Ristiinalainen kalastuksen ohjaaja Aki Hirvonen on vilahdellut viime aikoina tämän tästä paikallisessa ja välillä vähän valtakunnallisessakin mediassa vaaleanpunaisia peltiämpäreitä heilutellen. Mistä ihmeen ämpäristä on kysymys?

Kalaämpäri Oma kalaämpäri on, paitsi hanke, myös fyysinen esine, joka on lyhyessä ajassa saavuttanut kulttimaineen.

Oma Kalaämpäri on mielenterveyskuntoutujien ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseksi käynnistetty hanke, jonka taustalla on Veej´jakaja ry –niminen Etelä-Savossa toimiva maaseudun kehittämisyhdistys, Leader-toimintaryhmä, joka rahoittaa paikallisia yleishyödyllisiä maaseudun kehittämishankkeita. Aki Hirvonen toimii Ristiinassa käynnistetyn pilottihankkeen koordinaattorina. Kuluvan vuoden mittaan muodostuvaa toimintamallia sovelletaan Veej’jakajan muissa kunnissa vuosina 2010 ja 2011.

Innokkaana ja aikaansaavana puuhamiehenä Aki on onnistunut jo muutamassa kuukaudessa esittelemään hanketta hyvin myönteisessä hengessä monissa eri tapahtumissa ympäri Etelä-Savoa. Varsinaisten kuntoutujien lisäksi hän on järjestänyt tapahtumia myös koululaisille ja monille muille ryhmille.

Hankkeen alkusysäyksenä toimi toisaalta Mielenterveyden Keskusliiton paikallisyhdistys Risla ry, joka oli pitänyt ainakin yhden oman pilkkitapahtuman, ja toisaalta itse Aki Hirvonen, joka oli pohtinut Ristiinan kirkonkylän lähivesien yllättävän vähäistä käyttöä. Kalastuksen ohjaaja ja ohjattavat löysivät pian toisensa, ja hankkeen tukijat ja rahoitus saatiin kuntoon nopealla aikataululla. Hanke käynnistyi vuoden 2009 alussa ja sitä lähtivät vetämään Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ja Risla ry.

Hankkeen symbolina on vaaleanpunainen viiden litran sinkkisanko. Akilla oli aluksi ämpärin rakenteesta paljon kunnianhimoisempia ajatuksia (mm. kotelo kylmävaraajalle), mutta hän taipui lopulta totetutuneen ratkaisun kannalle. Ämpärin nimen keksijä on pieni Risla ry:n sihteerin sukulaislapsi, joka oli kerran kalaan lähdettäessä kysellyt: ”Missä on miun oma kalaämpäli?”

Aki Hirvonen Aki Hirvosen iloinen olemus on innostanut vuosien mittaan satoja nuoria ja aikuisia kalastusharrastuksen pariin. Iltapilkillä Yöveden Pökkäänlahdella rätki välillä räntää, mutta se tahtia haitannut.

Hankkeessa on mukana kymmenisen ”kalakummia”, jotka toimivat avustajina eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Muita yhteistyötahoja ovat muun muassa kunnan sosiaali- ja sivistystoimi, lasten-ja vanhusten tukiyhdistykset ja hoivakodit. Kyseessä on hyvä esimerkki verkostoitumisen eduista.

Koululaispilkki Aki järjesti huhtikuun alussa myös kaksipäiväisen koululaispilkkitapahtuman, johon osallistui yhteensä noin sata nuorta kalastajaa. Pienimpien pilkkijöiden apuna toimi joukko kalakummeja, Mikkeliläisen kalastusseura Vavikan jäseniä. Eri pilkkitapahtumissa oli talven mittaan noin 300 lasta ja saman verran aikuisia.

Oma Kalaämpäri -hanke on saanut runsaasti hyvää palautetta, joka innostaa hankkeen vetäjiä viemään sitä täydellä höyryllä eteenpäin. Ulkopuolisten lisäksi myös itse kuntoutuvat ovat olleet tyytyväisiä toimintaan ja saamaansa ohjaukseen.

Kalastuksen lisäksi toimintaan kuuluu paljon muutakin luonnossa liikkumista. Kesällä Aki vie porukan välillä myös marjametsään tai sieniretkelle.

Oma Kalaämpäri -projektiin voi tutustua lähemmin hankkeen nettisivuilla.