Tarvikevalmistajat eivät ole enää aikoihin luottaneet kansanviisauteen ”vanhassa vara parempi” vaan ovat toimineet lähinnä lauseen ”uusiudu tai kuole” mukaan.

Rapala 2011 Catalog

Viipyilevä posteljooni sujautti pari päivää sitten laatikkooni litteran, jolla sai noutaa postista Rapala-konsernin tuotenäytteitä vuodelle 2011. Paketissa oli peräti viisi englanninkielistä tuoteluetteloa: Rapala 2011 Catalog, Storm 2011 Catalog, Blue Fox / Luhr Jensen 2011 Catalog, Trigger-X 2011 Catalog ja Sufix 2011 Catalog. Esittelen niistä päällisin puolin ensin mainitun.

Muhkea 115-sivuinen katalogi esittelee Rapala-tuotemerkille tehtyjä vieheitä, kalastusasuja, laukkuja, aurinkolaseja, puukkoja ja veitsiä, leukapihtejä, vaakoja, pihtejä, leikkureita, nostokoukkuja, haaveja, siimoja ja erilaisia pikkutarvikkeita niin runsaasti, että niitä kaikkia tuskin on tarjolla yhdessäkään suomalaisessa tarvikekaupassa. Keskityn tässä kirjoituksessa puhtaasti vain viehepuolen antiin.

Tuoteluettelon paalupaikalle on nostettu vieheuutuudet Clackin’ Minnow ja Clackin’ Crank. Molemmat kuuluvat Clackin’ Consept -tuoteperheeseen, jonka kantaisä on pari vuotta siten esitelty Clackin’ Rap. Alkuperäinen kalkuttaja on sekin poikinut kaksi uutuuskokoa: 7 cm ja 9 cm. Vieheiden erikoisuus on niiden runkoon poikittain upotettu metallikapseli, jonka sisällä on kookas kuula. Vaappua on mainostettu maailman äänekkäimmäksi vieheeksi, ja kyllähän sen kalahtelun voi kuulla vedenpinnan altakin.

Nimi  Koodi  Uintisyv.  Pituus  Paino
 Clackin’ Minnow  CNM09  0,9 – 1,2 m   9 cm  13 g
 Clackin’ Minnow  CNM11  1,2 – 1,5 m  11 cm  20 g
 Clackin’ Crank  CNC53  0,9 m   5 cm  14 g
 Clackin’ Crank  CNC74  1,2 m   7 cm  19 g
 Clackin’ Rap  CNR06  muuttuva   6 cm  13 g
 Clackin’ Rap  CNR07  muuttuva  7 cm  19 g
 Clackin’ Rap  CNR08  muuttuva   8 cm  25 g
 Clackin’ Rap  CNR09  muuttuva   9 cm  34 g

Clackin’ Minnow on hitaasti uppoava vaappu, jonka profiili on sama kuin maailmalla suuren suosion saavuttaneella X-Rapilla. Lienee suhteellisen pitkäheittoinen ja varmauintinen kuten edeltäjänsäkin. Clackin’ Crank on puolestaan hieman vettä kevyempi, joten se nousee hiljalleen pysäytyksissä. Clackin’ Rap on reilummin painotettuna nopeahkosti uppoava. Uutuuksien käyttökokemukset puuttuvat toistaiseksi, mutta palaan asiaan lähiaikoina, jos haukipaikkani ei kilahda jäähän. Rap on toiminut mukavasti sisävesien hauille.

Rapala MaxrapViime kaudella uransa aloittanut laiheliini Maxrap 13 cm on saanut yhden pikkuveljen (11 cm) ja kaksi isoveljeä (15 cm ja 17 cm). Kaikilla on vaatetuksena 8 erilaista maalausta. Vaaput ovat sisällä pituussuunnassa liikkuvien painojen ansiosta helppoheittoisia ja lentävät pitkälle. Suhteellisen pienen uintilevyn ansiosta ne sietävät kovaakin käskemistä vavalla ja kelan kammella. Kokemukseni mukaan vieheellä on kyvykkyyttä myös vetovieheenä.

Rapala X-Rap 4 cmTutun X-Rapin paras uutuus on kahden värin lisäksi hieman yllättäen vain 4 cm pitkä namipala. Tuolla pari grammaa painavalla ”slashbaitilla” on varmasti sanansa sanottavana taimenten ja ahventen valtakunnassa, vaikka sen sisuksiin ei saatu mahdutettua isommista malleista tuttua Long-Cast -järjestelmää – tai ehkä juuri siksi.

