Tänään saattaa moni pilkkijä tai muu jäillä liikkuja rikkoa tietämättään tuoretta EU-lakia, joka asettaa jäillä liikkumiselle useita uusia ehtoja.

Lainrikkoja metsälammen jäälläKuvan henkilö rikkoisi useaa uuden EU-lain kohtaa, jos liikkuisi vielä tänään samalla tavalla kuin kuvaushetkellä viime viikolla.

Inhimillisen virheen vuoksi huhtikuun alussa voimaan tulleesta uudesta laista ei kerrottu etukäteen Suomen tiedotusvälineille, minkä vuoksi tiedossa on ”salailusta” vastuussa olevan poliittisen tahon raju ryöpytys. Keskiyöllä koko EU-alueella voimaan tullut laki kieltää yksikäsitteisesti kaiken jäillä liikkumisen ilman riittävää turvavarustusta.

Lain on oltava sama kaikille Euroopan Unionin jäsenmaiden asukkailla Välimereltä aina Utsjoen perukoille saakka, minkä vuoksi sen yksityiskohdat voivat tuntua meistä pakkastalviin ja kantaviin jäihin tottuneista suomalaisista naurettavalta holhoukselta. Laki on kuitenkin aina laki ja sitä on tinkimättä noudatettava. Mitkään selitykset tyyliin ”minä en tiennyt” eivät uppoa valvoviin viranomaisiin, jotka ovat erityisen valppaita juuri tänään lain tullessa voimaan.

Koska uusi laki jäillä liikkumisesta on kokonaisuudessaan pitkä ja koukeroinen pumaska täynnä kökköä lakitekstiä, esittelen seuraavassa vain sen tärkeimpiä kohtia. Käytän tässä ns. ”ranskalaisia viivoja” siksi, että tiettävästi eräät Ranskan urheilukalastusjärjestöt ovat olleet lain suurimpia lobbareita.

– Laki on voimassa koko EU-alueella ympäri vuoden jään paksuudesta riippumatta.

– Jokaisen jäillä liikkuvan on käytettävä kellutusvarustusta, joka täyttää vähintään EN 393 50N -normin.

– Jäällä ei saa liikkua yksin, ellei liikkujalla ole kellutusvarustuksen lisäksi rintavaljaisiin sidottua ja toisesta päästään rantaan kiinnitettyä turvaköyttä, jonka vetolujuus märkänäkin on vähintään 5000 Newtonia.

– Liikuttaessa ryhmänä on käytettävä henkilöstä toiseen kulkevaa yhteistä turvaköyttä samaan tapaan kuin vuorikiipeilijät.

– Jäällä liikkuva ei saa mennä viittä (5) metriä lähemmäksi toista jäällä liikkuvaa kuin hätätapauksissa.

– Lähes kaikki ajoneuvoliikenne jäillä kielletään virallisia jääteitä lukuun ottamatta. Laki rajoittaa voimakkaasti myös viranomaistoimintaa, sillä liikennöinti virallisten jääteiden ulkopuolella sallitaan vain ajoneuvoilla, joilla voi liikkua turvallisesti myös avovedessä. Muun muassa poliisi ja pelastuslaitokset joutuvat lain vuoksi hankkimaan käyttöönsä lisää kalliita ilmatyynyaluksia.

– Kaikki läpimitaltaan yli 7,5 cm itse tehdyt avannot (esim. nelituumaisella kairalla tehdyt pilkkireiät) on aina merkittävä näkyvästi. Riittävä merkki on vähintään 1,2 metriä pinnan (tarkoittaa myös jäällä mahdollisesti olevan lumen pintaa) yläpuolelle ylettyvää lippusalko, jonka päässä on vähintään 20×20 cm sininen EU-lippu.

Kokonaisuudessaan lakiteksti on luettavissa kaikilla EU-kielillä verkko-osoitteessa www.eu-laws.eu/moving_on_ice/.

Uudet lainmukaiset jäillä liikkuvan kansalaisen turvavarusteet ovat jo myynnissä ja niitä voi käydä kyselemässä tänään kaikista hyvinvarustetuista kaupoista ympäri maata heti liiketilojen avauduttua. Kun toimit vikkelästi, ehdit vielä tänään laillisesti ja turvallisesti iltapilkille.

Turvallisia ja lainkuuliaisia pilkkireissuja!