Välivuoden jälkeen Ristiinassa järjestetään jälleen ensi maaliskuussa suuri pilkkikilpailu, jossa pääpalkintona on uusi henkilöauto.

Pilkkijöitä Pökkäänlahdella

Etelä-Savossa Mikkelin eteläpuolella Saimaan tuntumassa sijaitseva Ristiina tunnettaneen parhaiten esihistoriastaan (vrt. Astuvansalmen kalliomaalaukset) ja historiastaan (Pietari Brahe, Dunker, Sprengtporten, von Fieandt ja muut), mutta monet pilkkijät muistanevat Ristiinan myös vuosina 2003 – 2009 pidetyistä maaliskuisista pilkkikilpailuista, joissa pääpalkintoja oli henkilöauto.

Kisan suurimpia ahvenia vuodelta 2003

Ristiinassa järjestettyjen autopilkkien idea oli suorastaan yksinkertaisen nerokas. Ikään, sukupuoleen tai kalastuskokemukseen katsomatta pääpalkinnon pokkasi se, joka kiskaisi Yöveden Pökkäänlahden kätköistä suurimman ahvenen. Vaikka vain sen yhden ainoan raitapaidan – eikä nopeutta, kuntoa ja taitoa vaativaa painavinta kokonaissaalista. Kilpailun saattoi voittaa, ja joskus voittikin, lähes vasta-alkaja siinä missä kokenut konkarikin. Silti kyse ei ollut mistään arpajaisista, jollaisiksi verottaja tulkitsee kisat, joissa palkinnot jaetaan merkittyjen istutuskalojen perusteella.

Seitsemän ensimmäisen kilpailun promoottorina ja (uhka)rohkeana päärahoittajana toimi monialayrittäjä Eeva Paunonen. Ford-pilkkinä tunnettujen kilpailujen järjestelyistä vastasi paikallinen talkooporukka, johon kuuluivat muun muassa opistoupseeri evp Pertti Pukarinen sekä nuorisotyöntekijä ja tunnettu kalamies Jukka Taivalantti. Tapahtuma säilyi kaikkina vuosina miellyttävänä koko perheen tapahtumana.

Kisa, jossa voi koska tahansa saada päävoittoon oikeuttavan kalan, pysyy jännittävänä loppuun asti. Vaikka olisit istunut avannolla koko päivän ilman tärppiä, voi ratkaiseva isku tulla vaikka viimeisellä minuutilla. Taisipa kerran voittokala noustakin avannosta vain muutama minuutti ennen loppulaukausta. Kilokisan loppusuoralla jännittävät vain ne muutamat, joilla saalispussi pullistelee.

Palkinnonjako
Eeva Paunonen jakamassa lasten pilkkikisan
pääpalkintoa vuonna 2003.

Olen itsekin osallistunut kisaan muutaman kerran, tosin ilman menestystä. Sukuun on silti sattunut! Aivan ensimmäisellä kerralla lapsenlapseni voitti lasten pilkkikilpailun pääpalkintona olleen jääkiekkopelin. Kyllä oli silloin suu maireana ukillakin, jolla oli kunnia kairata reikä, josta voittokalat (muistaakseni 2 kpl) nousivat komeasti jäälle kun pienet jalat juoksuttivat siimaa sivulle.

Keväällä 2010 pilkkitapahtumaa ei järjestetty yrittäjä Eeva Paunosen menehdyttyä pitkäaikaisen sairauden murtamana.

Ristiinassa järjestettävien autopilkkien perinne jatkuu taas ensi keväänä, kun keskellä kirkonkylää Pökkäänlahdella järjestetään Ristina-pilkki lauantaina 5.3.2011. ”Pääsyyllinen” kisaperinteen elvyttämiseen on yrittäjä Vesa Laihanen ja hänen keittiötarvikkeita ja matkailupalveluja tuottava Majatalo Ristina -yrityksensä. Kilpailun pääpalkinto on tällä kertaa hyvin varusteltu Volkswagen Polo 1.4 -henkilöauto, jonka arvo on noin 22 000 euroa.

Tauno Muinonen
Kalastajakonkari Tauno Muinonen voitti pääpal-
kinnon vuoden 2009 kisoissa.

Kilpailun järjestelyistä vastaa pitkälle sama rutinoitunut kisakoneisto kuin aikaisemminkin, joten odotettavissa on hyvin järjestetty keväinen koko perheen tapahtuma. Jos mukava ja jännittävä pilkkipäivä vähääkään kiinnostaa, niin sutaise ihmeessä kalenteriin rinkula kisapäivän kohdalle. Lisätietoja säännöistä ja kisaohjelmasta löydät nettisivulta www.ristina.fi.

Kirjoittajalla ei ole taloudellisia kytkentöjä sen enempää kilpailun järjestäjiin kuin palkitsijoihinkaan.