Löytyykö alan tuoteluetteloista talvikalastajalle uutta kokeiltavaa?

Tuoteluetteloita

Jos vanhat merkit yhtään paikkansa pitävät, pääsemme vielä ennen kesää käpsehtimään järvien jäisillä kansilla. Tuota nyt ulos katsoessa vielä kaukaiselta tuntuvaa riemua odotellessa on aikaa tehdä pikakatsaus tarjolla oleviin talvikalastusvälineisiin. Keskitymme kolmeen tuoteluetteloon, jotka olen löytänyt omasta postilaatikostani.

Kalastukolmio Oy TALVI 2011-12Kalastuskolmion Talvi 2012

Kalastuskolmion lähinnä jälleenmyyjilleen tarkoittama talviluettelo voittaa sympatiani heti hellyttävällä lapsiaiheisella kansikuvallaan, vaikka se onkin lavastettu. Kuvassa nuori tyttö osuttaa siiman päässä heiluvaa syötitöntä pilkkiä avantoon, kun poika tyytyy vain katselemaan vierestä. Näin ne sukupuoliroolit murtuvat!

Kahdeksankymmensivuinen luettelo noudattelee Kalastuskolmion perinteistä asialinjaa ilman ylenpalttisia ylisanoja. Alkusivujen sisältö keskittyy jalkaan vedettäviin ja päälle pantaviin tuotteisiin. Lämpösaapas Powerboots Original on hellinyt omiakin varpaitani jo toistakymmentä vuotta. Toiset ”puutsit” ovat nyt menossa.

Powerboots Originalit ovat oikein mukavat talvijalkineet yhtä seikkaa lukuun ottamatta: perusmallin varret ovat hieman ahtaat, minkä vuoksi pilkkihaalarin lahkeet täytyy jättää varsien päälle. Lahkeensuihin jäätyy sohjokelissä melkoiset jäätierat, joista valuu vettä kuivatushuoneen lattialle. Onneksi tarjolla on matala- ja tilavavartinen Powerboots Original Low, joka sopii myös paksupohkeiselle käyttäjälle.

Sundridge kelluntapukujen ja pilkkihaalarien alle sopii mainiosti lämmin ja kosteutta iholta siirtävä 2-osainen Sundridge Sleepskin alusasu. Käsille on tarjolla hyvä valikoima kintaita, kynsikkäitä ja rukkasia.

Delfin pilkkivapoja ja niihin soveltuvia kärkiä esitteessä on sivukaupalla. Kaikelle löytyy varmasti käyttäjänsä, vaikka itse olenkin vankkumaton suoran notkean hiilikuitukärjen käyttäjä. Pilkkipakin, kairan, kalastusvälineet, eväät ja saaliin voi kuljettaa kevyesti liukuvalla Viking-ahkiolla.

Verkkokalastajaakaan ei ole unohdettu. Puuvartinen Laxströmin jääsaha on pitkäaikainen suosikkini jo 80-luvulta. Kestää ja kukkuu aina vain. Narut voi uittaa jään alle Master 10-uittolaudalla.
Pilkkisiimojen, puukkojen, veitsien, kalasaksien, vaakojen, retkikirveiden, lämpöpussien, termospullojen, syöttien ja savustimen jälkeen tuoteluettelon selaajan huomio kiinnittyy laajaan Nils

Master -tasapainopilkkien valikoimaan, jossa on tosin vain yksi uutuusväri (nro 172, hileellä ryyditetty musta/oranssi). Mutta tarvitaanko joka vuosi uutuuksia? Kaloja ja kalastajia nappaavia pilkkejä ovat myös Nils Master pystypilkit, Jak, Puustjärven pilkit, Original Lindroos -pilkit sekä Master mormyt ja värikoukut.

Pilkkeihin on saatavana hyvä valikoima erilaisia vaihtokoukkuja. Eräs kokeilemisen arvoinen vaihtoehto etenkin ootto-onkeen on Mustadin pyörökoukku (C71SSS), joka jää yleensä kiinni vain kalan suupieleen, josta se on helppo irrottaa.

Kivikangas Kalastus ja vapaa-aika 2012Kivikankaan esite 2012

Pietarsaarelaisen Kivikangas Oy:n keskeisimpiä tuotteita ovat olleet verkot ja kasvihuoneet. Tutustuin Kivikankaan verkkoihin 80-luvun lopulla, kun tein ensimmäisen laajan testijuttuni Erä-lehdelle. Olimme kutsuneet testiin pitkälti toistakymmentä talviverkkojen valmistajaa ja maahantuojaa, mutta Kivikangas Oy:stä emme tienneet vielä mitään. Mutta sitten sattui, että muuan testiimme jo ilmoittautunut savolainen verkonpauloittaja ”kehui” alalle tullutta uutta yritystä, joka ”pauloittaa koneella niin h-tin huonoja verkkoja!”.

Kiinnostuin oitis ja pyysin Kivikankaalta verkkoja testiin. Loppu onkin historiaa, sillä Kivikankaan konepauloitetut verkot menestyivät erinomaisesti. Testin ilmestyttyä riittikin sitten parran päristystä torilla.

Kivikankaan esitteen kansikuva ei ole lavastettu, vaan siinä on kalastaja tositoimissa irrottamassa madetta(!) verkosta syysmyöhällä sulan veden aikaan. Ensimmäisellä aukeamalla huomioni nauliutui kuvaan hienosta 6,68-kiloisesta lahnasta ja sen onnellisista saajista. Kyllä käy kateeksi!

