riittää konsepteja, mutta onneksi ne eivät ole sekaisin!