Kansalliskalamme ahvenen kilohinta saattaa kivuta huikeisiin lukemiin perinteisessä Ristiina-pilkissä lauantaina 5.3.2011. Suurimman ahvenen saaja ajelee kotiinsa uudella autolla.

Ahvenella voi saada auton

Kahdeksas Ristiinan autopilkki käynnistyi puolilta päivin lauantaina 5.3. lauhan ja aurinkoisen mutta tuulisen sään vallitessa. Pohjoisviima ei kuitenkaan hyydyttänyt tippaakaan satoja hyväntuulisia pilkkijöitä, joita oli saapunut kaikkialta Suomesta. Muuan porukka oli ajellut yötä myöten Torniosta saakka ja kolkutteli kisapaikan ”portteja” jo aamuseitsemältä.

Kisa käynnissä

Jäällä on helppo liikkua, sillä kohva kantaa mainiosti ja luntakin on kohtuullisen vähän. Kairaamista kuitenkin on senkin edestä, sillä jäätä on yhteensä koko UR-kairan kierteen mitta.

Varustetarkastus

Ristiinan perhokalastajat vastasivat jäälle menevien varusteiden takastuksesta.

Jussi Nyrhinen syynää pilkkireppua. Kaikki olivat tulleet kisaan puhtain asein, sillä vilppiä ei paljastunut.

 Matti Kainulainen

Parikkalasta tulleen Matti Kainulaisen päätä ei palele lämpimässä turkishatussa. ”Keli on asennekysymys!”.

Mies on ollut monta kertaa aikaisemminkin Ristiinan autopilkissä. Edellisellä kerralla eräs porukkaan kuulunut sai komean ahvenen jo ihan alkuminuuteilla ja jännitti sydän sykkyrässä voittoaan koko kisan ajan. Mutta niinhän siinä kävi, että aivan loppuminuuteilla kisassa saatiin vielä kaksi suurempaa kalaa ja kaveri jäi pronssille.

 Joonas Väänänen

Ristiinalainen Joonas Väänänen on innoskas metsästyksen ja kalastuksen harrastaja. Kalaa alkoi nousta jo heti ensimmäisestä avannosta kuin suokuokalla.

”Kokoa vain olisi saisi olla enemmän!” naureskeli nuori kilokisoissakin menestynyt pilkkijä.

 Tuloksia myöhemmin iltapäivällä!

 

 ————————————

Talven selän vihdoin taituttua suuntaavat pilkkijät taas kulkunsa keväisille jäille. Yksi tapa purkaa pitkien pakkasten aiheuttamia patoumia on osallistua johonkin pilkkikansan massatapahtumaan. Eräs odotetuimmista pilkkikisoista on ”keskellä Ristiinan kirkonkylää” järjestettävä pilkkikisa, jossa pääpalkintona on hulppea henkilöauto.

Vuoden 2009 kisatunnelmiaJäällä liikkuminen ja kalastaminen on viimeisten viikkojen mittaan helpottunut selvästi noin kuukauden takaisesta tilanteesta. Käydessäni viimeksi pari päivää sitten pilkillä vaihteli jään päällä olevan lumikerroksen paksuus välillä 15-30 cm. Hyvin kantavaa kohvajäätä oli noin 15 kairankierrosta (4-tuumainen ei-niin-kovin-terävä 4″ UR), välissä noin 5 cm vettä ja sitten 13-16 kierrosta teräsjäätä. Kalapitoista vettä löytyi vähän alle 70 sentin päästä jalkapohjien alta.

Koska kisan voitto ratkeaa suurimman ahvenen perusteella, kannattaa yrittää vain sitä suurta ahventa. Mistään ennätyskalasta ei kuitenkaan ole välttämättä kyse, sillä voitto heltiää todennäköisesti tänäkin vuonna 300-600-grammaisella raitapaidalla, jonka voi saada millä tahansa tavanomaisella pilkkivarustuksella. Voittokala on vuosien mittaan saatu niin tasurilla, pystypilkillä kuin morrillakin.

Tapa kala ennen silmän irrotusta!Suosituin pyydys lienee pystypilkki pitkähköllä tapsilla ja melko kookkaalla morrilla varustettuna ja koukussa iso kimppu punaisia kärpästoukkia. Hyvin suositeltava strategia voisi olla onkia ensin muutama pieni silmäkala ja jatkaa sitten isomuksen hakua perinteistä silmäsyöttiä käyttäen. Ainakin perheemme sisäisissä ”pilkkikisoissamme” silmällä pilkkivä vaimoni korjaa lähes säännöllisesti suurimman kalan parempaan talteen. Päivän komein ahven on yleensä välillä 200 – 500 g, joskus harvoin suurempikin.

Tarkoitukseni on huomenna seurata kisan kulkua ja raportoida tunnelmista ja tuloksista tuoreeltaan näillä sivuilla.