Maa-ja metsätalousministeriön, metsähallituksen ja kalastusjärjestöjen yhdessä järjestämä Pelasta saimaannorppa –yleisötilaisuus pidettiin maanantaina 20.1. Ristiinassa. Paikalle tullut yleisö tuntui ottaneen norpansuojelun sydämenasiakseen.

Norppatarra

Juontajana toimineen maa-ja metsätalousministeriön viestintäjohtaja Pekka Väisäsen avattua tilaisuuden katsottiin aluksi videolta ministeri Sirkka-Liisa Anttilan puhe. Ministeri heitti norpansuojelun haasteena Saimaan alueen asukkaille ja kalastajille ja julisti, että he voivat vapaaehtoisesti turvata norpan tulevaisuuden paremmin kuin mitkään lait, poliisit tai muut viranomaiset. Norppa on Saimaan rikkaus.

Anttila kertoi, että ministeriö kuunteli ennen asetuspäätöstä alueen toimijoita ja vakuuttui siitä, että suojelu voi onnistua myös vapaaehtoiselta pohjalta. Valtio korvaa kalastajille ja osakaskunnille niiden kalastusrajoituksista aiheutuvat menetykset. Jos vapaaehtoiset rajoitukset eivät toimi, on ministeriö valmis määräämään lisää myös pakollisia kalastusrajoituksia.

Pentti Lähteenoja Ministerin jälkeen puhunut kala- ja riistaosaston päällikkö, tohtori Pentti Lähteenoja esitteli tarkemmin ministeriön keppiä eli keskeisten norppa-alueiden pysyviä kalastusrajoituksia ja porkkanaa eli vapaaehtoisia rajoituksia.

Uusi 1.5. voimaan tuleva asetus laajentaa entistä kieltoaluetta 424 neliökilometrillä kaikkiaan 1674 neliökilometriin. Asetuksessa kielletään 1) pitkäsiima ja muut koukkupyydykset, joissa käytetään syöttinä kalaa tai kalanpalaa; 2) monisäikeisestä langasta tehdyt verkot; 3) solmuväliltään alle 60 mm verkot, joiden lanka on paksumpaa kuin 0,17 mm; 4) solmuväliltään vähintään 60 mm verkot, joiden lanka on paksumpaa kuin 0,20 mm; 5) isorysä tai vastaan pyydys, jonka solmuväli on yli 55 mm.

Kohdan 1 rajoitukset eivät koske onkimista, pilkkimistä ja uistelua, vaikka silloin käytetäisiin kalasyöttiä, eikä katiska- tai mertapyyntiä eikä kalastusta rysällä, jonka aidan pituus on enintään 6 m.

Asetus karttaliitteineen ja paljon muutakin tietoa löytyy osoitteesta www.mmm.fi/saimaannorppa.

Vapaaehtoisilla kalastusrajoitusalueilla on tarkoitus pidättäytyä verkkokalastukselta ajalla 14.5.-30.6., mikä on saimaannorpan poikasten eli kuuttien vaarallisinta elinaikaa. Tällä hetkellä sopimuksia on tehty kaikkiaan 518 km2 alueella, mutta tavoitteena on saada vapaaehtoisen suojelun piiriin yhteensä 1500 km2.

Tero Sipilä Suojelubiologi Tero Sipilän kiittimet ovat ristissä saimaannorpan tulevaisuuden puolesta. Saimaan kalastajat ovat nyt paljon vartijoita.

Metsähallituksen suojelubiologi Tero Sipilä esitti tilastoja ja havaintoja norppakannan viime aikaisesta kehityksestä. Kanta kasvoi aikaisempien suojelutoimien ansiosta noin 280 yksilöön kunnes kääntyi muutama vuosi sitten lähinnä lauhojen talvien takia laskuun. Tällä hetkellä kannan arvioidaan olevan noin 260 eläintä. Kahden edellisen lauhan ja vähälumisen talven aikana kuuttien pesäkuolleisuus oli jopa yli 30 % syntyneistä, kun se normaalisti on noin 8 %.

Ilmastonmuutos yhdessä kalastusverkkojen vaatiman veron kanssa on koitumassa norpalle kohtaloksi. Koska ilmastolle ei voida tehdä nopeasti mitään, tarvitaan lisää kalastusrajoituksia.

