Rapalan ja Stormin kookkaat jerkit myöhästyivät ensimmäisestä markkinoille puksuttaneesta junasta, mutta nyt monikansallinen kalastusalan jättiläinen höyryää pikajunalla perästä.  Rapala-tuotemerkkien yhteinen luettelo, Rapala 2010 master catalog, julkistaa tulevalle vuodelle useita uusia jerkkikalastajalle sopivia viehemalleja, kokoja ja värejä.

Rapala 2010 Master Catalog

Vähintäänkin lakisääteisen alamitan täyttävä Rapalan katalogi jysähti postilaatikkoon jo muutama viikko sitten, joten taistelu kalastajien sieluista ja ensi vuoden tienesteistä on alkanut hyvissä ajoin. Kansainvälisen tuoteluettelon tärkeimmät strategiset mitat ovat 244 sivua/1,0 kg.

Aikaisempien erillisten esitteiden sijasta koko konsernin tärkeimmät tuotemerkit esitellään kauppiaille ja muille alan toimijoille nyt samoissa kansissa jo toistaa kertaa.

Rapala 2010

Kansikuvassakin näkyvä Rapalan vieheuutuus on hieman yllättäen solakka kolmella kolmihaarakoukulla varustettu MaxRap-vaappu (13cm/15g). Sisällä olevien siirtopainojen ansiosta vieheelle luvataan reiluja heittopituuksia. Flat Rap (8cm/7g ja 10cm/12g) on puolestaan litteä ja poikkileikkaukseltaan hieman kulmikas, pienellä leukalapulla varustettu balsavaappu.

Trolls-To-Minnow on vetouisteluun tarkoitettu syvännevaappu, jonka pienempi koko (9cm/ 14g) sukeltaa noin 4,5 m ja suurempi (11cm/18 g) jopa 6 m syvyyteen. Viime vuonna esitelty kalkutin nimeltä Clackin’ Rap on saanut rinnalleen pikkuveljen (6cm/13g).

Ennestäänkin laajan ja edustavaan X-Rap-vieheiden sukuun on syntynyt uusia pienokaisia, muun muassa talutusvieheet X-Rap Walk 9cm/15g ja 11cm/24g sekä X-Rap Subwalk 7cm/12g. Viime vuonna esitelty, monien mielestä ensimmäinen todellinen Rapala-jerkki, Glidin’ Rap on puolestaan kasvanut tervetulleeseen kokoon 15cm/72g.

Rapalat ja StormitRapalan ja Stormin kookkaita jerkkaamiseenkin soveltuvia vieheuutuuksia vuodelle 2010. Vasemmalta: Storm ThunderSlide Shad, Kickin’ Stick, ThunderSlide Minnow, ThunderBeast ja WildEye Pro Curl Tail sekä Rapala X-Rap Subwalk (uutuusväri RDP) ja Glidin’ Rap (uutuuskoko 15 cm). Alarivissä tavanomaista kokoa olevat Rapala Flat Rap 8cm ja MaxRap 13cm.

Rapala on myös ulkoiluvaatemerkki. Päälle ja alle pantavaa löytyy joka lähtöön, joten ”rapalan mannekiinien” ei tarvitse enää tyytyä pelkkiin vieheisiin. Varustelaukkuja, aurinkolaseja, puukkoja, veitsiä, pihtejä ja vaakoja on niitäkin edustava valikoima. Rapala-merkillä myytävät siimat ovat yhä näkyvästi kuvioissa, vaikka konserniin kuuluu tätä nykyä myös Sufix, joka on yksi maailman johtavista siimanvalmistajista.

Storm

Kickin’ Stick on muodikkaasti kolmiosainen uintilevytön jatkovaappu. Kumpikin nivel sallii noin 40 asteen liikkeen sivusuunnassa, minkä vuoksi vieheen saa uimaan kalamaisesti kiemurrellen. Kokoja on kolme: 12cm/19g, 16cm/40g ja 20cm/78g.

ThunderSlide Shad (12cm/61g) on korkeaselkäinen ja litteä muovista prässätty jerkki ja ThunderSlide Minnow (20cm/120g) solakampi kapula. Molemmat ovat hitaasti uppoavia ja tehty vahvaleukaisten kalojen purtaviksi.

