Kevään lehdettömät puut ja lumen alta pajastuva kuollut maa eivät liene monenkaan valokuvaajan suosikkikohteita. Muuttolintujen paluu ja tulvivat vedet tarjoavat kuitenkin mielenkiintoisia kuvausaiheita.

Pariton joutsen

Kuluvan viikon päivät ovat vierähtäneet mukavasti valokuvauksen merkeissä, kun olen saanut opastaa nuorta työharjoittelijaa. Alkuviikosta aamupäivät on käytetty pieniin lähiympäristöön suuntautuviin kuvausretkiin ja iltapäivät kuvankäsittelyn alkeiden opetteluun. Loppuviikosta on tarkoitus keskittyä muun muassa tuotekuvaukseen ja analogisen materiaalin digitointiin.

Otsikkokuvassa lentävän joutsenen tavoitimme tiistaiaamuna tutulta metsälammelta. Tavallisesti paikalla uiskentelee perhettä perustava joutsenpari, mutta nyt joutsenista oli paikalla vain toinen, joka uiskenteli levottomanoloisesti lähellä jään reunaa. Lopulta lintu aivan kuin kyllästyi odotteluun ja nousi rymistellen siivilleen, teki laajan kaarroksen lammen ympäri ja suuntasi kohti kilometrin päässä olevaa toista sulapaikkaa.

Kaikki blogin kuvat ovat työelämään tutustujan, Ristiina Yöveden koulussa opiskelevan Melina Minkkisen ottamia ja käsittelemiä. Kuvia lisätään sivulle pikku hiljaa.

 Kaksi joutsenta tien varressa. Matkalla varsinaiseen kuvauskohteeseen huomasimme tämän joutsenparin aivan maantiesillan vieressä. Kameran automaatti ylivalotti tummaa taustaa vasten uiskentelevat valkeat linnut. Joutsenet eivät piitanneet pätkääkään läheltä ohi ajavista ajoneuvoista, mutta valpastuivat heti kun pysähdyimme sillan taakse ja aloimme hiipiä kuvausetäisyydelle.  Joutsenpari tien yllä  Joutsenet lensivät välillä lähiympäristössä ja palasivat sitten takaisin samaan paikkaan. Nousukiidossa ne joutuivat ylittämään tien hyvin matalalta.  Kaikki puolukat eivät talvehdi yhtä hyvin Talvehtineita puolukoita. Makro 70 mm, ISO-200, f/3.5, 1/30 s. Puolukoissa oleva bentsoehappo on luonnon oma säilöntäaine, jonka ansiosta puolukat säilyvät hangen alla kevääseen asti. Jokainen marja ei kuitenkaan talvehdi yhtä hyvin.  Metsäpuro tulvii Tulviva metsäpuro oli vaativa kuvauskohde suurten valaistuserojen vuoksi. Parhaaksi ratkaisuksi havaittiin aika roima alivalotus, jota korjattiin kuvankäsittelyssä lisäämällä valoa varjokohtiin. Silti taustalla oleva suoran auringonvalon valaisema kohta ylivalottui.  Yksitoikkoista koivikkoa  Istutuskoivikkoa. Zoom 110 mm, ISO-200, f/8, 1/500 s.   Kalastaja tulvivalla purolla Tulvapurolla. 80 mm, ISO-400, f/4, 1/125 s. Kuva, jossa on etuala, keskikohta ja tausta. Kirjoittaja jahtaa kauden ensimmäistä avovesihaukeaan.  Uusi kamera

Neljäntenä työelämään tutustumispäivänä oli vuorossa tuotekuvausta. Potretissa uusi Fujifilm XP10 -kamera, joka on erittäin kevyt ja pienikokoinen, mutta silti yllättävän monipuolinen rintataskukamera. Ominaisuuksista mainittakoon vesitiiviys 3 m syvyyteen asti, pakkasenkestävyys, iskunkestävyys 1 m korkeudesta pudotettaessa, pölytiiviys, 12 Mt kenno ja HD-videokuvaus nopeudella 30 kuvaa/s. Vesien lämmettyä yritän kuvata sillä esimerkiksi kalan väsytyksen loppuvaiheita pinnan alta.
Kun kamerasta oettua kuvaa katsittiin tietokoneella, havaittiin sen mustalla pinnalla pölyhiukkasia joita ei nähty ennen kuvaamista. TET-harjoittelija innostui poistamaan pölyä kuvankäsittelyohjelman kloonaussiveltimellä ja viihtyi puuhassa monta tuntia.

 Kaksi Skudoa Skudo Pet ja Skudo Human ovat ultraääntä tuottavia punkinkarkottimia, joita testaamme tänä kesänä. Kokemuksista tulee aikanaan juttua Erä-lehteen.  Kimalainen Makrokuvaus innosti nuorta TET-harjoittelijaa ehkä kaikkein eniten. Pihalta löytyi useita kylmästä kankeita hyönteisiä, terälehtiään aukovia kukkia ja vaikka mitä valokuvauksellisia yksityiskohtia.