Vaikka netti on nakertanut perinteisten tuoteluetteloiden asemaa, on paperiversion selaaminen ylivoimaisen kätevää. Luettelot ovat myös suosittuja keräilykohteita.

Neljä tuoteluetteloa

Sähköisellä mainonnalla on perinteisiin paperimainoksiin verrattuna paljon ylivoimaisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi nopeus, ajantasaisuus, virheiden korjausmahdollisuus, samanaikainen jakelu kaikkialle maailmaan, ympäristöystävällisyys sekä alemmat tuotanto- ja jakelukustannukset. Siksi ei ole mikään ihme, että valmistajat, maahantuojat ja kauppa satsaavat enenevässä määrin Internet-markkinointiin.

Netissä oleva materiaali riittääkin useimmille ostaville asiakkaille, mutta tuotteiden historiasta ja itse luetteloista kiinnostuneille keräilijöille painetut versiot ovat kaikki kaikessa. Paperilehden, kirjan ja mainoksenkin käyttöliittymä kun on useimpien mielestä yhä ylivoimainen.

Kirjoittajan postilaatikkoon on talven mittaan tipahdellut muutama kalastukseen liittyvä kaupallisesti latautunut tiedote, joista seuraavaksi valikoituja hajahuomioita.

Normarkin julkaisema Rapala-opas

Rapala Opas 2010

Monikansallinen kalastusalan jättiläinen Rapala julkaisi vuoden 2010 Master Cataloginsa jo viime vuoden puolella, jolloin sen jo kertaalleen esittelinkin. Nyt kysessä oleva julkaisu on sivukooltaan (24,5 x 16,7 cm) ja -määrältään (48) vaatimattomampi, mutta siitä saa silti hyvän kuvan Rapalan, Blue Foxin ja Luhn Jensenin Suomessa myynnissä olevista tuotteista. Konserniin kuuluvan Stormin tuoteita, muun muassa suosittuja suspijigejä, esitteessä ei ole.

Esitettä elävöittävät useilla aukeamilla olevat kalastuskuvat, joissa esiintyvät suomalaiset Pro Guide -oppaat Harri Hotti, Timo Koikkalainen ja Markku Tiusanen. Syvälle sukeltavan Rapala Trolls-To-Minnow -uutuusvaapun esittelysivulle olisi tervatun soutuveneen ja heittouistelijan sijasta ehkä voinut valita jonkinlaisen uisteluveneenkin. Vanha puuvene on toki romanttisempi ja luontoystävällisempi, ei siinä mitään. Mestareiden antamat pienet kalastusvinkit antavat esitteen antiin mukavan lisän.

Yksi hektisen nykyajan iskulausesta on ”uusiudu tai kuole”. Kilpailu vaatii valmistajia heittämään kehiin joka vuosi toinen toistaan kirjavampia uutuuksi, sillä taistelu asiakaskunnan suosiosta ja rahoista on veristä. Rapalan uutuuksia ovat muun muassa pitkänsutjakka ja pitkälle lentävä suspivaappu MaxRap, selkäänsä kääntelevä litteä Flat Rap, täsmäsyvyysviehe Trolls-To-Minnow ja leukalaputon pintaviehe Jointed Nirha. Kaikki mielenkiintoisia lisiä ennestäänkin valtaisaan valikoimaan. Lisäksi aiemmin esiteltyjä viehemalleja on päivitetty runsaasti uusilla koko- ja värimalleilla.

En liene ainoa harrastuskalastaja joka sanoo, että kehityksen pyörän ei tarvitsisi aina kieppua yhtä vinhasti. Ainakaan minä en ehdi kunnolla edes kokeilla kaikkia uutuuksia, kun samalta valmistajalta jo pukkaa markkinoille uusia houkutuksia. Tämä aina vain kiihtyvä uusiutumisrumba voi johtaa lopulta siihen, että monilta käyttäjiltä jää joidenkin vieheiden käyttömahdollisuudet kokonaan oppimatta. Toisaalta vanhoja hyviksi koettuja malleja jää pois tuotannosta, sillä ne saavat tehdä tilaa uutuuksille. Rapaloista olen jäänyt kaipaamaan muun muassa balsarunkoisia Fat Rap Shallow Runnereita, Long Casteja ja Risto Rappeja. Onneksi niitä on vielä muutamia viehepakissani.

Rapala-vieheiden lisäksi luettelo esittelee Blue Fox -lipat ja -lusikat, joiden mallistossa ei ole tapahtunut mitään mullistavaa. Ainoa Blue Fox -vaappu, uintilevytön pintaviehe Shallow Wobbler, voisi olla kokeilemisen arvoinen tarjous taimenelle. Luhr Jensen Krocodile -lusikan koukuksi on vaihtunut punainen WMC Sure Set, joka saattaa jakaa mielipiteitä. Koukun voi toki vaihtaa mieleisekseen.