Vuosina 77-08 kuolleena löydetyistä norpista 75 % oli kuollut verkkoihin. Norpat näyttävät menehtyvän eri kokoisiin verkkoihin kuta kuinkin samassa suhteessa missä verkkoja käytetään. Pahimpia ovat pussittamalla kalastavat riimuverkot, mutta hylkeitä menehtyy myös tiheäsilmäisiin muikkuverkkoihin. Usein kyseessä on ollut myös salakalastusta varten varastettu ja veteen ”unohdettu” pyydys.

Sipilän mielestä norpalle vaaratonta verkkoa ei ole olemassakaan!

Sipilän tilastoissa on myös tietoja norpan tarttumisesta täkyraksiin. Hän on saanut yhden suoran ja neljä epäsuoraa ilmoitusta Orivedeltä sekä toiset neljä epäsuoraa ilmoitusta Pihlajavedeltä.

Markku Myllylä Toiminnanjohtaja Markku Myllylä Suomen Kalatalouden Keskusliitosta kehui katiskaa tehokkaana kalanpyydyksenä ja esitteli samalla kirjoittamaansa opaskirjaa. Katiskalla saa hänen mukaansa ainakin 25 suomalaista kalalajia, myös kuhaa ja siikaa.
Ilkka Mäkelä Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä kertoi järjestönsä tukevan maa- ja metsätalousministeriön päätöstä vapaaehtoisista kalastusrajoituksista Saimaalla. Verkot siis naulaan huhti-kesäkuuksi!

Yleisöstä kysyttiin, milloin tutkijat uskovat Yövedeltä tuleviin kuuttihavaintoihin. Sipilän mukaan havainto voidaan virallistaa vasta riittävän vahvojen todisteiden, kuten talvipesän kuuttikarvan, perusteella. Näin siksi, että kuuttihavainnot vaikuttavat voimakkaasti alueen voimassa olevaan kaavoitukseen ja sitä kautta rantarakentamiseen jne.

Tiedotustilaisuuden keskusteluosa jäi yllättävän lyhyeksi. Ristiinalaiset kuulijat tuntuivat ottaneen norpansuojelun omakseen ja hyväksyvän sen vuoksi tehtävät kalastusrajoitukset.

Tilaisuuden lopuksi katsottiin luontokuvaaja Juha Taskisen tekemä lyhytelokuva Torsti-kuutin sukellusseikkailut Saimaalla, jossa oli mukana myös ainutlaatuista kuvaa kuutin unisukelluksesta.

Yleisön suurimmaksi osaksi poistuttua kertoi Louhiveden-Yöveden kalastusalueen puheenjohtaja Seppo Kiljunen tutkijoille tietojaan Yöveden norpista. Kannan koko on hänen mielestään tällä hetkellä 5-6 yksilöä. Hän tiesi myös kertoa, että sen jälkeen, kun norppa joitakin vuosia sitten palasi Yövedelle vuosikymmeniä kestäneen poissaolonsa jälkeen, on kolme aikuista norppaa kuollut verkkoihin. Surullisin tapaus lienee ollut niistä ensimmäinen, jolloin 14-milliseen muikkuverkkoon menehtyi kantavana ollut kookas norppanaaras.

Vapaaehtoinen kalastusrajoitusalue Seppo Kiljunen (oikealla) esitteli Tero Sipilälle ja Pentti Lähteenojalle jo kolme vuotta sitten Ristiinassa vapaaehtoisesti tehtyä norpansuojelualuetta.

Ministeriötä ja tutkijoita ilahdutti suuresti tieto, että Yöveden keskeisimmillä alueilla toimivat osakaskunnat ovat jo kolme vuotta sitten aloittaneet vapaaehtoiset kalastusrajoitukset Salonselällä ja Käenniemenselällä.

Tero Sipilä ja Veikko Kilkki Toimittaja Veikko Kilkki (oikealla) on saimaannorpan suojelun veteraani. Hänen yhteistyöstään Junnu Vainion kanssa sai alkunsa lähes kaikkien tuntema koskettava laulu norpasta eli ”Vanhoja poikia viiksekkäitä”.

Saimaannorpalla on toivoa!