Kolme vuosikymmentä saman työnantajan palveluksessa voi tuottaa sellaisenkin ylellisyyden kuin kolme päivää palkallista vapaata. Päivät kuluivat Saaristomerellä Kemiönsaaren maisemissa loistavan syyssään vallitessa. Hauskin ajanvietteemme oli ahventen täkyonginta, vaikka ahnaat hauet sitä pyrkivätkin aika ajoin häiritsemään.

Suomuja

Täkyonginta alkaa pyydyskalastuksella. Tiheäsilmäinen, matala ja lyhyt pintaverkko lasketaan pariksi minuutiksi ruovikon laitaan ja soudetaan veneellä pieni lenkki sen ympärillä. Tuloksena on koko päivän syöttikalat.

Täyt pysyvät elävinä koko päivän, jos niitä pidetään sumpussa viileässä vedessä jatkuvassa hapetuksessa.

Täkyverkko

Saaristomeren rantamat kuhisevat salakkaa, joka on loistava täkykala.

Salakan lisäksi täkyverkko seuloi sameasta vedestä särkiä ja pikkuahvenia, jotka nekin maittoivat mainiosti ahvenille ja hauille.

Täky

Täky pujotetaan koukkuun selkänahastaan siten, että koukun kärki tulee reilusti näkyviin kalan pään puolelta. Käyttämämme koukku on kemiallisesti teroitettu ja suolaveden kestävä Mustad Ultrapoint Surfcasting nro 4.

Salakka menettää käsiteltäessä helposti suurimman osan suomuistaan, mutta se ei heikennä paljoakaan täyn kelpaamista ahvenelle.

Koukutus

Tyypillinen saaliimme oli 300-400 g ahven. Parhaimmillaan kalat kilpailivat syöteistämme niin, että parven muut ahvenet yrittivät siepata syötin koukussa jo pyristelevän ahvenen suusta.

Pienin saamamme ahven painoin noin 200 g, joten keskipaino nousi selvästi tyypillisiä Saimaan ahvenia suuremmaksi. Toisaalta yli puolikiloisia ei tällä kertaa saatu. Yksi oli kyllä tarjolla!

Tyyppisaalis

Kookkaimmat ahvenet kannattaa nostaa haavilla.

Kuvassa näkyy myös onkena käytetty 7-jalkainen notkea heittovapa. Avokela, 10-20 g paino 30 cm syötin yläpuolella ja 0,25 mm siima täydentävät varustuksen.

Haavilla
Erikoisen kaunis ja lämmin syyspäivä alkoi hämyisellä aamusumulla, jonka läpi kuului kaikkialta lintujen ääniä. Aamusumu

Läheisen Sjölaxvikenin mahtavat valkoposkihanhiparvet harjoittelivat jo syysmuuttoa. Tässä lennetään vielä pohjoiseen.

Toisinaan taivas pimeni satapäisistä naakkaparvista, joiden ”laulu” kaikui korvissa vielä illalla mökissäkin.

Hanhiparvi
Vetouistelu ei ollut kovin mukavaa, sillä siimaan takertui nopeasti inhottavaa limaa. Limaa
Tavoittelimme kuhaa, mutta raksiin purivat vain ahnaat hauet. Hauki raksilla
Meriveden sameus ja mahdolliset puhtausongelmat johtunevat pitkälti savipitoisista maista ja voimaperäisestä maataloudesta. Peltojen läpi luikertelevat purot olivat masentavaa katseltavaa. Savisamea oja
Hauet ”häiritsivät” usein myös täkyongintaa. Tässä haavintäysi silakkaimuria, joka aktivoitui pienen tuulenpuuskan jälkeen. Hauki haavissa
Viimeinen kalamme oli sekin täkyonkeen ottanut monikiloinen hauki. Ohuella perukkeettomalla siimalla vääntö oli jännittävää touhua. Onneksi koukku oli kiinni hauen suupielessä, joten tarvitsi vain huolehtia että siima ei pääse sujahtamaan kesken kaiken pedon hammastarhaan. Vapautus onnistui hyvin. Hauki ongessa

Hauki lähdössä