Ristiinalainen taiteilija Ismo Kyllönen viihtyy, paitsi maalaustelineensä takana, myös kalavesillä. Etenkin järvilohen ja taimenen soutu-uistelu läntisen Saimaan upeilla kalavesillä innoittavat jatkuvasti hänen taidettaan.

Ismo Kyllönen ja maisema AstuvansalmeltaTaiteilija Ismo Kyllönen kotonaan Ristiinassa äskettäin maalatun taulun vieressä. Työn innoittajana on ollut historiallisista kalliomaalauksistaan tunnetun Astuvansalmen upeat rantakalliot. Ismo viihtyy samoissa maisemissa myös soutu-uisteluveneen airoissa.

Kahden kalaisan järvialtaan, Louhiveden ja Yöveden välissä olevan Someenjärven maisemissa lapsuutensa elänyt Ismo Kyllönen viettää yhä suuren osan vapaa-ajastaan samoissa maisemissa, vaikka asuukin tätä nykyä perheineen vakituisesti Ristiinan kirkolla. Milloin hän ei raahaa maalausvälineitään rakkaaseen maisemaansa, hän työntää vesille tervalle tuoksuvan veneen ja soutelee parhaille ottipaikoilleen.

Järvilohen isku

Vaikka Ismon veneen perässä likoaakin vain murto-osa monen kovetun vetouistelijan käyttämästä viehemäärästä, hän saa vuosittain upeita saaliita. Määrän sijasta Ismo keskittyy kalojen laatuun, sillä hänelle punalihainen lohikala on otettavan kokoinen vasta monikiloisena.

Soutu-uistelija

Ismon taideharrastus alkoi jo pienenä koululaisena ja on jatkunut siitä lähtien lähes keskeytyksettä. Vaikka en olekaan mikään asiantuntija, uskallan väittää hänen maalauksiaan vähintäänkin hyviksi.

Ismo Kyllösen siveltimellä tai palettiveitsellä tekemät maalaukset eivät ole tylsän valokuvamaisia, vaan usein räiskyvän värikkäitä mielenmaisemia. Julisteenomaiset pelkistetyt maalaukset kelpaisivat varmasti monen nykyaikaisen kodin tai julkisen tilan seinälle.

Someenjärvi

Luonto- ja kalastusaiheisten taulujen lisäksi Ismo Kyllönen maalaa myös hyvin abstrakteja töitä, jotka syntyvät vaistonvaraisesti omaa sisäistä ääntä seuraten. Käsi maalaa, mitä sielu soittaa. Näennäisesti itseään toistavista kuviosta nousee katsojan silmien eteen värikkäitä pintoja, joita voi nähdä esimerkiksi kivessä tai syksyisessä metsämaisemassa.

Värien räiskettä

 

Myös taitava vaapunvuolija

VaaputIsmo valmistaa myös erittäin ottavia lohivaappuja. Yksilöllisesti käsityönä valmistettujen vieheiden joukosta ei kahta täysin samanlaista löydy. Upea puinen viehesalkku on sekin kalastavan taiteilijan (tai taiteilevan kalastajan)omaa tekoa.

Järvilohi 6,5 kgSoutu-uistelijan työnäyte kesältä 2008. Kuusi ja puolikiloinen järvilohi iski Ismon omatekoiseen kuoretta muistuttavaan vaappuun. Kuva Ismo Kyllösen valokuva-arkistosta.

Ismo Kyllösen taiteesta kiinnostuneet voivat soittaa suoraan taiteilijalle numeroon 050-369 8964. Hänen varastonsa suorastaan pullistelevat hienoja tauluja, joista ainakin osasta hän saattaisi raaskia luopua. Taulujen hinnat vaihtelevat välillä 200 – 700 euroa.