Tapa muistaa eläviä ja edesmenneitä isiä on kohta sata vuotta vanha perinne. Se sai alkunsa vuonna 1910 Amerikassa ja rantautui pohjoismaihin 1949, kun ruotsalaiset kauppiaat ehdottivat sitä vietettäväksi kaikissa Pohjoismaissa. Kauppiailla oli tietenkin ketunhäntä karvaisessa kainalossaan, mutta se ei ole pilannut marraskuun toisen sunnuntain juhlistamista.

Kalastusaiheiset solmiokortit

Vaan mitäpä lahjaksi isälle, jolla on jo partavettä, solmio ja tohvelit?

Pelkkä muistaminen ja lämmin halaus riittävät yllin kyllin, mutta jos lahjan antaminen tuntuu tärkeältä, se voisi olla esimerkiksi jotakin isän harrastuksiin liittyvää.

Kalastusta harrastavalle isälle sopivia pikkulahjoja on maailma pullollaan.

 

 

 

Kuvan ”solmiot” ovat ikimuistoinen isänpäiväntervehdys omilta lapsenlapsiltani muutaman vuoden takaa.

Aina mieluinen lahja on viehe, joita kovalla kalamiehellä ei voi koskaan olla liikaa. Näin talven kynnyksellä kalamiestä kiinnostavat erilaiset pilkit tai vaikkapa Kuusamon Vuosiuistin. Vuoden 2009 vuosiuistin on kullattu Professor Onega, joka on ryyditetty Taimen Super –lusikoista tutulla lisälipalla.

Vuosiuistimen ”huono” puoli on se, että kaikki eivät henno ottaa näyttävästi pakattua esinettä tositoimiin vaan pitävät sen kunniapaikalla hyllyssä. Uutuutta ei ole vielä esitelty Kuusamon uistimen kotisivuilla, mutta sitä on jo saatavissa monissa alan liikkeissä.

Vuosiuistin
VK2-Salmon houkutuslevy

 

Jos lahjottava mies harrastaa vetouistelua, hänet voisi yllättää myös uunituoreella kotimaisella VK2-Salmon-houkutuslevyllä. Kyseessä on kerrassaan mainiosti ja erittäin monipuolisesti uiva houkutuslevy, joka on tarkoitettu lähinnä lohikalojen vetouisteluun.

Tuotteen saatavuuden voi selvittää VK-Productsin kotisivuilta.

 

 

Lahjaksi saatu kalastusaiheinen kirja ei jää kalamieheltä koskaan lukematta, vaikka hän ei niin sanottuja lukumiehiä olisikaan.

Kirjan aihepiiri ja lähestymistapa kannattaa kuitenkin tarkistaa huolella. Vannoutunut perhokalastaja ei ehkä ole kovin kiinnostunut uistinkalastuksesta, eikä pyydyskalastaja saa paljoakaan irti perhonsidontaohjeista.

Varmin sijoitus saattaisikin olla jokin eräaiheisten kirjoitusten kokoelma kuten perinteinen Eränkävijä, joka ilmestyy nyt jo 57. kerran.

Eränkävijän vuosikirja 2008-2009
Isänpäiväkortti ukille

Parhaita isänpäivän muistoja ovat kuitenkin suoraan sydämestä tulevat lasten ja lastenlasten askartelemat kortit, joita voi katsella sydän syrjällään vielä vuosien jälkeenkin. Ne lämmittävät mieltä ja antavat voimia enemmän kuin antajat ehkä uskovatkaan.

Kuvassa lastenlasten tekemä isänpäivänkortti yli kymmenen vuoden tajaa. Piirtäjästä on sittemmin tullut lahjakas taiteilija.

Oikein hyvää isänpäivää kaikille!