Pitihän siellä taas käydä, Riihimäen Erämessuilla. Jos ei asiaksi, niin tavan vuoksi ja pelkästä velvollisuudesta omaa mielenterveyttään kohtaan. Terapia alkoi jo menomatkalla.

Yleiskuva messuilta

Eteemme levähdysalueelle pysähtyi auto, josta kömpi ulos viisi miestä jäseniään oikomaan. He avasivat takakontin ja siellä olevan paksun sanomalehtikäärön. Käärössä oli savusiikoja, jotka alkoivat huveta miesten kitusiin mukavan tarinoinnin lomassa.

Lyöttäydyin juttusille ja varmistuin asiasta; messuille olivat miehet menossa. Arvasin lähtöpaikankin: Kuopion suunnalta. Kun kysyivät, että mistä sen näkee, sanoin että naamasta vaikka tosiasiassa tunnistin heidät eväistä ja etenkin eväskääreestä. Samasta maakuntalehdestä opettelin itse lukemaan 50-luvulla.

Mukavaa porukkaa ja juuri oikealla asenteella matkassa. Kun vielä lähempänä Riihimäkeä tienvarressa aurinkotuolissa istuskeleva mies moikkaili reteästi kaikille messuille menijöille, nousi tunnelma katonrajaan.

Ja katto oli korkealla sinisellä taivaalla, jolla souteli juuri sopivasti hellepäivää varjostavia harsopilviä. Putkeen meni paikoituskin, sillä sain asuntoautollemme näytteilleasettajien parkkipaikalta kutakuinkin viimeisen vapaan ruudun. Lehdistökortin pieniä etuisuuksia.

Viisi tuntia messualueella vierähti kuin siivillä. Emme ehtineet tutustua kunnolla läheskään kaikkeen antiin, mutta se ei ollut tällä kertaa tarkoituskaan. Pysähdyimme perusteellisemmin vain muutamissa kiinnostavissa ja/tai satunnaisissa kohteissa, joista lisää kuvatekstien muodossa alempana.

Nautiskelimme kerrankin kaikessa rauhassa tunnelmista. Teimme vain muutaman ”pakollisen” ostoksen, kun löytyi erähenkistä päälle pantavaa sopivaan hintaan. Olisi kuitenkin kannattanut harkita hetken, koska seuraavassa teltassa oli vastaavaa tavaraa vielä halvemmalla.

Harri Hotti

Harri Hotti esitteli allas-alueella pintavieheillä kalastamista ja samalla päällä istuttavaa Heritage-kanoottia.

Kanootti painaa alle 30 kiloa, joten se on helppo kuljettaa auton katolla ja laskea vaikka mille vesille. Heittäminen veden pinnan tasolta lisää valtavasti kalastamisen nautintoa.

Kaluttu Harrin viehe näyttää olleen niin kalastajan kuin kalojenkin suosiossa, mutta se on vielä kaikkea muuta kuin loppuun kaluttu.
Hobie Hobie-kanoottia liikutellaan polkimilla, jolloin kädet jäävät vapaiksi kalastukselle. Potkuri vie kanoottia niin voimakkaasti eteenpäin, että polkimissa ollut nuori kaveri voitti köydenvetokilpailussa tavallisella kajakilla meloneen vastustajansa.
Peter Lahti Erä-lehdestäkin tuttu kalastusopas Peter Lahti esitteli jigikalastusta, pitkäheittoisia meritaimenen kalastukseen tarkoitettuja rannikkovaappuja ja Lotto-lipan käyttöniksejä.
Relax

Peter käyttää paljon Relax-jigejä, jotka ovat erittäin herkkäliikkeisiä hitaassakin vauhdissa nivelikkään pyrstönsä ansiosta.

Aion kokeilla näitä vieheitä itsekin kuhan- ja ahvenen kalastuksessa läntisellä Saimaalla. Jospa nyt löytyisi ottikalu kotipuolen kuhille, joita on tähän saakka saanut pääasiassa vain vetouistelemalla.

Trumman Stefan ”Trumman” Trumstedt Ruotsista taitaa suvereenisti jerkkaamisen. Erikokoiset ja -malliset jerkit lensivät tarkasti maaliinsa ja uivat niin viettelevällä liikkeellä, että teki mieli hypätä altaaseen ja haukata kiinni (olen Kala).
VK-Raksi

Vetouistelijoiden kuuma uutuus on VK-Raksi, joka on kehitelty Mikkelin seudulla. Raksille on helppo saada aikaan lukuisia erilaisia kalastavia uinteja, kun pujottaa siiman eri tavoin hupussa olevien reikien kautta.

Saaliit kotimaassa ja Ruotsin vesillä ovat olleet mykistävän hyviä. Näitä tulen kokeilemaan itsekin, kunhan vetokauteni toivottavasti alkaa kunnolla vähän myöhemmin.

Solmutin Spinmade Oy lanseerasi messuilla Click2Knot-solmutin nimisen laitteen, joka tekee muutamassa sekunnissa monofiilisiimaan monikäyttöisen unisolmun. Hieno apuväline vaikkapa hämärässä ja kohmeisilla ”nakeilla” solmua väsättäessä.
Loimu Alumiinilevyistä valmistettu Loimu Retkiuuni painaa vain 850 g, mahtuu kokoon taitettuna reppuun ja on nopeasti käyttövalmis. Lämpösäteitä heijastava ja keskittävä uuni paistaa retkileivät, pullat, pitsat ja lämmittää einekset.