Kemistit ovat kehittäneet uuden hartsin, jonka uumoillaan mullistavan jälleen kerran koko vapateollisuuden.

UisteluvapojaUudet materiaalit tulevat aluksi käyttöön lähinnä vain heittovavoissa. Uistelijat pärjännevät vielä pitkään entisilläkin vavoilla.

Ensimmäiset vapani olivat rantapusikosta taitettuja haapa- ja pihlajapahloja. Vavat olivat tuoreina notkeita, mutta painavia, ja kuivuttuaan keveitä, mutta katkeamisherkkiä. Tuhannet ahvenet ja särjet niillä kuitenkin kammettiin rantakiville tai veneen laitojen väliin. Ja vapavaurion sattuessa ei jääty surkeutta suremaan, vaan tehtiin uusi ja entistä ehompi.

Omatekoisia vapoja seurasivat ihan kaupasta ostetut moniosaiset rottinkivavat, ne liitoksistaan hauskasti lonksuvat, joiden kärjet katkesivat joskus luvattoman herkästi. Aitoa sälebambuvapaa en ole koskaan omistanut, mutta heittämään olen sellaisilla sentään päässyt. Itsensä Simo Lummen rakentamat kevyet perhovavat niistä mieleen jäävimpiä. Teräsvapaa en muista koskaan kalastustilanteessa käsitelleeni.

Isän 50-luvun lopulla ostamaa lyhyttä täyteistä lasikuituvapaa en saanut kalastamalla katkeamaan, mutta myöhemmin itse hankkimani ontot lasi- ja hiilikuituvavat ovat sanoneet sopimuksen irti montakin kertaa. Yleensä vapa on nyrjähtänyt nurinniskoin kalan temmeltäessä siiman toisessa päässä, mutta myös heittotilanteessa katkeamisia on sattunut. Vaparenkaita, kahvoja ja kelakiinnikkeitä särkyy lähes vuosittain. Puuta/päätä koputtaen uskallan kehaista, että oven välissä tai pusikossa rämpiessä en ole toistaiseksi katkonut vielä ainuttakaan.

Lasi- ja hiilikuituvapojen keksimisen jälkeen vavanrakennusteollisuudessa ei ole koettu yhtä suuria, kaiken mullistavia kehitysaskelia. Monet muistanevat esimerkiksi Boron- ja Whisker-vavat sekä viime vuosien biokuidut (mm. porkkanavavat), joista eivät sittenkään vieneet kaikkien kalamiesten sieluja.

Muutama päivä sitten ilmestynyt raikkaan kaupallinen TakleTrade World -lehti suitsuttaa, että monikansallisen 3M-yhtiön kehittämä 3M Matrix -hartsi mahdollistaa entistä huomattavasti vahvempien ja kevyempien kalastusvapojen valmistamisen. Tähän mennessä ainakin kolme huomattavaa vavanvalmistajaa, St Croix, G Loomis ja Hardy & Greys, on alkanut hyödyntää tätä uutta teknologiaa. Pisimmällä lienee viimeksi mainittu yritys, joka soveltaa valmistamisessa omaa ainutlaatuiseksi kehumaansa menetelmää tuotenimellä Sintrix.

Uusi 3M Matrix -hartsi sisältää nanoteknologialla tuotettavia todella pieniä silikonipalloja, jotka muodostavat yhtenäisen, tasakoosteisen ja hiertämättömän täytteen vapa-aihion hiilikuitujen väliin. Tuloksena on jopa 60 % vahvempi vapa entisiin samanpainoisiin verrattuna, tai huomattavasti entistä kevyempi ja ohuempi vapa, jota on helppo käsitellä kovassa tuulessakin. Välineteollisuus rohkenee nyt odottaa aikoja, jolloin entistä huomattavasti pienempi osa vavoista palaa takuuasioissa takaisin valmistajalle.

Uudella teknologialla tehdyt vavat ovat kestäneet testeissä uskomattomia taivutuksia ilman näkyviä ja vavan toimintaan vaikuttavia vaurioita. Hardy & Greys lupaa, että vavat kestävät 95 % kaikista tilanteista, joissa vavat yleensä särkyvät. Mikä lienee käyttötilanteista se kohtalokas 5 %, sitä ei kerrota? Yhtiössä ennustetaan, että viiden vuoden kuluttua 60-70 % heidän myynnissä olevista vavoistaan on Sintrix-tuotteita.

Uudella teknologialla tehdyt vavat lienevät Suomen markkinoilla viimeistään ensi vuonna. Silloin näemme, ovatko ne kovan suitsutuksen ja kohun arvoisia. Vai onko sittenkin vanhassa vara parempi?

Lähde: TakleTrade World, august 2010. Digitaalinen versio ilmestynee piakkoin.