SM-Pilkin 2009 esikisat pilkittiin 15.2.2009 Pieksänjärvellä Pieksämäellä selkeässä pakkassäässä ja pohjoisen tuulen puhaltaessa. Kilpailun selvästi parhaasta saaliista vastasi koko pilkkikansan tuttu ja moninkertainen SM-voittaja, nykyään N55-sarjassa kilpaileva Otavan Kalamiehiä edustava Lea Mesiäinen.

Lea Mesiäinen

Lea Mesiäisen apajat löytyivät noin 45 min siirtymätaipaleen päästä. Ottikaluna toimivat aviomies Tapani Mesiäisen valmistama pilkki ja Harri Kähärän tekemä morri. Väriä Lea ei paljasta, sillä yksi oli nyt ylitse muiden.

Ensimmäisen tunnin aikana Lean pakki ei juuri täytettä saanut, mutta sitten alkoi tapahtua. Saaliina oli 3,395 kg ahvenia, joiden joukossa oli myös seitsemän kunnon köllikkää.

Toiseksi parhaan saaliin sai M55-sarjan voittaja, Tikkakosken Kalamiesten Kari Honkonen (2,988 kg), ja kolmanneksi suurimman M-sarjan voittaja, S-linnan Urheilukalastajien Jari Räty (2,045 kg).

Onnitteluni voittajille! Tarkemmat tulokset löytyvät kisajärjestäjän nettisivuilta.

Pieksänjärvi

Esikisoihin osallistui 594 pilkkijää, jotka edustivat enimmäkseen varttunutta ikäluokkaa. Laajalla kilpailualueella ei ollut tungosta.

Kovakuntoisimmat kipaisivat yhtä soittoa kisa-alueen takarajalle reilun seitsemän kilometrin päähän. Sieltä löytyi kalojakin.

Nuoret 12 v

NU12-sarjan voittajat palkintoineen. Voittaja Janne Lappi Pielaveden Pilkkijöistä kolmantena vasemmalta.

Kuvassa ovat itse asiassa yhtä lukuun ottamatta kaikki sarjaan osallistuneet kilpailijat. Toivottavasti varsinaiseen kisaan saadaan rutkasti lisää nuoria osanottajia.

Jari Kirjalainen

Yleisessä sarjassa pilkkinyt Jari Kirjalainen on erittäin kokenut kilpailija. Tällä kertaa 1770 g ahvensaalis oikeutti sarjan kuudennelle sijalle.

Jarin kisa alkoi mahtavasti, sillä heti ensimmäisestä reiästä nousi noin metrin vedestä tiuhaan tahtiin 30 kalan putki. Sen jälkeen kalaa tuli vähän tasaisemmin sieltä täältä, mutta toivomiaan suuria ahvenia Jari ei tällä kertaa tavoittanut ainoatakaan.

Varsinaiseen kisaan mies järkeilee ottipaikat ehkä hieman muualta.

Kisasaalista Valtaosa pilkkijöiden saaliista oli todella pienikokoista, mutta pysyi sentään tarkistusseulalla. Suurin tietooni tullut vonkale oli kuitenkin komeasti 685-grammainen.
Nollalinja

Moni kilpailija poistui järveltä nollalinjan kautta.

Heikot pilkkisaaliit tuntuvatkin leimaavan koko kuluvaa vuotta. Monet arvelivat syyksi veden kylmyyttä, joka jähmettää kalat aloilleen.

Kalanhuolintaa

Saaliskalan huolinnasta vastasi kerimäkeläinen kalakauppa.

Eräitä kilpailijoita hieman harmitti, että omia kaloja ei saanut viedä kotiin. Myös soppakaloja kyselleet kaupunkilaiset jäivät ihmeissään ilman kotiin viemisiä.

Kilpailupaikalla käytiin keskustelua siitä, olisiko kalan luovutuspykälän oltava myös virallisissa SM-säännöissä.

Tapio Saastamoinen

Pielaveteläinen Tapio Saastamoinen myy Tapsa-pilkkejä talven mittaan monien pilkkitapahtumien yhteydessä. Tarkkuustyönä kokometallista tehtyjä laadukkaita tuotteita on ollut saatavana vuodesta 1993 lähtien.

Tapsan omat parhaat pilkkisaaliit neljässä tunnissa ovat pyörineet kolmenkymmenen kilon paremmalla puolella!

Tuotteista löydät tietoa Tapsa-Pilkin kotisivuilta.

Jyrki Haverinen

Jyrki Haverinen on taatusti yksi Suomen kokeneimmista kairanteroittajista ellei kokenein.

Jyrki meni 16-vuotiaana töihin UR:n tehtaalle ja on nyt 60-vuotias. Pieksänjärven kivikoissa vaurioitunut kairanterä on pian yhtä terävä kuin uusi.

Eero Luostarinen

Heinäveteläinen Eero Luostarinen toimi ansiokkaasti kisaisäntänä. Kilpailun tulokset olivat Internetissä nopeasti kilpailun päätyttyä.

Kisakoneisto kaipaa silti varsinaisiin kisoihin vielä pientä rasvausta. Palkintojen jakoa häiritsi harmittavan mikrofonivian lisäksi pieni sekavuus. Palkittavien nimiä lueteltiin välillä niin nopeasti, että kaikki kilpailijat eivät ehtineet tulla vuorollaan pokkaamaan. M55-sarjan voittajaksi mainittiin ensin henkilö, joka taisi olla ”alaikäinen” jne.

Toivottavasti palkinnot menivät kuitenkin oikeille henkilöille!