Maailman tunnetuin viehevalmistaja haastaa oikeuteen patenttiensa rikkojat kaikkialla maailmassa.
Tavaraväärennyksistä on tullut ongelma, joka uhkaa tuotteiden valmistajia, maahantuojia, jälleenmyyjiä ja lopulta niiden ostajiakin kaikkialla maailmassa. Kun vielä muutamia vuosia Viipurin torilta tai Suomenlahden vastarannalta ällöttävän halpoja CD-levyjä tai ”merkkivaatteita” ostava tiesi varmuudella ostavansa laittomia kopioita, on nyt mahdollista että edes kauppias ei aina tiedä myyvänsä laittomasti valmistettua tavaraa.
Laittomia kopioita välittävän ketjun rikollisin lenkki on joskus maahantuoja, joka marssii alkuperäinen tuote tai sen piirustukset kourassaan esimerkiksi Kaukoidässä toimivan valmistajan puheille ja tilaa kontillisen samanlaista tavaraa joko omalla tuotemerkillään tai jopa pakkausta myöten alkuperäisen kaltaisena. Laadultaan kopioitu tuote voi olla mitä tahansa silkon ja priiman väliltä.
Äskettäin pidetyillä China Fish -messuilla oli väärennettyjä Rapala X-Rap Mag ja X-Rap -vaappuja, jotka poistettiin näytteiltä paljastumisen jälkeen. Kyseisiä kopiot ovat löytäneet tiensä muun muassa Australian suurille markkinoilla, jossa ne ovat saaneet kalastajat epäilemään Rapalan laadun heikentyneen. Myös Sufix-siimoista on löytynyt ensimmäistä kertaa väärennöksiä.
Vuoden 2008 EFTTEX-messuilla eräs kiinalainen yritys tarjosi laajaa valikoimaa koukkuja, jotka kaikki olivat kopioita VMC-malleista. Kopiointi oli loppuunviedyn täydellistä, sillä koukkujen sarjanumerotkin olivat ”alkuperäisiä”, samoin kopioitu VMC-tuoteluettelo. Oikea VMC:n väki otti kopioidun luettelon tiskiltä ja kiikutti sen vihaisen näytteilleasettajan takaa ajamana todisteeksi näyttelyn järjestäjille. EFTTA eväsi epärehellisen näytteilleasettajan osallistumisen myös tuleville EFTTEX-messuille.
Rapala VMC on ilmoittanut kehitysjohtaja Juha Siirtolan suulla haastavansa oikeuteen minkä tahansa yrityksen tai ihmisen, joka myy tai tarjoaa myytäväksi tuotteita, jotka loukkaavat yhtäkään Rapalan patenttia. Tämä koskee niin valmistajia, kansainvälisiä välittäjiä, maahantuojia kuin jälleenmyyjiäkin.
Kaikesta päätellen viehejättiläinen on saanut tarpeekseen. Laittomassa kopioinnissa on kysymys muun muassa siitä, että kopioijan ei tarvitse uhrata aikaa, vaivaa ja rahaa tuotekehittelyyn, ja pystyy sen vuoksi myymään halvemmalla. Kopioija ratsastaa hyväksikäyttämänsä tuotemerkin maineella. Heikkolaatuiset kopiot tekevät hallaa myös aidon tuotteen maineelle ja voivat aiheuttaa pitkäaikaisia taloudellisia menetyksiä. Laiton kopioija on varas, joka nakertaa aitojen tuotteiden valmistajien ja myyjien elinkeinoa.
Rapala yllyttää myös muita kalastusvälineiden valmistajia puolustamaan patenttejaan. Rapala ehdottaa jopa tietokannan laatimista toimijoista, joilla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan. Tällaisen mustan listan julkaisussa olisi kuitenkin oltava äärimmäisen varovainen, sillä mahdollinen väärä leimaaminen saattaisi johtaisi valtaviin oikeudellisiin ongelmiin. Listalle voitaisiin viedä ehkä vain ne toimijat, joiden metkuista on mustaa valkealla esimerkiksi oikeuden päätöksen muodossa.
Rapalan jämäkkä aloite on saanut jo laajaa tukea alalla. EFTTAn (European Fishing Tackle Trade Assosiation) pääjohtaja Jean Claude oli sen kannalla sataprosenttisesti, kun hän sai tietää laittomista kopioista. Järjestö tulee jatkossakin poistamaan näyttelyistään näytteillepanijat, joiden osastoilta löytyy todistetusti laittomia kopioita.
Edellä on puhuttu laittomista kopioista. Onko sitten olemassa laillisia kopioita? Juridisessa mielessä on: Jos tuotetta ei ole patentoitu tai mallisuojattu, sitä voi kopioida ja myydä ”vapaasti”. Markkinoilla on runsaasti hyvin samannäköisiä eri nimillä valmistettuja vieheitä, jotka eivät välttämättä ole laittomia kopioita. Alkuperäinen patentti on kenties jo vanhentunut tai sitä ei ole koskaan ollutkaan. Ovela kopioija on voinut tehdä tuotteeseen vähäisen muutoksen, mikä tekee siitä lain kirjaimen edessä laillisen, ja niin edelleen.
Ei välttämättä laittomia mutta moraalisesti härskeimpiä ovat tapaukset, joissa entinen yhteistyökumppani alkaa lykätä omissa nimissään markkinoille 1:1 kopioitua tuotetta, jota aikaisemmin valmisti tuotteen suunnitellut ja myyntiin valmistanut pienyritys. Hyväksi ja myyväksi havaittu mutta suojaamaton pienvalmistajan tuote on kuin suoraan suuhun tipahtanut hedelmä isommalle yritykselle. Tällaista on tiettävästi sattunut meillä kotoisessa Suomessammekin.
Laadukkaat ja hyvin kalastavat vieheet ovat välineitä, joita ostetaan taloudellisesti heikkoinakin aikoina. Vaikka kyseessä olisivat lompakon viimeiset ”siemenkolikot”, ei niitä pitäisi sijoittaa rikollisten tahojen markkinoille suoltamiin kopioihin.
Aidot elämykset vaativat aitoja välineitä.
Lähde: Tackle Trade World, May 1011