Kalastukseen, metsästykseen ja retkeilyyn liittyvän teemapäivän järjestäminen nuorille koululaisille ei vaadi suuria rahallisia uhrauksia, jos järjestäjinä ovat asialleen omistautuneet ja talkoohenkiset osaajat. Ristiinalaisen Aki Hirvosen ideoima ja 26-henkisen talkooporukan kanssa toteuttama Liikunta ja luotopäivä onnistui erinomaisesti.

Muutamat lukijat muistanevat, että Aki järjesti jo vuosi sitten kuin tyhjästä polkaisten komeat kalastusmessut Ristiinan koulukeskuksen isoon saliin. Tilaisuus sai melkoisesti positiivista huomiota ja sille toivottiin jatkoa. Tänä vuonna Aki toi tapahtuman onnistuneesti ulkoilmaan.

Linnaniemen polulla Koululuokittain totetutettu kevyt patikkaretki oli hauskaa vaihtelua kokeiden täyttämien koulupäivien lomassa.

Noin 530 Ristiinan Kirkonkylän koulun ja Yöveden koulun oppilasta ja 35 opettajaa tutustui kaikkiaan viiteentoista näyttelyyn, näytökseen ja aktiviteettiin, jotka oli sijoitettu Linnaniemen ulkoilualueelle ja uimarannan ympäristöön. Tapahtumaa suosi viime päiviin nähden hyvä aurinkoinen sää. Lievä koleus oli oikeastaan vain hyväksi, sillä sen ansiosta luontopolullakaan ei tullut kenellekään ”hirveä hiki”.

Isommat yläkoululaiset kiersivät iltapäivällä luokittain ensin noin 5 km pitkän lenkin, jonka varrelle esiteltiin retkeilyä, metsästystä, riistanhoitoa ja reserviläistoimintaa. Sen jälkeen kaikki kokoontuivat pääareenalle Ristiinan Uimalan rantaan, jossa esiteltiin erilaisia kalastustapoja onginnasta ja perhokalastuksesta aina nuotanvetoon ja rysäkalastukseen. Pisteenä iin päälle itse Aki Hirvonen esitteli kalankäsittelyä.

Riistanhoitorastilla

Ristiinan riistanhoitoyhdistys oli merkinnyt polun pitkällä lippusiimalla ja sijoittanut kohteisiin myös täytettyjä riistaeläimiä tunnistettaviksi.

Odotin kuulevani muodikkaan kauhistelevia kommentteja pörröisten eläinten surmaamisesta, mutta ainakaan tämä ryhmä ei sellaiseen alentunut.

Riku Karkeakarvainen mäyräkoira Riku on jo 10-vuotias, mutta hoitaa yhä innolla ja erehtymättömällä taidolla jäljittäjän virkaansa. Toimeksiantoja on eniten kolari- ja haavakkohirvien etsinnässä.
Jousiammuntaa Antti Vornanen hallitsee jousimetsästyksen.
Reserviläiset Maanpuolustus koettiin tärkeäksi Ristiinan reserviläisjärjestöjen rastilla.
Rysässä Rysäkalastuksen esittelijä liikkui itse rysän potkujen välissä ja kuvaili elävästi pyydykseen joutuneen kalaparven liikkeitä.
Ongintaa Nykyaikainen onginta on paljon, paljon muutakin kuin perinteinen rottinkivapa ja punainen pompulakoho. Hiilikuituvavan sirous ja keveys ihastutti nuoria kokeilijoita. Esittelijät muistivat muistuttaa myös hiilikuituvapojen vaarallisuudesta ukonilmalla ja sähkölinjojen alla.
Perhokalastusta Perhokalastusrastilla löytyi muutama synnynnäinen perhovavan vispaaja.
Heittouistelua Kymmenet nuoret kokeilivat myös heittouistelua. Hänestäkö seuraava ”Jari Tuiskunen”?

Uikkalan kentällä käytiin myös kahden oppilasryhmän välinen toimintakilpailu, jossa ryhmän piti valmistaa paikalle tuoduista tarvikkeista kaksi onkea ja kalastaa niillä mahdollisimman monta kalaa. Tarvikelaatikosta löytyvän paksuimman siiman (0,50 mm), suurimman koukun ja perinteisen suuren punavalkean kohon käyttäminen kieli siitä, että ryhmillä ei ollut malttia lukea edes laatikosta löytyneitä ohjekirjasia.

Kädestä pitäen tapahtuvalle opastukselle on siis todellista tarvetta. Toivottavasti opetusministeriön lupaamat satsaukset koulujen kerhotoimintaan realisoituvat myös kalastuskerhojen perustamisina. Osallistujia ei tule ainakaan puuttumaan, jos päivän tunnelmista voi jotakin päätellä.

Liikunta ja luontopäivän näytteillepanijoita ja esittelijöitä olivat muun muassa Mikkelin kalastusalue, Mikkelin koskikalastajat, kalastusseura Vavika, Ristiinan Rinkka, Ristiinan riistanhoitoyhdistys, Suomen vapaa-ajan kalastajat, Ristiinan reservinaliupseerit ja -upseerit sekä Jaakko Syrjäläisen nuottaporukka.

Tapahtumaan tutustui myös Etelä-Savon TE-keskuksen kalatalousjohtaja tohtori Jorma Tiitinen, joka oli näkemäänsä oikein tyytyväinen.

Aki Hirvonen Tapahtumapäivän ideoija ja päätoteuttaja Aki Hirvonen esitteli itse kalankäsittelyä. Pienistäkin onkikaloista saa makoisia fileitä, kun perkaajalla on oikeat välineet ja otteet.

Päivästä jäi niin järjestäjille, aktiviteettien esittelijöille kuin koululaisillekin oikein mukava mieli. Tapahtuma oli onnistunut yhdistelmä ulkoilua ja tiivistä käytännön tietoa luonnosta ja siinä liikkumisesta.

Ottakaapa mallia muillakin paikkakunnilla!