Ristiinassa 5.3.2011 pidettyjen autopilkkien pääpalkinto pokattiin 273 g painavalla ahvenella. Voittoauton keula kääntyi palkintojenjaon jälkeen kohti Kouvolaa.

Voittajan on helppo hymyillä

Aurinkoisessa ja tuulisessa säässä puolita päivin alkanut kilpailu päättyi pilvisessä ja vielä tuulisemmassa säässä. Räntääkin taisi välillä räpsähdellä päin näköä, mutta se ei karaistunutta pilkkiväkeä häirinnyt. Useimmat viihtyivät kisassa aivan loppulaukaukseen saakka, sillä voittokala oli mahdollista saada vaikka viimeisellä minuutilla.

Tulokset

Grammapeliksihän se meni. Autopilkin voittaja, kouvolalainen Kari Vähäuski, päihitti 273-grammaisella ahvenellaan toiseksi tulleen Sami Härjämäen ahvenen vain 18 grammalla ja Mika Ukkolan saama kolmanneksi suurin ahven oli vain pari grammaa Samin kalaa kevyempi.

Kari Vähäuski paljasti autoahvenen nousseen noin 10 metrin syvyydestä läheltä kisakeskusta. Ottipelinä oli se perinteinen, eli pystypilkki ja tapsin päässä värikoukku madolla syötettynä. Kari Vähäuski ei ollut millään uskoa onneaan, vaikka hän olikin lähtöä edeltävänä päivänä ilmoittanut työpaikallaan lähtevänsä Ristiinaan uutta autoa hakemaan. Tähän saakka kun ei ole tullut lotossakaan kuin neljä ja lisänumero.

Pilkkimistä Vähäuski on harrastanut jo 70-luvun puolivälistä, mutta kilpailussa hän ei ole käynyt juuri missään muualla kuin Ristiinassa. Tämänkertainen kisa oli hänelle jo neljäs.

– Renault Clio olisi nyt myynnissä, nauratteli uuden VolksWagenin voittaja.

Kilpailun järjestäjien kovimpaan ytimeen kuuluvat Jukka Taivalantti ennusti muuten paikallislehdellä (Ristiinalainen) kisan voittokalan painoksi 274 g ja kalastustavaksi juuri Vähäuskin käyttämän menetelmän. Nyt Jukka kipinkapin kioskille ja lottokuponki vetämään, jos luet tämän!

Naisten sarjan kärjessä oli peräti kaksi tasatulosta. Arvonnan jälkeen sarjan voittajaksi julistettiin Leena Riihelä ja toiseksi Nina Niittylä samalla tuloksella. Kolmannen palkinnon sai arvonnan jälkeen Terttu Huhtiniemi. Arvonnassa pronssin ”hävinnyt” Tarja Jämsä sai kuitenkin reilun lohdutuspalkinnon.

Autosarjan kakkonen ja kolmonen sekä miesten, naisten ja nuorten sarjojen kolme parasta palkittiin laadukkailla kodinkoneilla ja talousasitioilla.

Tuloksista voi päätellä, että tällainen suurin-kala-voittaa-kilpailukaan ei ole missään nimessä silkkaa arpapelia, sillä palkittujen joukossa oli jopa kaksi aikaisempaa saman kilpailun autonvoittajaa, nimittäin Mika Ukkola ja Ari Väkevä. Tuurin lisäksi tarvitaan siis myös taitoa!

Kuten tuloksista voi päätellä, olivat suuret ahvenet tällä kertaa kiven takana – ja sinne ne jäivätkin. Monet syyttivätkin ison ahvenen heikosta syönnistä kovaa tuulta. Kalastajassahan vika ei koskaan olekaan.

Maalialueen tuntumassa järjestettiin myös tunnin mittainen alle 10-vuotiaille tarkoitettu lastenpilkki, jonka palkinnoista vastasi paikallin K-Market Ristiina. Valtavan kokoiset nallet nappasivat tällä kertaa seuraavat pilkkivirtuoosit: 1. Eetu Syrjänen, 9 kalaa, 2. Johanna Hänninen, 7 kalaa ja 3. Milla Matilainen, 6 kalaa.

Lastenpilkkiin osallistui kaikkiaan noin 50 innokasta pilkkijää ja heidän huoltojoukkonsa. Onnea voittajilla ja kaikille muillekin kilpailijoille. Olette kaikki voittajia!

Kilpailun järjestelyt vaikuttivat kaikkiaan hyvin onnistuneilta eikä pahempia soraääniä kuulunut. Useimmat haastattelemani uhkasivat tulla Ristiinaan vastakin.

Lauri Lehtonen Lauri Lehtonen, Helsinki, osallistui kisaan yhdessä parin samanlaisiin asuihin pukeutuneen samanhenkisen ystävänsä kanssa. Mukana Ristiinassa oli myös huoltojoukkoja. 
Vitali Repo

Vitali Repo Joutsenosta on osallistunut Ristiinan autopilkkiin jo viiden viimeisen vuoden ajan. Tällä kertaa hän tunsi itsensä hieman häviäjäksi, sillä mieltä kaihersi keskellä kilpailualuetta ollut verkko, johon pilkin koukku oli takertunut.

Pyydys oli tosin näkyvästi merkitty ja kalastuslain mukaan 50 metriä sitä lähempänä ei olisi saanut pilkkiä, mutta silti Vitalin huomautus on paikallaan.

 Astuvan amatsonit Astuvan amatsonit esiintyivät palkintojenjakoa odottavalle yleisölle.  Vesa Laihanen Autopilkin promoottori ja taloudellisen vastuun kantaja yrittäjä Vesa Laihanen.

Kisatunnelmia myös edellisessä raportissani.