Kalastukseen hurahtanut hankkii vuosittain lisää harrastukseensa liittyvää arsenaalia, vaikka varastot pullistelevat entisistäkin välineistä. Varustelukierre voi johtua ihmiselle niin luontaisesta keräilyvimmasta, itsetunnon kohentamisesta, uutuuden viehätyksestä ja ties mistä, mutta varmasti myös uutuuksien esillepano luo uusia tarpeita.

Postilaatikkooni on pienen ajan sisällä kolahtanut muutamia alalla jo pitkään toimineiden yritysten tuoteluetteloita. Esittelen niistä ensin kaksi puhtaasti kotimaista ja myöhemmin monikansallisen megajättiläisen.

Kalastuskolmio: Talvi 2009-10

Parolassa toimiva kalastustarvikkeiden maahantuoja ja tukkumyyjä Kalastuskolmio Oy lähettää alan kauppiaille ja muille toimijoille vuosittain jopa kaksi tuoteluetteloa: kesä- ja talviluettelon. Talviluettelon tarjonnan painopiste on pilkkikalastuksessa.

Kalastuskolmion esite

Talven tuiskuja vastaan maahantuoja tarjoaa muun muassa Sunridge-tuotemerkillä haalareita, pilkkipukuja, alusasuja, kynsikkäitä ja päähineitä.

Jalkaan voi vetäistä vaikkapa Powerboots Original –lämpösaappaat. Viimeksi mainitut aion ostaa itsekin, koska entiset tehosaappaani ovat seitsemän kauden käytön jäljeltä jo korjaamattomasti puhki.

Pilkkivavoissa ja vapojen kärjissä on tarjolla todella suuri valikoima Delfin-tuotteita.

Sadat erilaiset Nils Master-, Jak-, Puustjärvi-, Master- ja Lindroos-pilkit voi säilyttää vaikkapa Danica- tai Master-rasioissa ja pilkkikukkaroissa.

Luettelosta löytyvät tottakai myös laukut, pakit, kairat ja kaikki muut talvikalastajan tykötarpeet verkkovermeitä unohtamatta. Koukkupuolella ilahduttaa Mustadin pyörökoukkujen ilmestyminen tarjontaan.

Kalastuskolmion 84-sivuinen talviluettelo keskittyy oleelliseen ilman hirmuista rumpujen pärinää. Valistavaa ja opastavaa materiaalia jäin siitä kaipaamaan.

Kivikangas: Kalastus ja vapaa-aika 2010

Pietarsaarelainen Kivikangas Oy aloitti lähinnä verkkojen ja verkkotarvikkeiden maahantuojana vuonna 1981. Osittain Erä-lehden testeissä menestymisen ansiosta yrityksestä on kasvanut merkittävä kalastusalan tukkumyyjä.

Kivikankaan verkkojen päätyminen ensimmäiseen talviverkkotestiini syksyllä 1987 johtui pahansuovan kilpailijan puheista. Eräs omia verkkojaan jo testiin lähettänyt toimija näet mollasi puhelinkeskustelussa Kivikankaan konepauloitettuja verkkoja niin perusteellisesti, että mielenkiintoni heräsi. Ja niinhän siinä kävi, että apupaulalla löysästi pauloitetut Kivikankaan verkot antoivat meille talven parhaat saaliit.

Kun testi oli julkaistu joulukuussa -88, jouduin torilla pieneen ryöpytykseen. Siellä nimittäin kauppasi omia ei niin menestyneitä pyydyksiään tuo Kivikankaan verkkojen ”suosittelija”. Minua tunnistamatta hän paasasi kaikille, että Manninen ei tiedä kalastuksesta yhtään mitään. Kun sitten esittäydyin herralle, hän alkoi tenttiä minua kalan värinäöstä niin, että sylki lensi naamalleni metrin päähänkin. Testin yhteydessä julkaistiin näet jäänalaisia kuvia verkoista ja hän oli siinä uskossa, että kalat ovat värisokeita ja verkon näkyvyydellä ei olisi siksi merkitystä. En malttanut olla tokaisematta, että kalat näkevät värejä, muun muassa punaista kuten te nyt.

Kivikankaan esite

Kivikankaan tuoteluetteloa on mukava lukea, sillä siinä on myös välineiden käsittelyohjeita ja kalastusvinkkejä. Yleisimpien saaliskalojen pyyntiin annetaan silmäkoko- ja lankasuosituksia. Unohdettu ei ole rehellisiä saaliskuviakaan, joista upeimmassa on savitaipalelaisen Pekka Ristolan kannattelema 2,48 kg/50 cm SE-ahven!

Esitteen alussa luetellaan 10 hyvää syytä verkkokalastuksen aloittamiseksi. Syy numero yksi on se, että verkkokalastus ei vaadi jatkuvaa vesillä oloa ja numero 10 se, että verkkokalastus on kivaa.

Itse en ole harrastanut verkkopyyntiä enää vuosiin, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Viihdyin verkkotestieni vuosina erinomaisesti pyydyskalastajien porukoissa. He olivat tosi leppoisaa porukkaa, päinvastoin kuin monet verkkokalastusta mollaavat vapaveikot.

Kivikangas on paljon muutakin kuin verkkotarvikekauppa. Sen valikoimaan kuuluu myös edustava kokoelma erilaisia kokoon taittuvia katiskoita ja mertoja. Lisäksi tarjolla on haaveja, pilkkejä, pilkkivapoja, koukkuja, siimoja ja paljon muita vapakalastajan tykötarpeita. Puukkokimara on monipuolinen ja päälle pantavaakin löytyy.