Kansainvälisen urheilukalastusjärjestö IGFA:n tilastoissa komeilee vihdoin kaksi suomalaisten Suomessa tekemää kalastusennätystä.

Kalastusopas Juha Happonen ja kuhan maailmanennätys siimaluokassa 10 kg.Kalastusopas Juha Happonen ja hänen heinäkuun 30. päivän aamuna 2009 jigillä kalastamansa kerrassaan upea kuha.

IGFA:n (The International Game Fish Association) vuoden 2010 alussa julkaisemassa uusimmassa World Record Game Fishes -vuosikirjassa mainitaan Ville Johannes Toivonen ja hänen 29. kesäkuuta Kiskonjoen vesistöstä kiskomansa komea kuha, jolla hän taisi kirjauttaa itsensä ensimmäiseksi suomalaiseksi, joka on kalastanut järjestön hyväksymän ennätyskalan Suomessa. Upeana heinäkuun 30. päivän aamuna jigasi kaikkien tuntema kalastusopas Juha Happonen Näsijärven reitin pohjoisilla vesillä vielä suuremman kuhan. Juha Happosen ennätyskuha tuli tällä jigillä

Molemmat tulokset ovat IGFA:n virallisesti hyväksymiä makean veden siimaluokkaennätyksiä. Toivosen 4,82 kg painanut kuha hyväksyttiin siimaluokkaan 06 kg ja Happosen 5,64 kg vonkale luokkaan 10 kg. Jälkimmäisen kalan ilmoittaminen myöhästyi täpärästi IGFA:n vuosikirjasta, mutta ajan tasalla oleva ennätysrekisteri on nähtävillä järjestön nettisivuilla. Tilastojen lukemiseen tarvittavat tunnukset saa, kun liittyy järjestön jäseneksi.

Vaikka me suomalaiset olemme eräs maailman innokkaimmista ja taitavimmista kalastajakansoista ja tunnetusti kilpailuhenkisiä, ovat kansainväliset kalastusennätykset saaneet olla meiltä ihme kyllä melko rauhassa. IGFA:n tilastoissa on komeillut vuosien mittaan vain muutama ”evämaan” (Finland) kansalainen, joka on kalastanut eksoottisia kaloja jossakin eksoottisessa kohteessa.

Suomen kalastoon kuuluu kuitenkin useita lajeja, joilla kuka tahansa onnekas ja/tai taitava kalastaja voisi tehdä maailmanennätyksiä jossakin IGFA:n lukuisista sarjoista ja niiden siimaluokista. Näin ollen on oikeastaan ihme, että ensimmäiset Suomen ”vesiperällä” suomalaisten kalastamat ennätykset odotuttivat aikaansa aina viime kesään saakka.
Eivätkä ulkomaalaistenkaan Suomessa tekemät ennätykset ole olleet mitään jokapäiväistä herkkua, sillä ennätystilastoissa on vain latvialaisen Ingmars Birkovs’in Lätäsenosta vuonna 2008 saama 1,8 kg harjus.

Olen kirjoittanut parin viime vuoden aikana näille sivuille IGFA-ennätyksistä puolentusinaa juttua, jotka löydät linkeistä:
1) Pyydystä ME-kala
2) Ennätyksiä kalastamaan 1
3) Ennätyksiä kalastamaan 2
4) Ennätyksiä kalastamaan 3
5) ME-harjus Suomesta
6) Maineen kalastajat 
Huom: Osa juttujen tiedoista saattaa olla vanhentunut.

ERÄ onnittelee Juha Happosta ja Ville Johannes Toivosta hienoista maailmanennätyksistä!

Aiheesta ilmestyy myöhemmin yksityiskohtaisempi juttu Erä-lehdessä.