Olipa hujahtaa ruotoisa huikopala väärään kurkkuun, kun kuulin uutisen Euroopan Unionin aikeesta velvoittaa kalastajat ilmoittamaan viranomaisille kaikki yli 15 kilon kalansaaliinsa.

EU:n (= Euroopan Uhdysvallat) kaikkia jäsenvaltioita velvoittava asetus on vireillä siksi, että Euroopan kalavesiä kalastetaan monin paikoin aivan liikaa. Esimerkiksi pelkästään saksalaisten vapaa-ajankalastajien arvioidaan pyydystävän Pohjanmerestä turskaa jopa 15 miljoonaa kiloa vuodessa, ja sen päälle tietysti paljon muutakin kalaa. Pyytäjän käteen on jäämässä lopulta puhdas vesiperä, jos kalastusta ei rajoiteta.

Huoli kalakantojen hupenemisesta on aiheellinen ja kalastuksen säätely varmasti monin paikoin tarpeen, mutta säätelyn ulottaminen samalla kaavalla kaikkeen kalastukseen koko EU:n alueella tuntuu turhan jyrkältä toimenpiteeltä. Harvaan asutussa, mutta vesistörikkaassa, Suomessa on valtavasti alikalastettuja kalakantoja, joita pitäisi verottaa nykyistä enemmän eikä suinkaan velvoittaa niiden hyödyntäjiä tekemään turhanpäiväisiä ilmoituksia.

Jos vireillä oleva asetus tulee voimaan esimerkiksi 1.1.2010, sen valvomiseksi tarvittaisiin varmasti melkoinen (ja kallis) virkamieskoneisto. Perustetaanko joka pitäjään ja kohta kyläänkin ylimmäisen saaliinsyynääjän virka, jonka haltijasta tulee yhtä suosittu hahmo kuin EU:n maataloustarkastajasta? Saanko sakkoa ja joutuuko kalastuskorttini kuivumaan, jos katiskassani on 16 kiloa Saimaan särkiä enkä ilmoita niitä rekisterinpitäjälle?

Nuottasaalista

Ai ai, nuottamiehet ovat vetäneet Puruvedestä aivan liian suuren saaliin muikkua. Nyt kiireesti ilmoitautumaan viranomaisille ja kuulemaan sanktiot.

Näin siis mahdollisesti tulevaisuudessa, jos vireillä oleva EU:n asetus saaliiden ilmoittamisesta tulee voimaan.

Kuva Puruveden Hummonselältä vuodelta 1978.

On helppo ennustaa, että tällainen asetusluonnos ei mene nurisematta läpi Pohjoismaissa, jossa on vielä runsaasti kotitarvekalastajia, jotka haluavat pyytää kalastussesonkien aikana kalaa myös varastoon. Muutamasta verkosta tulee hyvänä päivänä helposti yli 15 kilon saalis lahnaa, haukea tai madetta, jotka eivät ole meillä uhanalaisia kalalajeja.

Sen sijaan uhanalaiset kalamme, kuten taimen, järvilohi ja nieriä, tarvitsevat kipeästi nykyistä paremman suojan. Niiden kalastajille EU saisi määrätä järkevät alueelliset saaliskiintiöt ja muitakin kalastusrajoituksia.

Ei ole Brysselin torilla eikä kirkoissa vielä kuulutettu tämä asetusluonnos! Sanomista tulee Suomesta, ja toivottavasti rankasti. Nyt järki päähän, suomalaiset neuvottelijat!