X-Rap Magnum -vaapujen sarjaa on jatkettu alapäästä mallilla XRMAG10, jonka rungon pituus on koodista hieman poiketen 11 cm. Koodin numerohan tarkoittaa tässä tapauksessa vieheen uintisyvyyttä jalkoina eli noin 3 metriä. Entisten merten kyntäjien pituudethan ovat 12, 14 ja 16 cm ja uintisyvyydet vastaavasti 15’/4,5 m, 20’/6 m ja 30’/9 m. Näitä mukaan maailman merille, jos tekee mieli reissata. Minä pysyn kotivesillä.Rapala Crankin' Rap

Luokassa ”Depth Control Consept” Rapala tarjoaa uutuusmallin Crankin’ Rap, joka on rämisevä pullukkamallinen syvännevaappu. Kokoja on heti kättelyssä kolme ja niiden uintisyvyydet jalkoina voi katsoa mallikoodeista ja uintilistasta, mikä on jäljittelemisen arvoinen käytäntö.

Vielä kun nuo mitat vaihtuisivat metrijärjestelmään. Sivumennen sanoen koko maailmassa on enää kolme valtiota, jotka eivät ole vielä siirtyneet virallisesti kansainväliseen yksikköjärjestelmään: demokratian irvikuva Burma, Liberia ja USA. Amerikka on kuitenkin niin keskeinen ja suuri markkina-alue, että sen ehdoilla porskuttaa Rapalakin.

Rapala Trolls-ToTrolls-To Minnown uusi koko on TTM10, jonka rungon pituus on 5 cm ja paino 10 g. Toiminee lohikaloille, kuhalle ja hauelle.

Pullearunkoisen DT Fatin koko garderobi on mennyt uusiksi, sillä luettelon mukaan sen kaikki 8 väriä ovat uutuuksia. Lähes samoin on käynyt DT (Dives-To) -sarjan vaapuille, jolla on peräti 11 uutuusväriä. Entisistä väreistä jäi henkiin kolme.

Rapala Flat Rap

Puurunkoiset vieheet esitellään luokassa ”The Classics”. Niiden mallisto on pysynyt (Luojan kiitos!) lähes entisellään. Muutaman uutuusvärin lisäksi mallisto on paisunut vain Flat Rapin kahdella uudella koolla, jotka ovat FLR06 (6 cm, 4 g) ja FLR16 (14 cm, 29 g). Jälkimmäisen koodissa on ilmoitetussa pituudessa on parin sentin ristiriita, mistä johtunee. Muut koot (myös entiset 8 ja 10 cm) on koodattu ”oikein”. Flat Rap on miellyttävän herkkäuintinen vaappu, jolla sain kuluneena kesänä ihan kivasti saalistakin, muun muassa komeita ahvenia.

Uusien klassikkomallien joukossa mainitaan myös Shad Rap RS, joka ei ole todellinen uutuus vaan itseasiassa viehe, joka tekee muutaman välivuoden jälkeen tervetulleen paluun tuotantoon. Kyseessä on vedenpainoinen, muovirunkoinen ja räminäkuulilla varrustettu versio alkuperäisestä Shad Rapista. Yksi luottovieheistäni ensi esiintymisestään lähtien.

Rapala Shad Rap RSRapalan erittäin laajasta värimaailmasta löytyy vaihtoehtoja lähes joka lähtöön ja monille varmasti monta tarpeetontakin. Itseäni kuitenkin hieman murehduttaa muutaman suosikkivärin puuttuminen monista malleista. Mielestäni perinteinen ambulanssi (GFR – Gold Fluorescent Red) pitäisi kuulua lähes jokaiseen mallisarjaan, samoin alkuperäinen muikkuväri ja siniselkäinen/oranssivatsainen BSD.

Tässäpä päällimmäiset tuoteluettelon 50 ensimmäiseltä sivulta. Lopun tarjonnan, niin edustava kuin se onkin, sivuutan tällä kertaa, ettemme vallan tukehtuisi tietoähkyyn.

Myrskyistä päivää mahdollisille lukijoille. Iso Riipijä raastaa nyt puista viimeiset lehdet. Varokaa vesillä ja liikenteessä, tai missä liikuttekaan. Minä pysyn tupasalla!