Suomesta saatiin kesällä 2008 maailman suurin harjus. Tosin kalalla ei olisi voittanut edes ERÄn Suomen Suurin Kala –kilpailun harjussarjaa. Kyseessä on kuitenkin IGFA:n (International Game Fish Association) hyväksymä harjuksen maailmanennätys All-Tacle –kategoriassa.

IGFAn valvomissa ennätystilastoissa on ammottava aukko Suomessa tehtyjen ja suomalaisten tekemien ennätysten kohdalla. Nyt sentään saatiin maa kalaennätysten maailmankartalle, vaikka ennätyksen tekijä (lue: saaliinsa ennätyskelpoisesti kalastanut ja sen ilmoittanut) tuleekin ulkomailta.

Harjuksen virallinen maailmanennätys on nyt 1,8 kg. Lätäsenon mahtiharjus nappasi 29.6.2008 latvialaisen Ingmars Birkovs’in tarjoamaan Mepps Black Furry’iin. Punnituksen ja valokuvauksen jälkeen kala pääsi takaisin veteen. Samainen harjus merkittiin ennätykseksi myös 3 kg siimaluokassa.

ME-harjus

Riikassa asuva latvialainen Ingvars Birkovs ja Lätäsenosta saatu ME-harjus 1,8 kg.

[Kuva julkaistu IGFAn luvalla].

IGFAn jäsenlehti 1-2009 mainitsee Birkovs’in ryhmän, johon kuuluvat myös Alvis Birkovs ja Gatis Kimonts, pyydystäneen lisäksi kaksi muuta harjuksen siimaluokkaennätystä. Viimeksi mainittuja ei kuitenkaan vielä näy tilastoissa.

Eurooppalaisen harjuksen (thymallus thymallus) ennätyksistä suurin osa on vielä vapaana, joten tilastoihin olisi todella helppo päästä. Alla olevassa taulukossa on kaikki IGFAn hyväksymät harjusennätykset.

Lisää tietoa maailmanennätysten kalastamisesta löydät aikaisemmista blogeistani täältä, täältä ja täältä ja vähän täältäkin. IGFAn sivuilla pääset ajan tasalla oleviin ennätyksiin, jos olet jäsen.

IGFAn viralliset eurooppalaisen harjuksen maailmanennätykset 10.2.2009:

Luokka Paino, kg Pyyntipaikka Kalastaja Pvm
01 kg  
02 kg  
03 kg 1,8 kg Lätäseno, Suomi Ingmars Birkovs 29.6.2008
04 kg  
06 kg  
08 kg  
10 kg  
All-Tackle 1,8 kg Lätäseno, Suomi Ingmars Birkovs 29.6.2008
F-Junior  
F-Smallfry  
M-Junior  
M-Smallfry  
Tippet 01 kg 0,66 kg Aurino-joki, Italia Edgardo Oppizio 24.5.2001
Tippet 02 kg 0,84 kg Aurino-joki, Italia Edgardo Oppizio 25.5.2001
Tippet 03 kg 1,64 kg Aurino-joki, Italia Edgardo Oppizio 21.11.2001
Tippet 04 kg  
Tippet 06 kg  
Tippet 08 kg  
Tippet 10 kg