Slim ThunderStick (10cm/7g ja 14cm/20g) taitaa olla myrskynmerkin vastine emoyhtiön MaxRapille. Vaappu on mitoitettu suspiksi makeassa vedessä ja nippanappa kelluvaksi merivedessä.

Pinnan tuntumassa uitettava FlutterStick MadFlash on pieniin päin (7cm/7g), samoin muodikkaaseen pystyjigaukseen tarkoitettu tasapainopilkki ThunderBlade (7cm/15g). Chug Bug MadFlash (8cm/10g ja 11cm/26g) on tutun popperin uudella pinnoitteella varustettu versio.

Stormin pehmovieheiden sarjaan ilmestyy joka vuosi kalastajia ja varmasti myös kaloja kiinnostavia uutuuksia. Live Kickin’ Shad (7cm/7 g ja 12cm/25 g) on todella kalamainen kolmiosainen uintilevytön kalajäljitelmä. Toivottavasti pyrstö kestää suomalaisen hauen hampaissa, sillä niihin ne tulevat varmasti joutumaan.

ThunderBeast (27cm/135g) on ilmestys, joka varmasti pelottaa ruovikon laidassa pyörivät pikkukalat pakosalle. Suuret kalasudet (esox lucius) saattavat sen sijaan tulla raivoihinsa ja iskeä hampaansa vieheeseen ja tarttua sen suuriin koukkuihin. Jos isku osuu kuitenkin vain lutteron pitkään ja komeaan pyrstöön, on edessä melkoinen venytyskisa.

WildEye Pro Paddle Tail ja WildEye Pro Curl Tail ovat jigikoukkuun pujotettuja tai pujotettavia pehmokaloja, jotka ovat saaneet tälle vuodelle runsaasti uusia kokoja. Suurimmat ovat 19 cm pitkiä ja painavat 28 g. Pro FastShad, ProEel, ProGrub ja ProSwimmin’ Worm ovat uusia pehmoviehemalleja, joita voi kokeilla esimerkiksi drop shot –kalastuksessa.

Stormiltakin saa silmilleen suojaa, mutta siimamerkit taitavat olla jo manan majoilla.

Muut merkit

Blue Fox tarjoaa kalastajille hyvän hengähdystauon eikä esittele yhtään uutta viehemallia. Vibraxin laajasta valikoimasta löytyykin lippoja moneen tarpeeseen. Moresilda, Inkoo, Esox, Lucius ja Trout Quiver kelpaavat nekin entisellään.

Williamson on valtamerikalastajien tarpeita tyydyttävä tuotemerkki. Suurimmat pehmovieheet ovat kookkaampia kuin tavanomaiset sisävesikalastajan saaliskalat. Erikoisemmasta päästä ovat kaksipyrstöiset Live Split Tail Mulletit. Eräät pienemmät mallit saattaisivat hyvinkin toimia myös Suomen merialueella ja sisävesillä.

Luhr Jensen luiskahti sekin Rapalan syliin muutama vuosi sitten. Ennestään tuttujen houkuslevujen, syväimien, siimaplaaneriden ja vieheiden ohella yritys esittelee pari uutuutta. Shoehorn Spoon on kevyt, hamaroitu ja voimakkaasti välkkyvä vetopelti, Jensen Flash Fly puolestaan kimalteleva, kaksikoukkuinen ja hupulla varustettu vetoperho.

Trigger X –tuotteita ovat muun muassa tuoksuillaan kaloja houkuttelevat (ja joskus ihmisiä karkottavat) monen malliset pehmovieheet ja tahnat.

Sufix-siimoja on tarjolla niin valtavasti, että jo pelkkä lukeminen hengästyttää. Johtotähtiä ovat Performance Fuse, Tretch Braid, Lead Core, Braid ja Tru-Braid, joista viimeksi mainitusta on itselläni oikein myönteisiä kokemuksia. Mukana ovat totta kai myös Matrix Pro ja Herculine sekä monet muut tutut ja vähemmän tutut. Monofiilipuolella tuotannossa ovat muun muassa DuraFlex, 100 % Fluorocarbon, Elite, Siege, Xcelon, XL Strong, Magic Tough, Tritanium, Synergy, Supreme ja Ultra Knot. Eräs suuntaus näyttää olevan saman siiman myyminen eri pakkauksissa, kuten Specialist-sarjasta voi päätellä.