Haavien, vaakojen, pihtien, aurinkolasien, vaatteiden, kahluuhousujen, laukkujen ynnä muiden tykötarpeiden esittelyn jälkeen esitteen viimeisellä sivulla kerrotaan Team Esko -juhlavuoden kunniaksi julkaistusta kirjasta Taimen – todellinen haaste, jonka mukana tulee myös kaksi erikoisväritettyä vaappua. Kirja kertoo taimenen kalastuksesta eri puolilla maailmaa. Suomen osion on kirjoittanut Timo Koikkalainen. Palaan kirjan osalta asiaan, jahka saan sen joskus käsiini ja ehdin sen huolella lukea.

Esite lienee jaossa lähes jokaisessa Rapalaa myyvässä hyvin varustetussa alan liikkeessä. Esitteen on tuottanut Rapalan maahantuoja Normark Suomi Oy.

Shimano

Shimano 2010

Laadukkaista keloistaan (ja polkupyöristään) tunnetun japanilaisen tuotemerkin pohjoismainen tuotekuvasto sisältää valtaisan valikoiman myös vapoja, siimoja, asusteita ja muita kalastukseen liittyviä tarvikkeita. Loisteliaasti taitetun A4-kokoisen luettelon sivumäärä on 118.

Kelojen rakenteellisia uutuuksia ovat muun muassa Cl4-materiaali ja Tri-Drag-jarru. Ensin mainittu on ”uskomattoman kevyt, jäykkä ja vahva” uusi materiaali, jota on testattu pyöräilijöiden toimesta mm. Tour de France -kilpailussa. Kyseessä on hiilikuidun ja polyamidin yhdistelmä. 

Jälkimmäinen on puolestaan etu-, taka- ja taistelujarrun yhdistelmä samassa kelassa. Esitteen mukaan kalastajan ei tarvitse enää valita! Sillä tarkoitettaneen sitä, että ei tarvitse valita etu- ja takajarrullisen kelan välillä, kun samassa kelassa on molemmat. Sen sijaan kalastaja ”joutuu” valitsemaan kumman jarruista säätää kireämmälle, kumman löysemmälle. Mitä hyötyä keksinnöstä on todellisuudessa, jää käytännössä havaittavaksi. Ettei vain kävisi kuten ABUn joitakin vuosia sitten lanseeraamalle keskijarrulle…

Valikoimassa on lähes 50 erilaista avokelamallia ja noin 30 hyrräkelamallia, joista on vielä tarjolla useita kokoja. Esimerkiksi Tiagra-vetohyrrää valmistetaan 10 eri kokoa, joista järeimmän paino on 4,9 kg ja siimakapasitetti 915 m 130 lb siimaa. ”Jokaisen kalastajan ykkösvalinta”, lukee mainoksen ohessa.

Vapateknologian uutuuksia ovat muun muassa Turn + Zoom -ominaisuus, Instanlock, Taftec-hiilikuiturakenne. Niistä ensin mainittu antaa kalastajalle monen kaipaaman mahdollisuuden säätää vavan painopistettä pantetoidun etukahvan avulla. Instantlockin ansiosta teleskooppivavan aihion osat voi lukita portaattomasti, joten vapaa voi käyttää eri pituuksiin asetettuna. Tekniikka on tuttua muun muassa sauvoista ja haavin varren säädöistä. Taftecin ominaisuuksista kertoo video osoitteessa www.shimano.com.

Erilaisia vapoja Shimono kauppaa pelkästään Pohjoismaihin noin 90 erilaista, joten valinnan varaa ja vaikeutta on sanalla sanoen riittävästi. Ajan suuntaus näyttää olevan (kuten muillakin valmistajilla), että kaikkiin vähänkin erilaisiin kalastustyyleihin tarvitaan juuri niitä varten kehitetty (tai ainakin markkinoitu) vapa. Toinen trendi on tuotemerkkien yhtenäistäminen. Shimano tarjoaa samalla merkillä kelojen ja vapojen lisäksi myös siimoja ja jopa aurinkolaseja. Kalastajalla voi siis esimerkiksi Technium-aurinkolasit silmillään kieputtaa Technium-siimalla ladattua Technium-kelaa ja pidellä Technium-vapaa. Onkohan Technium-viehesarja jo kehitteillä?

Shimano-siimojen esittelyn jälkeen tuoteluettelon takaliepeessä on 4-sivuinen mainos PowerPro-kuitusiimasta, joten enää ei tarvitse pähkäillä suositun siiman maahantuontikuvioita. Maahantuoja on www.normark.fi. Esitettä saa(nee) ilmaiseksi useimmista alan liikkeistä.