Perinteiset Ristiinan autopilkit kisailtiin lauantaina 3.3.2012 upeassa kevätsäässä. Aurinko helotti taivaalta, ja isot ahvenet aiheuttivat kilpailijoille sydämentykytyksiä.

Pekka FrantsiPekka Frantsi Kouvolasta julisti jo lähtöpaikalla voittavansa koko kisan. Asenne ainakin oli kohdallaan!

Ristina-pilkin idea on yksinkertaisen nerokas: painavimman ahvenen pilkkijä ajelee kotimatkan uudella Volkswagen Pololla. Suurta saalispussia ja hirmuista kuntoa sen saamiseksi jostain kilometrien päästä ei tarvita. Yksi kala riittää. Ja jos et saa päävoittoon oikeuttavaa kisan suurinta ahventa, voit silti voittaa jonkin nuorten, naisten tai miesten sarjan palkinnoista.

Kisajärjestäjät odottivat paikalle suurempaa kilpailijamäärää kuin viime vuonna, jolloin kilpailumaksun maksaneita oli noin 600. Nopean silmämääräisen arvioni mukaan osallistujamäärä jäi valitettavasti enintään samaan. Toivottavasti kisajärjestäjillä riittää uskoa mahtavan kevättapahtuman järjestämiseen jatkossakin, vaikka mistään kultakaivoksesta ei nyt voidakaan puhua.

Veli-Jukka Virtanen ja Veijo Koistinen

Kilpailijat pääsivät levittäytymään kilpailualueelle jo puoli tuntia ennen lähtölaukausta, joka ammuttiin taivaalle tasan klo 12.00. Heinolalaiset Veli-Jukka Virtanen ja Veijo Koistinen olivat asettuneet valmiusasemiin aivan lähtopaikan tuntumassa olevan Uikkalansaaren rantaan. Kun lähtölaukaus ammuttiin taivaalle, nostivat miehet välittömästi avannosta muutaman sormenmittaisen ahvenen.

Heinolaiset osoittautuivat kokeneiksi kalastajiksi, joille olivat tuttuja niin Lapin ja Pohjois-Norjan taimen- ja rautupaikat kuin Ristiinankin kalavedet. Pohjoisen reissuja kaverukset olivat tehneet jo 30 vuotta, ja reissujen sattumista olisi miesten mielestä aineksia vaikka kirjaksi asti. Suurimpana kirjallisena esikuvanaan he manitsivat edesmenneen kirjailija Teuvo Hahl-Marjokorven, joka oli ollut aikoinaan heidän äidinkielenopettajansa. Ristiinasta miehet kertoivat saaneensa uistelemalla yli 6-kiloisen järvilohen ja eräs porukan jäsen oli saanut verkolla peräti toistakymmenkiloisen vonkaleen.

424-grammainen voittokala

Ensimmäiset kilpailuun osallistuvat ahvenet olivat punnituksessa jo klo 12.15, ja kärkipaikkaa piti Mika Lassila onkimallaan 301 g ahvenella. Kolmannessa punnituserässä klo 12.45 tärähti vaakaan Pasi Metson saama 424-grammainen raitapaita, joka pysyi piikkipaikalla aina loppuun asti. Samalta alueelta, jolla Pasi kalasti, saatiin lähes kaikki kisan suurimmat ahvenet. Huhun, jossa lienee ainakin totuuden siemen, mukaan suurahventen parvesta saatiin kilokaupalla kalaa myös kotiinvietäväksi. Kisaan jokainen osallistui vain suurimmalla kalallaan.

Jouni ja Jere Hyryläinen

Varsinaisen autopilkin lomassa myös lapset pilkkivät kilpaa klo 13-14. Ilmaiseen kilpailuun, johon ei tarvinnut tuoda edes omia välineitä, otti osaa yhteensä noin 50 poikaa ja tyttöä. Jere Hyyryläinen veteli ensimmäiset ahvenensa jään kuivemmalle puolelle jo kisan alkuminuuteilla isä Jounin jaellessa vieressä hyviä neuvoja.

