Käsite rantakala on saamassa uuden merkityksen Saimaalla. Todennäköisesti troolin jäljiltä löytyi yli kilometrin matkalta rantakiville ajautunutta kuollutta muikkua.

Rannalle ajautunutta kuollutta kalaa. Kuva: Tuntematon kuvaaja.

Lapsuuteni ja nuoruuteni parhaita muistoja ovat koko kyläyhteisön voimin vietetyt rantakalaillat. Silloin kaikki kynnelle kykenevät kokoontuivat joen tai järven rantaa viihtymään leikkien, yhteislaulun ja tuoreen kalakeiton parissa. Tänä syksynä käsite rantakala on saamassa aivan uusia vivahteita.

Sain sähköpostissa haltuuni kuvia, jotka vetävät kerta kaikkiaan sanattomaksi. Kuvissa on pitkin Saimaan kivisiä rantoja valtavat määrät todennäköisesti troolin hylkäämiä muikkuja. Kuvat on otettu Saimaan Petraselän pohjoispäässä, silminnäkijän mukaan alueella, jossa troolari oli tiettävästi juuri kalastanut.

Muikut olivat kai liian pieniä, minkä vuoksi ne kipattiin ”hyväkuntoisina” takaisin Saimaaseen. Rantaviiva oli yli kilometrin matkalta samanlaisessa kunnossa.

Myöhemmin tulleen tiedon mukaan kuvat otettiin jo noin vuosi sitten syksyllä.

Muikun troolaus Saimaalla on juuri nyt kiihkeimmillään siksi, että isot naarasmuikut ovat pullollaan erittäin arvokasta ja himoittua mätiä. Liian pienet muikut eivät kelpaa rahan haistaneelle ammattikalastajalle.

Hirmuista!

Tapahtui Saimaan Ieselällä 19.9.2012

Muuan eläkkeellä oleva vapaa-ajankalastaja lähti aamulla vaimonsa kanssa kokemaan verkkojaan Ieselän Turkinhautaan. Kesken verkkojen vaihtamisen tuli paikalle lähellä olevalta kalastusalukselta lähtenyt moottorivene, jonka kippari alkoi hätistellä eläkeläisiä pois paikalta: ”Älkää laskeko siihen, me vedetään siinä kohta nuottaa!”

Verkkojaan vaihtanut kalastaja ei kuitenkaan ”totellut”, koska hän oli paikalla ensin ja hänen käsityksensä mukaan paikka ei edes ole mikään apajapaikka (joka on pidettävä vapaana kiinteistä pyydyksistä). Ilmassa oli tulikiven katkua ja vastapuolelta kuului kommentti: ”Kohta varmaan tarvitaan puukkoa!”.

Kuollut järvilohi

Rantakala tämäkin. Sen jälkeen, kun trooli juuttui pohjaan ja 
troolipussi repesi 6.10.2011, löytyi tämä kuollut 3,2 kg painanut
lohi läheisestä rannasta 9.10.2011.

Pariskunta antoi kuitenkin periksi ja siirsi verkkojensa toisen pään merkkilipun sellaiseen paikkaan, että nuotalla olisi esteetön vetosuunta kalastusalukselle päin. Verkko tarttui siitä huolimatta myöhemmin nuottaan harmillisin seurauksin: liinat menivät myttyyn, yhden verkon pää vahingoittui, naruja katkesi sekä kolme pyydysmerkkiä ja verkkoankkuri katosivat.

Tapaus on vain yksi esimerkki eri kalastusmuotojen eturistiriidoista. Troolin ja suuren koneellisesti vedettävän selkänuotan käyttö vaativat suuria muista pyydyksistä vapaita vesialueita, joita enimmäkseen pienehköistä selkävesistä muodostuvalla Saimaalla ei ole kuin muutama.

Ammattikalastuksen järjestäminen sisävesillä

Sisävesien ammattikalastajat ovat tärkeän alkutuotannon harjoittajia, joita ilman Saimaan taloudellisesti tärkein kala, muikku, ei pääse kuluttajien ruokapöytiin. Ammattikalastuksen järjestelyssä tulisi kuitenkin huomioida muitakin arvoja kuin pyyntitehon maksimointi keinolla millä hyvänsä. Kalaa ja kalavettä on jätettävä myös harrastuskalastajille. Uhanalaisten kalojen pyyntiä ei pidä sallia edes tahattomana sivusaaliina. Troolille on määrättävä nopeusrajoitus ja vaikkapa veden lämpötilaan suhteutettu pisin sallittu vetoaika. Lupaehdoissa pitäisi olla velvoite palauttaa joka ikinen taimen, lohi ja nieriä välittömästi takaisin veteen.

