Mitä tulikaan luvattua vuosi sitten ja tuliko lupaukset pidettyä? Entä mitä on luvassa alkavalle vuodelle 2008?

Vuodenvaihteessa tehdään paljon lupauksia. Monet lupaavat lopettaa epäterveellisiksi tietämiään paheita ja kohtuuttomuuksia, mikä ei ole helppoa. Tehdyt päätökset näkyvät selvästi esimerkiksi tupakan ja alkoholin tammikuisissa myyntitilastoissa, mutta sen jälkeen entiselleen kasvava liikevaihto paljastaa monien lupausten rikkoutuvan.

Onnellisia ovat ne, jotka voivat luvata etteivät vieläkään aloita tupakointia, viinaksilla läträämistä tai muita rikoksia itseään ja lähimmäisiään kohtaan. Hyvään itsetuntoon yhdistyneenä nuo lupaukset voivat jopa pitää.

Vuoden 2007 tilitystä

Omat kalastukseen liittyvät lupaukseni julkaisin noin vuosi sitten ilmestyneessä blogissani nimeltä ”Lupauksia”, joten nyt on julkisen arvioinnin aika.

1. En käy kaukana kalassa, vaan kalastelen enimmäkseen kotipuolessa. Kotivesillä Saimaalla tyydyn kalastamaan lähinnä vain kotikuntani Ristiinan alueella. Näin säästän rahojeni lisäksi myös uusiutumattomia luonnonvaroja. Mutta perinteisestä Lapin reissustani en tingi!
–         Pidetty lähes sataprosenttisesti. Kalastin kotikuntani ulkopuolella yhden Lapin reissun lisäksi vain pari kolme kertaa naapurikuntien puolella.

2. Lisään heittokalastusta ja ongintaa vetouistelun kustannuksella. Sopivalla tuulella kokeilen syöttikalastusta ajelehtivasta veneestä.
–         Pidetty osittain. Vetouisteluni väheni noin puolella ja siitäkin valtaosa oli vain lähiselille suuntautuvaa. Kauempana järvilohen ja taimenen perässä kävin vain kuusi kertaa. Heittouisteluni ei kuitenkaan lisääntynyt, joten kalastukseni väheni kokonaisuudessaan. Syötäväksi otettu saalis sen sijaan pysyi kuta kuinkin ennallaan. Ajo-ongintaa kokeilin pari kertaa, saaliina haukia ja ahvenia.

3. Käytän vetouistelussa korkeintaan kuutta vapaa.
–         Pidetty. Tavillisimmin käytin 3 – 5 vapaa.

4. Lopetan päivän kalastuksen, kun saalista on sopivasti ja viimeistään toisen otetun lohikalan jälkeen.
–         Pidetty täydellisesti Lapin reissua lukuun ottamatta. Ruijan taimenpurolla en malttanut olla ottamatta muutamia täpläkylkiä evääksi ennen lohijoelle menoa.

5. Käytän lohenuistelussa vain yhdellä kolmihaarakoukulla varustettuja vieheitä.
–         Pidetty lähes täydellisesti. Uistelin lohta vain lusikkauistimilla ja yksikoukkuisilla täkyrakseilla. Yhtä kokeiltavaksi saatua kaksikoukkuista vaappua kuitenkin vedin muutaman kerran ja sainkin sillä pari alle 60 cm taimenta, jotka onnistuin irrottamaan takaisin veteen vähin vaurioin.

6. Alamittaisten kalojen vapauttamisen helpottamiseksi rakennan apuvälineen, jonka olen mielessäni pähkäillyt. Esittelen laitteen myöhemmin Erässä.
–         Surkeasti petetty lupaus. Laite on edelleen vain kehitteillä. Projekti jatkuu, jos intoa riittää.

7. Ilmoitan nöyrimmästi tällä palstalla, jos rikon mitä tahansa edellisistä lupauksistani.
–         Pidetty, josta todisteena tämä kirjoitus.

Lupauksia vuodelle 2008

Koska vuoden 2007 lupauksilleni ei mielestäni käynyt aivan säälittävän surkeasti, rohkenen luvata alkavalle vuodelle 2008 seuraavia kalastukseen liittyviä asioita:

1. Pyrin pitämään vuoden 2007 lupaukseni.
2. Lisään soutu-uisteluani.
3. Hankin sähköperämoottorin ja vähennän bensiinin käyttöä kalastuksessa.
4. Hankin täkykalaverkon ja lopetan ostotäkyjen käytön.
5. Lisään luomukalan kalastusta ja syöntiä istutetun kalan kustannuksella.
6. Jos tarvitsen kaupan kalaa, ostan vain kotimaista (muikkua ja silakkaa).
7. ”Saarnaan” kestävästä kehityksestä ja ympäristöystävällisestä kalastuksesta.
8. Teen ehdotuksia kalastuslakien ja –käytäntöjen parantamisesta.

Hyvää Uutta Vuotta 2008!