Malttaisitko olla kertomatta kenellekään, jos sattuisit saamaan ennätyskalan? Taitaa olla lähes mahdoton tehtävä useimmille tavallisille kalastuksen harrastajille ja käytännössä täysin mahdoton asia julkikalastajille. Saalis on tänä nettijulkisuuden aikana tärkeämpi miehenmitta kuin koskaan. Joskus näyttää siltä, että intohimona ei ole niinkään kalojen vaan maineen tavoittelu.

 Kanadalainen Sean Konrad ja ehdokas uudeksi kirjolohen maailmanennätykseksi. Kuva: Adam Konrad (julkaistu kuvaajan luvalla.) 

Itsekin isohkon kalan onnekkaasti saaneena voin todistaa, että onhan se munaskuita hivelevää kertoa tapahtumasta ensin parhaille kavereille ja sitten ujuttaa siitä muutama rivi myös johonkin julkaisuun, kenties saalistilastoonkin. Ison kalan roikottaminen valokuvassa eli pönöttäminen parantaa kummasti ryhtiä ja itsetuntoa.

Sean ja Adam Konrad ovat kanadalaiset kaksoisveljekset, jotka ovat erikoistuneet kalastamaan suuria, tarkoitan todella suuria, kirjolohia. Ensin Adam passitti peräti 37 vuotta lyömättömänä olleen entisen ennätyksen varjojen maille nappaamalla vuonna 2007 kirjoporsaan, joka painoi huikeat 19,8 kg (43 lb 10 oz). Mutta eihän Sean siitä hätkähtänyt, vaan kampesi pari kuukautta sitten kyytiin käsittämättömän 21,8 -kiloisen kirjolohen (48 lb).

Uusi ennätyskala on kalastettu IGFA:n sääntöjen mukaan ja punnittu IGFA:n sertifioimalla vaa’alla todistajien läsnäollessa, jota kala tultaneen hyväksymään aikanaan viralliseksi maailmanennätykseksi kirjolohen All-Tackle -luokassa. Vieheenä Sean käytti kirren kalastuksessa ”tuiki tavallista” bonitokuvioista 13cm/46g Rapala X-Rap Jointedia.

Konradin veljesten näyttävät saaliit ovat johtaneet siihen, että heidän kalavetensä, Etelä-Saskatchewanissa sijaitseva 43000 hehtaarin suuruinen Diefenbaker, alkaa olla liian pieni paikka harrastaa intiimiä kalastusta. Paikalliset kalastajat yrittävät näet kaikin tavoin saada selville veljesten ottipaikoista ja menetelmistä. Sen vuoksi veljekset eivät nykyisin lähde edes vesille, jos siellä näkyy muita kalastajia, vaan raottavat aarrearkkuaan vain yön kuhneessa.

Konradin veljesten ennätyskalat eivät ole olleet mitään onnenkantamoisia, sillä he ilmoittavat saaneensa vuosien mittaan yli 300 vähintään 20 lb (9 kg) painanutta kirjolohta ja useita yli 30 lb:n kaloja.
Samalla viikolla kuin Sean Konrad sai ennätyskirjolohensa rikkoutui myös 17 vuotta vanha ja kenties vielä tavoitellumpi kalastusennätys, kun Amerikan Rockfordissa asuva eläkeläinen Tom Healy pääsi roikottamaan Manistee -vesistöstä saamaansa taimenta, joka painoi häkellyttävät 18,8 kg (41 lb 7 oz). Kala punnittiin peräti TV-kameran edessä biologien toimesta.

Viikko 36 oli paitsi taimenten superviikko, myös Rapalan viikko, sillä Tom Healyn supertaimen valitsi viimeiseksi ateriakseen hopean värisen 8 cm Rapala Shad Rapin. Tapahtumista voi lukea lähemmin netistä.

Mainetta voi saavuttaa näköjään myös kaloja vapauttamalla. Steve Richardsonin kipparoima Backlash-venekunta näet vapautti yhden päivän kilpailussa peräti 41 valkomarliinia ja kaupan päälle vielä yhden sinimarliinin. Tämäkin tapahtui suuren rapakon takana, tarkemmin Virginian vesillä. Tarina ei kerro, mistä vankeudesta kalat vapautettiin. Tuota menoa jos jatkavat, on Atlantti kohta niin täynnä isoa kalaa, että ei sekaan mahdu.

Eipä ole meikäpoloisella mitään mahkuja olla yhtä hyvä kalansuojelija, vaikka vapautinkin männä kesänä eräänä päivänä ainakin 100 salakkaa Itämereen.