Nokian hieman yskiessä huojentaa ainakin kalamiestä havainto, että Rapala pistää uutta pökköä pesään vähintään entisellä tahdilla.

Rapala luettelo 2012

Rapalan syksyisin ilmestyvät kansainväliset tuoteluettelot ovat olleet aina hengästyttävän upeaa katseltavaa, niin nytkin vuoden 2012 luettelon ilmestyessä. Vaikka monikansallinen kalastusalan konserni tietää, että ”vanhassa vara parempi” ja säilyttää visusti tuotannossaan Originalin ja Countdownin kaltaiset ajattomat vieheklassikot, se ymmärtää myös totuuden ”uusiudu tai kuole”. Tuoteuutuuksia on tänäkin vuonna tarjolla enemmän kuin tavallinen vavanheiluttaja ehtii koko vuodessa kokeilla. Useiden uutuusvieheiden ominaisuuksiin kuuluvat sanan varsinaisessa merkityksessa niiden sisällä rapisevat räminäkuulat.

 

Malliuutuuksia

Rapala X-Rap Prop

Rapalan tuotannossa aivan uutta aluevaltausta edustaa etu- ja takapotkurilla varustettu pintaviehe X-Rap Prop. Muovista prässätyn surisijan pituus on 11 cm ja paino 11 g. Tartutuksen varmistaa peräti kolme kolmihaarakoukkua. Värivaihtoehtoja on näin aluksi tarjolla maltillisesti ”vain” kuusi, joista mustilla juovilla ryyditettyä räiskyvän oranssikeltaista aion tarjoilla jo lähipäivinä talvea varten tankkaaville hauille. Kokemukseni mukaan tämän kaltaiset vieheet kalastavat niin tasaisesti kelattuna kuin epäsäännöllisesti nykienkin uitettuna.

X-Rap PopPintavieheisiin kuuluu myös maailmalla mainiosti menestyneen X-Rap -tuoteperheen kuopus X-Rap Pop. Vettä etukupillaan pärskyttävien poppereiden edustajana se uhkaa joutua kaikkien pinnasta haukkaavien kalojen ruokalistalle. Muovista valetun 7 cm pitkän ja 11 g painavan vieheen uintia tahdittavat kalastajan käsialan lisäksi myös rungon sisällä hölskyvät kuulat. Aavistuksen kaarevaselkäisen popperin poikkileikkaus on kolmiomainen. Värivaihtoehtoina kuusi Rapalalle tavanomaista perusväriä.

Rippin' RapPlastic Consept -viehesukuun kuuluva 7-senttinen Rapala Rippin’ Rap on uintilevytön korkeaprofiilinen (3 cm), mutta erittäin ohut (1,1 cm) räminävaappu. Kun vieheellä on painoa 24 g, kyseessä lienee todella pitkäheittoinen malli, joka sukeltaa nopeasti kunnon ottisyvyyksiin.

Pikkuveljen (Rapala RPR05) pituus on 5 cm ja paino 9 g. Vieheellä ei ole Suomen vesissä elävää esikuvaa, mutta se kelvannee silti ainakin hauelle, kuhalle ja miksei ahvenellekin.

Ultra Light Minnow on Rapalan tervetullut tuoteuutuus erittäin kevyen heittouistelun ystäville. Lohikaloille ja ahvenelle tarjottavaksi sopivaa melko perinteisen näköistä muovivaappua saa kahtena kokona (4 cm/3 g ja 6 cm/4 g) ja 10 eri värisenä. Uintisyvyydeksi molemmille ilmoitetaan 0,6 – 0,9 metriä. Hieman syvemmällä (1,2 – 1,5 m) uiva vaihtoehto UL-kalastajalle on Ultra Light Shad, jota saa toistaiseksi vain koossa 4cm/3 g. Värimalleja tälläkin uutuudella on kymmenen.

Ultra Light Minnow Ultra Ligth Shad

WH-sarjan Jigging Rap -tasapainopilkki on värikoukulla paranneltu versio tutusta Rapalan tasapainopilkistä. Kokoja on kolme (3 cm/6 g, 5 cm/9 g ja 7 cm/18 g) ja ottivärejä 6 kpl. Kukaan ei tietenkään estä värikoukun vaihtamista myös mihin tahansa Jigging Rapin perusmalliin, joita 5 kokoa ja 21 väriä.

 

Uusia kokoja

Uusia kokoja– Clackin’ Minnow CNM07, koko 7cm/7 g, uintisyv. 0,6 – 1,2 m. (Kuvassa ylhäällä)

– Clackin’ Crank CNC55, koko 5 cm/ 9g, uintisyv. 1,5 m. (Kuvassa toisena)

– MaxRap MXR05, koko 5 cm/2 g, uintisyv. 0,3 – 0,9 m. (Kuvassa kolmantena)

– MaxRap MXR07, koko 7 cm/5 g, uintisyv. 0,3 – 0,9 m.

– X-Rap Magnum XRMAG05, koko 10 cm/14 g, uintisyv. 1,5 m. (Kuvassa alhaalla)

– Skitter Pop SP09, koko 9 cm/14 g, pintakulkuinen.

 

Uusia värikuvioita

Rapala värejäSkitter Popin uusi väri Orange Frog (OF) ja Countdownin uutuusväri Red Hologram Flake (FRHF).

Koska kaikkeen tottunut kala (ja maksava asiakas) napataan hienoilla väreillä, kehittelevät viehevalmistajat vuosittain uusia väriyhdistelmiä. Rapalan uutuusvärit kaudelle 2012 noudattavat melko maltillista mutta hyvin harkittua ja rantauskottavaa linjaa. Useimmat uusiksi mainitut värit ovat itse asiassa uusia vain mainitun viehemallin koristeena. Kiitollisin olen Originalia ja Countdownia vaatettavasta punahileväristä (Red Hologram Flake, FRHF), joka on erittäin samanlainen kuin Nils Masterin lohivaappujen legendaarinen ottiväri.

Muuta mukavaaMini Charge 'n Glow. Raksihuput eivät ole Rapala-tuotteita.

Pimeässä hohtavien vieheiden lataamiseen tarkoitettu Charge ’n Glow -rasia on saanut rinnalleen näppärän pikkuveljen Mini Charge ’n Glow, joka toimii yhdellä AAA-kokoisella paristolla. Neljällä UV-pitoista valoa antavalla LED-lampulla varustettuun rasiaan mahtuu ”valaistumaan” pari kolme 7-senttistä viehettä tai puolentusinaa raksihuppua. Valokaan ei jää vahingossa päälle, sillä laite toimii vain niin kauan kuin valokytkimestä painetaan.

Rapala-tuoteuutuuksiin kuuluvat myös monet kalastukseen ja vapaa-aikaan kuuluvat vaatteet, kalastuskäsineet, kahluuhousut, kahluukengät, tarvikelaukut, aurinkolasit, fileointiveitset ja kalasakset.

Rapala-konsernit muiden tuotemerkkien (Storm, Sufix, Blue Fox, Luhr Jensen, Trigger X jne.) uutuudet vuodelle 2012 ovat kokonaan toinen juttu. Niistä mahdollisesti lisää joskus myöhemmin.