En ole kalastanut verkoilla sitten 90-luvun puolivälin kuin pari kertaa, enkä ole tullut seuranneeksi alaa juuri lainkaan. Verkkojen liinat ovat näköjään kehittyneet entisestään. Perinteisten savuharmaiden, sinertävien ja mustien liinoja rinnalle on tullut raikkaan värillisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi punainen on monien mielestä oikein kätevä ja kalastava väri etenkin talviverkoissa. Se näkyy hyvin ilmassa, mutta on vedessä lähes näkymätön. Eräs materiaaliuutuus on pehmeä ja vahva Ironsilk-verkkoliina.

Esitteen punainen lanka on monipuolinen kalastus eri vuodenaikoina. ”Tuotesijoittelun” lisäksi se tarjoaa runsaasti käytännön ohjeita solmuväli- ja langanpaksuussuosituksineen sekä kaikenlaista muutakin kalastustietoutta. Lukiessa alkaa tehdä mieli itsekin pitkästä aikaa talviverkoille!

Katiskatkaan eivät ole enää vain perinteisiä rautalankahäkkyröitä. Rampo, Lokka, Teho, Ufo, Saxi ja sateenvarjon tapaan toimiva Avantokatiska ovat kokoon taittuvia, joustavasta havaksesta valmistettuja pyydyksiä. Katiskaa tehokkaampaan pyyntiin on tarjolla erikokoisia rysiä – myös järeään ammattikäyttöön.

Kivikankaan toiminta ei kuitenkaan ole pelkästään pyydyskalastustarvikkeiden myynnin varassa, sillä tarjolla on paljon myös vapakalastajalle sopivia varusteita: haaveja, nostokoukkuja, täkysumppuja, kylmälaukkuja, kairoja, pilkkejä, pilkkivapoja, jigejä, koukkuja, siimoja, kohoja jne.

Ahti-logo näkyy monien kalastusvälineiden lisäksi muun muassa kelluntahaalareissa, reppujakkarassa, lämpöhaalareissa, jääkengissä, pipossa, kalastajanhaalareissa, paukkuliiveissä, takeissa, sadeasuissa ja kahluuhousuissa. Pimeyteen saa valoa otsa- ja taskulampuilla sekä muilla valaisimilla. Kalastuksen jälkityöt hoidellaan erilaisilla puukoilla ja veitsillä; mukana on myös edustavia lahjapakkauksia. Sivuja esitteessä on kaikkiaan 92.

Nordic Sports Finland Oy Talvi 2012Nordic Sports Finland 2012

Kouvolaisen Nordic Sports Finland Oy:n edustamat tuotemerkit ovat olleet viimeisen kymmenen vuoden aikana jossain määrin muutoksen kourissa, mutta tällä hetkellä valikoimassa oleva tuoteperheiden joukko lienee vakiintumassa noin pariinkymmeneen.

N.S.F. tarjoaa jälleenmyyjilleen erilaisia Fisherman Prosessional -pilkkionkia, joista löytyy toimiva ratkaisu lähes joka lähtöön. Mukana on myös pari ootto-onkea ja kelaonkisettiä.

Salmo Chubby Darter on pulleahko uistin pystyjigaukseen ja tottakai myös jään päältä tapahtuvaan pilkkimiseen. Yrityksen omalla Veka-tuotemerkillä on tarjolla tasureita, pystypilkkejä ja rautulätkiä. Nordic-merkillä myydään puolestaan morrilajitelmia, värikoukkuja, lukkoja ja leikareita. Fisherman pilkkirasiat ja pilkki-istuin ovat nekin varteenotettavia vaihtoehtoja.

Vaihtelua avannon reunalla nököttämiseen saa, kun upottaa kairanreikään paristokäyttöisen FishTech -kaikuluotaimen. Anturi toimii 200 KHz:n taajuudella ja kaikukeilan leveys on noin 45 astetta.

Pisto-merkille tehtyjä jääkairoja en ole päässyt kokeilemaan, mutta niiden rakenne vaikuttaa kaupallisen tiedotteen perusteella mielenkiintoiselta. Kairassa oleva korkeussäätö lisää käyttömukavuutta, samoin akkupora-liitin.

Snow Fox päähineet, lukuisat erilaiset käsineet, lumikengät ja liukuesteet vaikuttavat oikein päteviltä. Omat varpaani tykkäisivät erikoisesti paristoilla lämpenevistä Termosole-pohjallisista, ja auton uskaltaisin pysäköidä vähän upottavampaankin paikkaan, jos peräkontissa olisi varalla kokoon taittuva Snow Fox Trac -auton renkaan pitoapu.

Safari Termo on erittäin kevyt EVA-materiaalista tehty talvijalkine, jossa on irrotettava ja siten helposti kuivatettava vuori. Jalkinetta on saatavana peräti kuutta eri mallia, joiden alimmat käyttölämpötilasuositukset vaihtelevat -30 °C:sta aina -50°C:een. Luulisi vilukonkin varpaiden tarkenevan!

Esitteen viimeisillä sivuilla esiintyvät muun muassa kädenlämmittimet, retkisytyttimet, dikivaaka, FoodMax-tyhjiöpakkauslaitteet, Fisherman-puukot, viilat ja Nordic Lite-valaisimet. Kierreselkäisen tuoteluettelon viimeisen sivun alanurkassa on luku 56.

———

Kirjoittaja ei ole sidoksissa tuoteluetteloissa esiintyviin yrityksiin tai tuotemerkkeihin.