Lasten pilkin voittajasisaruksetLastenpilkin poikien sarjan voitti jo toisena vuonna peräkkäin Eetu Syrjänen suvereenilla 19 ahvenen saaliillaan. Ja kyllä oli perheessä ilo ylimmillään, kun pikkusisko Ella-Kaisa pokkasi tyttöjen sarjan voiton 11 g ahvenellaan. Voittajien lisäksi kaikki lastenpilkin kilpailijat palkittiin K-kaupan lahjoittamin osallistumispalkinnoin.

Täytyy tässä ylpeänä kehaista, että olen ollut muutaman kerran samassa veneessä naapurissa asuvan voittajan kanssa. Viime kesänä sain toimia soutajana, kun saatiin Eetun ensimmäinen hauki.

Aki Hirvonen paistamassa muikkujaKalastuksen ja kalankäsittelyn ammattilainen Aki Hirvonen ehti kaiken muun touhun ohessa paistamaan muikkujakin. Hän vastasi myös lastenpilkin järjestelyistä.

Ristina-pilkki on ollut alkuvuosistaan lähtien ristiinalaisten suosima kevätjuhla. Tänäkin vuonna kisaalueella liikkui satoja ihmisiä seuraamassa tapahtumia ja tapaamassa toisiaan. Suurella pannulla paistetut rapeat muikut, perunamuusi ja perinteiset makkarat tekivät hyvin kauppansa. Tarjolla oli paljon muutakin ostamisen arvoista.

Tikkupulla paistui ja maistui

 

Tulokset

Tulokset

Kisakoneisto toimi nopeasti ja luotettavasti, vaikka tulospalveluun ei käytetty tietokoneita (tai ehkä juuri siksi). Kun tilanne oli koko ajan jatkuvan punnituksen ansiosta kaiken aikaa järjestäjien hallinnassa, voitiin tulokset julkistaa heti kilpailun päätyttyä. Reklamaatioita tai epävirallisiakaan moitteita ei kuulunut.

Voittaja ja voittoauto

Autopilkkisarjan voittanut keravalainen Pasi Metso osallistui Ristina-pilkkiin neljättä kertaa. Voittokalansa hän sai pienellä morrilla, jonka tarkempia tuntomerkkejä hän ei paljastanut. Pasi kertoi kalastavansa ahkerasti niin eteläisellä merialueella kuin sisävesilläkin. Pilkkimisen lisäksi hän harrastaa myös heittokalastusta ja vetouistelua. Mieluisia ovat myös Pohjois-Norjaan suuntauvat kalastusmatkat.

Kylmähermoisena miehenä Pasi kertoi, että hän ei ole vielä ilmoitellut voitosta kotiväelleen. ”Nähkööt auton vasta sitten, kun pysäköin sen kotipihaan”. Kisapaikalle Pasi olikin ”varmuuden vuoksi” tullut kaverin kyydissä.

Monet palkintoja saaneet olivat tuttuja jo aikaisemmilta vuosilta, mikä kertoo omaa kieltään siitä, että tälläinen yhden kalan kisakaan ei ole mitään sattumanleikkiä. Esimerkiksi naisten sarjan voittaja Niina Niittylä kumarsi voittajana myös viime vuonna. Lisäksi miesten sarjan ykkönen ja kokonaiskisan nelonen Jari Heikkinen kertoi olleensa kerran aikaisemminkin kisan neljäntenä.

Vesa laihanen ja Jukka TaivalanttiKilpailun promoottori ja sielu, yrittäjä Vesa Laihanen, ja muun muassa kuuluttajana toiminut Jukka Taivalantti.

Kilpailun lopussa kuultiin mukava uutinen, kun yrittäjä Vesa Laihanen toivotti kisailijat tervetulleiksi myös seuraavaan Ristina-pilkkiin, joka pidetään 2.3.1213. Ilman rohkeaa itsensä (ja rahansa) likoon laittamista tällaista hienoa koko kylän kevätjuhlaa ei olisi olemassa. Kiitos kuuluu myös talkoilla toimineille paikallisille avustajilla ja järjestöille. Upeaa!

KisamaskotitKaikissa kunnon yleisötapahtumissa on kisamaskotti. Ristina-pilkissä niitä oli kaksi!