Eri kalalajien käyttökelpoisuudesta ihmisravintona on yhtä monta mielipidettä kuin on maistajiakin. Vaikka kalaruuan kehujan tai moittijan mielipiteen luulisi perustuvan omiin makutottumuksiin, niin väkisinkin tuntuu joskus siltä, että makunystyrät tottelevat toisinaan myös maistajan viiteryhmän työstämää mielipidettä.

Seuraavassa hajanaisia poimintoja verkkoyhteisön makutottumuksista. Lauseet on erotettu asiayhteydestään ja niitä on myös jossain määrin muokattu.

Hauesta

Ikinä en ole haukea syönyt enkä syö.

Kuka syö noin isoja haukia, nehän maistuu puulta?

Kuivattuna tuon kokoisilla limatuubeilla lämmittää saunan monta kertaa.

Itselläni on vähän jalostuneempi maku. Hauki ei oikein iske.

Ei siinä varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta en ota juuri koskaan haukea ruokakalaksi.

Kun se (hauki) ei kelpaa perheelle, niin ei kelpaa. Kotiin haukia ei kanneta.

Isohko hauki Hauki on hyvä ja monipuolinen ruokakala, mutta tämän kokoiset kannattaa pääsääntöisesti päästää takaisin vesistöön jatkamaan kalaveden hoitotyötään.

Hauen pitää uida ensin kolme kertaa ennen kuin sitä voi syödä: vedessä, viinissä ja kermassa.

Ranskassa hauki on arvostetumpi herkku kuin lohikalat. Ranskalaiset ostaisivat kaiken haukifileen mitä Suomesta pystyttäisiin toimittamaan, mutta sen pitää olla tuoretta. Pakaste ei kelpaa.

Kyllä meidän koirat mieluummin syö paistettua haukea kuin kuivamuonaa. Itse pyrin tyytymään pääasiassa lohikaloihin, kuhaan ja ahveneen.

Lohikaloista

Et ole koskaan maistanut oikeaa tunturijärven rautua, jos kehut kirjolohta paremman makuiseksi. Rautu tunturissa savustettuna, paistettuna, sopassa tai tikkukalana on parasta mitä kala voi olla.

Rautuja Ruijasta Rautu arvostetaan korkealle myös ruokakalana. Sen laatu kuitenkin vaihtelee voimakkaasti vesistön ravinto- ja loistilanteen mukaan.

Kyllähän rautu on ylivoimaisesti maukkain kala! Mutta raudunkin saa marinoitua lähes kirjolohen veroiseksi makuelämykseksi hautaamalla sen pariksi päiväksi pottumaahan niin, että se ehtii edes vähän imaista mullanmakua matkaan.

Kirret maistuvat karmealle.

Norjalaista kasvatettua lohta ei kannata pilkata, sen laatu on erinomainen ja se pieksää nykyisen itämerenlohen selvästi. Vuosia sitten sain suomalaista savulohta lahjaksi ja täytyy sanoa, että kehnompaa en ole tavannut.

Viime kesänä (Tornionjoesta) pyydetyssä lohessa ei ollut valittamista. Pari kesää sitten osti appiukko Oulusta sekä norskilohta että Itämeren lohta graavattuna. Norski pieksi Itämeren graavin 6-0.

Lopetin Itämeren taimenen ja lohen pamputtamisen siksi, että on vastenmielistä tappaa uhanalaisia eläimiä. Toinen syy oli kalan laatu, joka ei ole siitä juurikaan parantunut.

Itämeren lohi maistuu kalalle ja Norjan lohi jollekin muulle, mutta ei aidolle kalalle.

Ei Itämeren lohi pahalle maistu, mutta Atlantin tai sisävesien versio on ollut kyllä huomattavasti maukkaampaa. Jopa kasvatetut kalat.

Kirren mäti maistuu traanille.

Omat kalaruokani

Itse olen syönyt tai ainakin maistanut kutakuinkin kaikkia kalastamiani kaloja lukuun ottamatta järvinahkiaista, mutua, piikkikalaa ja joitakin simppuja. Kalan maku on vaihdellut melkoisesti lajista, kalastuspaikasta, pyyntiajankohdasta, kalan käsittelystä ja ruuaksi valmistamisesta riippuen, mutta mitään ikuisia totuuksia en ole löytänyt.

Lapsuuteni kodissa syötiin runsaasti haukea, ahventa, madetta ja särkikaloja kaikin mahdollisin tavoin laitettuna. Hauesta ja ahvenesta nautittiin yleensä keitettynä tai paistettuna, ja särjen suvusta suolattuna. Savustaminen oli melko harvinaista. Makumuistini, joka on niitä ihmisen tarkimpia, mukaan mikään minulle tarjotuista kalaruuista ei ollut pahaa, päinvastoin!

Pilkillä saatuja Puhtaasta vedestä kalastetusta särjestä saa oikein valmistamalla monenlaista herkkua.

Kun aloin nuoruusvuosien jälkeen tehdä jokakesäisiä matkoja Lapin kalavesille, muutuin pitkäksi aikaa melkoiseksi nirppanokaksi. Alan kirjallisuutta ja lehtiä lukemalla opin, että suurin herkku on yön yli graavattu merirautu, jonka jälkeen kunnon kalamiehelle kelpasivat vielä tunturirautu, taimen, jäämerenlohi (ei Itämeren) ja kenties vielä pohjoisten vesien siika ja varauksin harjus. Rahvaanomaiset vaalealihaiset eväkkäät eivät sopineet hienostuneen kalastajan ruuaksi kuin nälkäkuoleman uhatessa.

Nykyään huomaan kaipaavani ajoittain vaikka minkä kalan makua. Syötyäni muutaman kerran punalihaista kalaa alkaa tehdä mahdottomasti mieli paistettua haukea tai ahventa. Välillä on lähes pakko kalastaa muutama Saimaan lahna, säyne tai iso särki suolakalaksi tai halsterissa paistettavaksi. Sitten taas maistuu vaikka kirjolohi, joka on mielestäni nykyään oikein hyvä ruokakala monin tavoin laitettuna.

Kirjolohi pintavieheellä Kirjolohesta puhutaan puolesta ja vastaan. Kalastettaessa se kuitenkin antaa usein paremman vastuksen kuin samankokoinen istutettu taimen ja ruokana se yleensä oikein hyvää.

Saimaan punalihaisista nostan lievästi ykköseksi monipuolisen järvitaimenen. Nopeasti kasvava järvilohi on parasta graavattuna, loimutettuna ja miedosti savustettuna, mutta uuni-, keitto- ja paistinkalana se vaatii onnistuneet mausteet ja lisukkeet. Saimaannieriää en ota enää saaliiksi sen uhanalaisuuden takia. Aikaisemmin olin kuitenkin sitä mieltä, että isonieriä ei pärjää herkullisuudessa Lapin rauduille.

Järvilohi Järvilohi on varmasti syötävä kala, mutta välillä tekee mieli haukata muitakin eväkkäitä.

Puhuttaessa tärkeimmistä ja yleisimmistä suomalaisista kalalajeista niiden joukossa ei ole kategorisesti hyvän tai pahan makuisia lajeja. On vain ihmisten vaihtelevia makutottumuksia sekä erilaisia tapoja valmistaa ja maustaa kalaruokia. Joillakin syömisen esteenä ovat sitkeät ennakkoluulot.

Toisaalta, makuasioistahan ei kannata kiistellä!