Palomar-solmusta on tullut viime aikoina erittäin monen vapakalastajan mielisolmu. Se pitää ja kestää ja on todella helppo sitoa leikariin. Moni haluaisi sitoa sen myös suoraan vieheeseen, mutta etenkin suuren vieheen pujottaminen koukkuineen solmussa olevan lenkin läpi on vaivalloista. Onneksi on muitakin tapoja sitoa aito Palomar-solmu.

Palomar on etenkin kuitusiimoilla kalastavien suosiossa, koska se pitää liukkaissakin siimoissa ja sen murtolujuus on parhaiden joukossa lähes kaikilla siimoilla. Itse asiassa Palomar-solmu sopii kuitenkin kaikkein parhaiten monofiilisiimoille.

Perinteinen tapa tehdä Palomar-solmu

Palomar 1 Pujota kaksinkerroin taitettu siima leikarin silmän tai viehelenkin kautta.
Palomar 2 Tee siimaan väljä umpisolmu.
Palomar 3

Pujota leikari tai viehe siiman päässä olevan silmukan läpi.

Tämä on erityisen hankalaa, jos viehe on kookas ja siinä on runsaasti koukkuja.

Palomar 4 Kostuta siima ja kiristä solmu huolellisesti kiinni leikariin, renkaaseen tai viehelenkkiin. Leikkaa irtopää lyhyeksi.

 

Vaihtoehtoinen tapa tehdä Palomar-solmu

Palomar 2_1 Pujota siima vieherenkaan läpi ja tee puolipolvi pääsiiman ympärille.
Palomar 2_2 Tee kierros pääsiiman ympärille ja pujota siimanpää puolipolven ja ala seurata tehtyjä kierroksia päinvastaiseen suuntaan.
Palomar 2_3 Pujota siima samaa reittiä kuin se jo kulkee.
Palomar 2_4 Kiristämistä vaille valmis Palomar-solmu.  Oikealla siimalla solmittaessa siimakierrokset voi vangita vasemman käden sormien väliin ja pujottaa viimeisessä vaiheessa siiman kerralla jokaisen kolmen lenkin läpi. Harjoittelu tekee mestarin.

Ei aivan yhtä helppoa kuin tavanomainen tapa sitoa Palomar-solmu pelkkään leikariin, mutta monikoukkuiseen vieheeseen sitominen sujuu tällä tavoin mielestäni paremmin. Siimaakin säästyy.

Olen kehittänyt toisenkin vaihtoehtoisen tavan Palomarin sitomiseksi, mutta jääköön se ainakin toistaiseksi ettei kuvasarjasta tule puuduttavan pitkä.