Todella merkillistä on se, että merialueella tapahtuvaa kalastusta säädellään kalastuskiintiöin, mutta sisävesillä saa käläkäjästää niin paljon kuin ikinä kerkiää. Luullaanko jossain päättävässä (tai päättämättömässä) päässä vielä, että Saimaalla tapahtuva troolaus on vain vähäistä näpertelyä? Se ei ole. Tutkimukseen ja jatkuvaan seurantaan perustuvat kalastuskiintiöt on saatava voimaan niin pian kuin mahdollista!

Pienellekin muikulle on kehitettävä kysyntää ettei kävisi näinKunnollisen säätelyn ansiosta ei pääsisi käymään kuten Petraselällä viime syksynä. Jos kalastaja olisi tiennyt muikut liian pieniksi, hän ei olisi koskaan niitä turhaan troolannutkaan. Toisaalta jos ongelma on se, että muikut jäävät pieniksi huonon ravintotilanteen tai liian vähäisen kalastuksen vuoksi, pitäisi pienemmällekin muikulle löytää menekkiä järkevään hintaan.

Monet pitävät troolausta liian järeänä kalastusmuotona sisävesillä. Jotkut ovaa samaa mieltä voimaperäisestä koneellisesta nuottauksestakin, jossa suurta nuottaa vedetään pitkiä matkoja ennen nostoa. Moni kotivesillään muikkuverkoilla kuhkava kotitarvekalastaja katsoo pala kurkussa, kuinka trooli jyskyttää pitkin järvenselkää, josta ennen sai yhdessä yössä makoisat muikut perheen ruokapöytään. Eniten suututtaa tietysti niitä osakaskuntia, jotka eivät edes hyväksy troolausta alueellaan.

Jossain on vikaa, jos kalastuksessakin on kannattavuuden vuoksi siirryttävä aina vain suurempiin yksiköihin samalla tavalla kuin maataloudessa on jo tapahtunut. Johtuuko kilpavarustelu tehopyydyksille myönnettävistä tuista vai mistä? Jos näin on, niin eikö tukieuroja voisi tasapuolisuuden vuoksi suunnata nykyistä enemmän pienmuotoiseen ammattikalastukseen?

Jos troolausta on ”pakko” jatkaa sisävesillä, sille tulisi varata täysin omat alueensa riittävän laajoilta selkävesiltä. Läpimitaltaan alle viiden kilometrin selät ovat troolille vielä liian pieniä lätäköitä. Kalavettä omistavalla osakaskunnalla pitäisi aina olla mahdollisuus kieltää troolaaminen (ja muutkin ylitehokkaat kalastustavat), jos kiellolle löytyy kunnon perustelut. Enhän minäkään voi noin vain hakata valtion metsää, vaikka minulla siihen osakkuus ahkerana veronmaksajana onkin.

Ruotsissa, jonka suuret järvet ovat suoranaisia ”meriä” Suomen järvisokkeloihin verrattuna, troolikalastus on sisävesillä kielletty sen uhanalaisille kaloille aiheuttaman vaaran vuoksi. Meillä järvilohet, taimenet ja nieriät ovat virallisen totuuden mukaan oppineet väistämään trooleja. Mitä nyt joskus löytyy troolin perästä laatikollinen pöljiä ”ruotsalaisia” lohia, jotka joutavatkin pois vedestä geeniperimää pilaamasta…

JK. Lue myös edellinen kirjoitukseni.

Seuraavassa jutussani muistoja 70-luvun tehokalastuksesta.

Juttua on tarkennettu 12.11.2012 klo 9.00, jolloin leipätekstin toisesta kappaleesta poistettiin varmistamaton tieto, jossa viitataan epäsuorasti ”syylliseen” tahoon.  Kiitokset aiheellisesta huomautuksesta nimimerkki Timille!