Pieni ja herkkä vaappu ui kalastavimmin lenkkisolmussa.

Julkaistaanpa näin Jyväskylän Luonto & Erä -messujen (5-7.6.2009) kynnyksellä uudelleen pari solmua, jotka putkahtivat kalahatustani puolenkymmentä vuotta sitten. Tein näet Erä-lehtiin 6-2005 ja 11-2005 juttuja kalastussolmuista ja tulin kehitelleeksi myös joitakin omia solmuratkaisuja.

Tässä esiteltävät Louhi- ja Yö-solmut olen nimennyt kotivesieni, Saimaan Louhiveden ja Yöveden, kunniaksi. Solmujen idea on nopea ja helppo sidottavuus sekä riittävän hyvä pitävyys ja murtolujuus. Molemmat solmut on suunniteltu vetouistelussa käytettäville monofiilisiimoille.

Maailmassa on kestävyydeltään parempiakin solmuja kuin nämä, mutta en halunnutkaan tehdä 100 prosentin solmua. Jos viehesolmu on liian hyvä, siima voi katketa mistä tahansa. Luontoon jäävät siimat ovat turhaa saastetta ja vaaraksi monenlaisille eläimille ja joskus ihmisillekin.

Louhi-solmu

Louhi-solmu

Vie siima viehelenkin kautta ja tee pääsiimalla väljä kierros irtopään ympäri. Vangitse pääsiiman kierroksen kaksi rinnakkain olevaa siimaa peukalolla ja etusormella.

Kierrä irtopää kaksi tai kolme kertaa kierroksessa olevien kahden siiman ympärille. Vedä pääsiimasta ja irtopäästä lenkki haluamasi kokoiseksi, kostuta ja kiristä.

Solmun murtolujuus oli vuoden 2005 testisiimoilla 71 – 97 % siimojen vetolujuudesta.

Olen käyttänyt itse tätä solmua jo reilut viisi vuotta aina vaapulla kalastaessani ja olen ollut siihen tyytyväinen. Parasta on solmun nopeus ja mahdollisuus tehdä siitä vaikka kuinka pieni.

Solmu soveltuu hyvin myös perhokalastukseen, jos haluaa uittaa perhoa pienessä avolenkissä. Tapsia kuluu yhtä solmua kohti vain 1-1,5 cm.

Yö-solmu

Yö-solmu

Vie siima viehelenkin kautta ja tuo pääsiiman viereen. Tee pääsiimaan kierros ja nosta pääsiima irtopään yli kierroksen viereen ja vangitse asetelma peukalon ja etusormen väliin.

Kierrä irtopää kaksi tai kolme kertaa kierroksessa rinnakkain olevien siimojen ympärille. Ota irtopää vasemman käden keskisormen ja nimettömän väliin ja kiristä lenkistä ja pääsiimasta vetäen. Kostuta ja kiristä tiukkaan.

Solmu on helppo sitoa hämärässäkin. Siitä saa halutessaan myös pienikokoisen, kun vetää lenkit lyhyiksi ennen kierrosten tekemistä.

Solmu kesti vuoden 2005 kokeilusiimoilla 78 – 95 % siimojen vetolujuudestä.

Tervetuloa messuille! Ehkä tapaamme Erän osastolla, jossa meillä on siima- ja solmuklinikka. Olen itse paikalla perjantaina 5.6. Jos sinulla on jotakin kysyttävää siimoista tai solmuista, tule vaan reilusti juttusille. Opetan tarvittaessa muutamia hyviä solmuja, joiden solmimista voit itsekin kokeilla.