”Suomi on hyvä maa. Se on paras maa meille suomalaisille.” Näin lausui kenraali Adolf Ehrnrooth lukuisia kertoja pitkän elämänsä aikana niin laittamattomasti, että siihen ei ole mitään lisättävää.

Tyypillinen suomalainen järvimaisema

Suomi on meille suomalaisille myös paras erämaa eli paikka jossa voimme kalastaa, metsästää, kerätä luonnon antimia ja liikkua luonnossa. Sen saisivat ymmärtää nekin tahot, jotka töikseen mollaavat kotimaamme kalavesiä ja erämaita sekä kykyämme huolehtia luonnonvarojemme kestävästä käytöstä, tahot, jotka parantavat mieluummin ulkomaiden kuin Suomen matkailutasetta.

En tarkoita, että meillä olisi kaikki eränkäyntiin liittyvät asiat maailman parhaalla mallilla. Parantamisen varaa on paljonkin, ja hyvääkin voi kohentaa entisestään. Tarkoitan sitä, että Suomi on meille suomalaisille paras eränkäyntimaa kokonaisuutena.

Suomessa luonto on lähellä. Päästäkseen kalavesille tai metsään suomalaisen ei tarvitse juuri muuta kuin astua ulos. Meillä luontoon lähtijän ei tarvitse lentää eikä ajaa kauas maan ääriin ja kuluttaa siten tarpeettomasti uusiutumattomia luonnonvaroja.

Suomessa voi liikkua vapaasti. Metsissämme ja vesillämme voi liikkua vapaasti pelkäämättä, että sieltä ajetaan aseella uhaten pois. Pohjoismainen jokamiehenoikeus on vaalimisen arvoinen asia, jonka veroista ei ole läheskään kaikkialla maailmassa.

Missä muussa maassa on yhtä laajat oikeudet vieraankin kalastaa lähes kaikkialla ilman mitään lupia (onginta, pilkkiminen) tai kohtuullista korvausta vastaan (läänikohtainen viehelupa)? Pääseekö kaikissa maissa tavallinen kansalainen metsästämään edes valtion maille? Saako kaikkialla muualla kerätä vapaasti marjoja ja sieniä ja myydä niitä verottomasti kenelle haluaa? Voiko maassa X pystyttää teltan lupaa kysymättä minne haluaa?

Suomessa on tilaa. Vaikka Suomen väkiluku on kasvanut viimeisen kolmen vuosisadan aikana alle puolesta miljoonasta nykyiseen yli viiteen miljoonaan, on maamme silti melko harvaanasuttu maailmankolkka. Kaikkialta Suomessa pääsee helposti ja nopeasti paikkaan, jossa ei näy muita ihmisiä eikä ihmisasumuksia. On katseilta suojaavia metsiä, suopursulta tuoksuvia soita ja aavoja järvenselkiä, jotka ovat aina toimineet suomalaisten apteekkeina ja pyhäkköinä, paikkoina joissa lataudutaan ja parannutaan.

Suomessa on hyvä eräkulttuuri. Tapamme liikkua luonnossa ja hyödyntää sen rikkauksia on pitkän ja rikkaan historian tulosta. Siihen on kuulunut aina myös luonnon kunnioittaminen. Kalaa ei ole pyydetty eikä riistaa metsästetty pelkän huvin tai tappamisen vuoksi vaan ravinnoksi. Eräaitan näyttäessä ehtymisen merkkejä on apaja jätetty rauhaan ja annettu luonnon toipua. Viisain verottaja on kohdistanut suurimmat pyyntiponnistelunsa aina parhaiten uusiutuviin ja runsaimpiin kala- ja riistakantoihin.

Voimme olla ylpeitä suomalaisesta eräperinteestä eikä meidän tarvitse välttämättä muuttaa sitä suin päin muun maailman suuntaan. Monin paikoin ainoaksi oikeaksi hoettu ”pyydystä ja päästä” -käytäntö ei ole meillä välttämätöntä, jos kalastamme uhanalaisten kalojen sijasta runsaslukuisena esiintyviä lajeja. Luonnonvaraisen ja läheltä pyydystetyn kalan käyttäminen ravintona on ympäristön kannalta paljon parempi kuin (kala)rehulla kasvatetun tuontikalan syöminen. Tarkoin säädellyssä metsästyksessäkään ei ole mitään hävettävää, ja puhtaassa luonnossa kasvanut riista on suurenmoista syötävää.

Suomi elää luonnosta. Vaikka puhutaan tietoyhteiskunnasta, josta on kohta tulossa elämysyhteiskunta, tämä kansakunta ei selviytyisi ilman luontoa. Miten pärjättäisiin Kehä III:n sisäpuolella, jos kaikki yhteydet sekä tavara- ja energiavirrat muualle maahan ja maailmaan katkeaisivat? Kasvaisiko kaura parvekelaatikossa? Miten laittaisi lieden lämpimäksi ja mistä saisi suuhunpantavaa?

Suomen luonto meidät yhä viime kädessä elättää, ei vain infrastruktuuri (anteeksi kirosana!) eikä palvelut, ei netti eikä etiketti, ei tiede eikä taide, ei aate eikä usko. Tästä maasta olemme itsekin kasvaneet ja tähän maahan tomumme joskus lasketaan.

Tätä maata kannattaa puolustaa, paitsi ulkoisia uhkia, myös sisältä päin tulevaa vähättelyä vastaan.

Hyvää itsenäisyyspäivää!