Mikään ei ole niin viisas kuin ihminen – paitsi insinööri ja eritoten kalastusvälineiden suunnittelija.

Kalastajien (ja joskus kalojenkin) päänmenoksi tehdään jatkuvasti toinen toistaan hienompia ja erikoisempia keksintöjä. Siksi ei ole mikään ihme, että kaupallisen houkuttelun uhriksi joutunut harrastuskalastaja menettää ajoittain taloudellisen itsehillintänsä ja sortuu hankkimaan lisää uusia hilavitkuttimia, ihan vain varmuuden vuoksi.

Keksinnöistä suurimman teki aikanaan se viehevalmistaja, joka oivalsi että sen alkuperäisen hyvin kalastavan vieheen lisäksi vieheen käyttäjät voisi houkutella hankkimaan samasta vieheestä erivärisiä ja –kokoisia malleja. Idea kävi kaupaksi kuin häkä päähän, sillä hamsterille sukua olevat keräilytalouden harrastajat halusivat hankkia kaikki myyntiin toimitetut erilaiset vieheet – ja varakappaleet päälle! Taitaapa itsellänikin olla kohta kuutiometriä lähentelevä määrä muovirasioita täynnä toinen toistaan värikkäämpiä puun ja pellin palasia.

Vieheitä ja lisää vieheitä, uusia ja vanhoja, löydät enemmän kuin jaksat selailla, jos näppäilet hakukoneeseen minkä tahansa tuntemasi viehemerkin nimen tai taikasanat fishing lure.

Jos on keräilyyn hurahtanut ostaja jokavuotisessa uutuuksien ostokierteessä, (syöksy)kierteessä on moni valmistajakin. Jos et uusiudu ja tuota markkinoille joka vuosi lisää ”uutuuksia”, olet yhtä kuin kuollut.

Kuinkahan monta kalastuksen kannalta täysin turhaa mallimuutosta ja uutta väriä sitä onkaan viehemaailmassa tehty! Hatusta vetäisten voisin tuohon heittää vaikka lukeman 90 prosenttia kaikista ”maailmaa mullistaneista” viehekeksinnöistä.

Sooninen attraktori

Uistelijoiden irtorahojen sijoituskohteeksi on nyt maailmalla tarjolla tieteen viimeinen sana, salainen ase nimeltä Sonic Attractor. Keksintö on taivutettu pätkästä rautalankaa, jossa on kahden lenkin ja helmen välissä kaksi eri suuntiin pyörivää muovista propellia.

Ostajalle luvataan jopa 800 % paremmat saaliit eli maagisesti 9-kertaisia saaliita. Uskaltaisiko tuota edes kokeilla, kun kilon hauessakin on usein aivan kylliksi. Vaan voihan se tarkoittaa vaikka nollasaaliin moninkertaistumistakin: yhdeksän kertaa nolla on nolla. Eli ei ole katteeton lupaus!

Sonic Attractor saa kaikki vieheet toimimaan paremmin, sillä sen on suunnitellut entinen NASA:n fyysikko ja se tuottaa ääntä jonka kala kuulee. Tämä vallankumouksellinen laite on ainoa markkinoilla oleva vehje, jonka on tieteellisesti todistettu toimivan!

Jos havaitset edellä olevilla riveillä jonkinlaista ironiaa, niin se on vain luontainen vastareaktioni yliampuvaan amerikkalaiseen mainontaan. Laite vaikuttaa sinänsä kiinnostavalta, ja haluaisin päästä sitä itsekin kokeilemaan.

Tuotteeseen voi tutustua sivulla www.CagiOutdoorProducts.com.

Tarjolla devoni

Tällä sivulla on kummallisin kirjaimin ja naapurimaamme kielellä kirjoitetun tekstin lisäksi kuvia, joista käy ilmi RB-nimisen yrityksen kehittämä versio nykyaikaistetusta Devonista. Agressiivinen sivu ryöstää käyttäjältä vallan palata peruutuspainikkeella takaisin lähtösivulle, minkä vuoksi ohjelmoin sen avautumaan eri ikkunaan.

Tässäkin vieheessä on ”sooninen attraktori” eli kaksi eri suuntiin herkästi pyörivää runkoon laakeroitua potkuria. Korkealaatuiseksi mainitun vieheen sisällä on todellakin ruostumattomat laakerit, joiden ansiosta se ei kierrä siimaa yhtä pahasti kuin perinteinen devoni. Tarjolla on viisi väriä ja kaksi kokoa (6 g ja 36 g).

Hainevä

Jos luulit, että titaanista tehtyä puolan etulaippaa ei voi panna enää paremmaksi, niin saatat olla oikeassa, mutta ainakin erilaisemmaksi sen voi panna. Sharkfin on kaupallisen ilmoituksen mukaan innovatiivinen ja patentoitu konsepti pitempiin heittoihin, parempaan kalastukseen ja menestykseen. Vähemmän kitkaa, vähemmän siiman kulumista, pitemmät ja tarkemmat heitot, ei linnunpesiä, kuituystävällinen, sisältää heittoindikaattorin, ei vaadi lisäharjoittelua ja toimii kaikenpaksuisilla siimoilla!

Sharkfin on hammasratasta(!) muistuttava avokelan puolan etulaippa, jonka ohi kelalta purkautuva siima singahtelee niin herkästi, että kitka ja kuluminen vähenee jopa 90 prosenttia (tai ainakin 80!). Keksinnön takana on saksalainen yritys www.paladin.de, mutta sen sivuilla ei ainakaan toistaiseksi ole muuta kuin yhteystiedot. Estotonta ylistystä on täältä löytyvän nettilehden sivuilla 46 ja 47.

Muistan nähneeni keksinnön jossain jo muutama vuosi sitten, mutta jostain syystä läpimurtoa ei silloin tapahtunut. Yrittävät nyt uudelleen tarjoamalla lisenssiä mille tahansa maksavalle kelanvalmistajalle.