Kolmen ministeriön salaisessa työryhmässä on kaikessa hiljaisuudessa kehitelty radikaaleja suunnitelmia, joilla voi olla huikeat vaikutukset Suomen vaeltaville arvokaloille.

Ruunaan Siikakoskella

Tavoitellaanko Ruunaan Siikakoskellakin tulevaisuudessa luonnonkutuisia järvilohia? Näin voi hyvinkin käydä, jos 1.4. julkisuuteen tulleet ministeriöiden salaiset suunnitelmat totetuvat.

Maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä ympäristöministeriön agenda pääsi vuotamaan julkisuuteen varhain huhtikuun ensimmäisen päivän aamuna, kun muuan laitapuolen kulkija bongasi ympäristöministeriön takapihalla olevalta roskalavalta kolme mapillista ERITTÄIN SALAINEN -leimalla varustettuja asiakirjoja. Asunnoton entinen toimittaja ja vapaa-ajankalastaja ymmärsi ensivilkaisulta olevansa todellisen skuupin jäljillä.

Asiakirjat eivät olleet mitään vanhentuneita, toteuttamatta jääneiden hankkeiden luonnoksia, vaan niistä paljastui vireillä oleva ainutlaatuinen suunnitelma, jonka tarkoitus on yhdistää energiatalous luonnonsuojeluun, työllisyyden parantamiseen sekä matkailun edistämiseen. Laitapuolen kulkija pohti pari tuntia kannattaako hänen paljastaa asiakirjalöytöään vai ei. Olisiko parempi olla hiljaa ja antaa hankkeen edetä aikataulussaan, vai kannattaisiko se päästää julkisuuteen jo nyt, sillä jossain vaiheessahan se kuitenkin pitäisi saattaa kansan arvioitavaksi?

Kurkkua kuristava janon tunne teki lopulta tehtävänsä ja mies myi mapit jo aamupäivällä eräälle tutulle, vielä töissä olevalle toimittajalle parin sorbuspullon hinnalla. Uutinen alkoi levitä kulovalkean tavoin lehtitalosta toiseen, mutta toimituksissa arkailtiin salaiseksi leimatun materiaalin julkaisemista sanktioiden pelossa. Tämän kirjoittaja päätti kuitenkin ottaa tietoisen riskin ja kertoa asiat halki, poikki ja pinoon.

Vesivoimalat puretaan, tilalle uusia ydinvoimaloita

Ministeriöiden salaisista suunnitelmista paljastuu tarkasti, miksi Suomeen on viime aikoina puuhattu peräti kolmea uutta ydinvoimalaa, vaikka vähemmänkin luulisi riittävän. Perimmäisenä tarkoituksena on näet koskivoimaloiden alasajo. Vesivoimaloiden ja säännöstelypatojen purkamisen jälkeen joet ja kosket ennallistetaan niin lähelle alkuperäistä luonnontilaansa kuin suinkin mahdollista ja niiden kalakannat palautetaan.

Kauaskantoiseen suurhankkeeseen liittyy yllättävän yksityiskohtaiset suunnitelmat kalastuksen järjestämisestä vaelluskalakantojen elpymisen aikana ja sen jälkeen sekä kaavailuja erilaisista matkailukalastushankkeista. Uuden kalastuslain kehittämisestä vastaavaa työryhmää on myös varovasti informoitu tästä suuresta mahdollisuudesta tehdä Suomesta jälleen Euroopan paras urheilukalastusmaa.

Itseäni kiinnostaa eniten hankkeen merkitys saimaanlohen tulevaisuudelle. Kun Pielis- ja Koitajoen voimalaitokset puretaan ja sekä Saimaan että Pielisen lohet pääsevät kutemaan entisille, nykyiseen verrattuna ainakin satakertaisille lisääntymisalueilleen, muuttuvat Itä-Suomen suurjärvet kalastajien paratiiseiksi. Uhkana on kuitenkin kalastavan kansan liiallinen innostuminen, joka voi johtaa meillä niin tavallisiin ylilyönteihin, kuten ryöstö- ja salakalastukseen.

Jos eduskunta hyväksyy valmistellun hankkeen, on odotettavissa todella suuria mahdollisuuksia. Nykyisten voimaloiden purkaminen, uusien ydinvoimaloiden rakentaminen ja kaikki projektiin liittyvät oheishankkeet työllistävät tuhansia ihmisiä jopa kymmeniksi vuoksiksi. Allekirjoittaneestakin taitaa tämän vuoksi tulla ydinenergian kannattaja!

Salaisen hankeen paljastuminen puhuttaa varmasti myös rivikansanedustajia, joten asiasta kiinnostuneiden kannattaa seurata vaikkapa eduskunnan nettisivustoa.