Suomi on eräs maailman upeimmista kolkista harrastaa monipuolista eränkäyntiä.

Erämaassa on tilaa kaikilleSuomessa riittää kaikille tilaa harastaa kalastusta, metsästystä ja luonnossa liikkumista.

Maamme pinta-ala on ollut jo reilut kuusikymmentä vuotta noin 338 000 neliökilometriä ja se kasvaa hienokseltaan. Maata ei vallata naapureilta vaan sitä saadaan pikkuhiljaa lahjana mereltä, kun maa nousee etenkin Perämeren rannikolla. Metsiä maamme pinta-alasta on peräti 76 % ja vesistöjä noin 10 %.

Asukasta kohti laskettuna tonttia riittää rapiat 6,5 hehtaaria. Jos jokainen seistä töröttäisi keskellä omaa neliötään, tarvittaisiin 255 metrin päässä olevan lähimmän naapurin kanssa puhumiseen jo sähköisiä viestimiä.

Jos koko 5,16-miljoonainen kansa päättäisi lähteä sananaikaisesti vesille veneilemään, jäisi jokaiselle vielä lähes 0,7 hehtaarin suuruinen ”osakaskunta”. Hyvin siinä mahtui pyydyksiään liottamaan ja uistinta uittamaan. Jos vesillä olisivat ”vain” kaikki kalastusta harrastavat 1,9 miljoonaa suomalaista, olisi jokaisen keskimääräinen vesialue noin 1,8 hehtaaria.

Mökkikansalle niin rakasta rantaviivaa meillä riittää jaettavaksi yli 60 metriä jokaista suomalaista kohti. Eivät menisi siimat ristiin, vaikka kaikki paiskoisivat samanaikaisesti veteen Kuusamon uistimia, Nilsua ja Rapalaa. Jokaista vapaa-ajankalastajaa kohti laskettuna rantaa riittää 165 metriä.

Mahtuisimme koko kansa ongelle jopa vesistöjemme saarissa olevien järvien saarille, sillä niissäkin on rantaviivaa yhteensä 1833 kilometriä eli noin 36 senttimetriä/kansalainen. Joka toinen joutuisi kyllä silloin onkimaan toisten olkapäiden takaa vähän pitemmällä parttivavalla.

Jos kaikki 82000 perhokalastuksen aktiivista harrastajaamme jalkautuisivat samanaikaisesti tasaisin välimatkoin jokiemme varsille, riittäisi jokaiselle noin 625 metriä rantaviivaa. Ihan kohtuullinen pooli koluttavaksi.

Tuhansien järvien maan järvien tarkkaa lukumäärää ei liene vieläkään selvitetty, mutta ainakin 188 000 niitä on. Kun mukaan lasketaan vielä 650 jokeamme, löytyy varteenotettava kalapaikka jokaiselle keskimäärin 5 kilometrin päästä kotoa, valtaosalle jopa 2 kilometrin säteellä.

Metsiä samoiltavaksi ja riistan tavoitteluun meillä on 257 000 neliökilometriä eli noin 5 hehtaaria jokaiselle kansalaiselle. Jos jokainen ampuisi haulikolla keskellä omaa neliön muotoista metsäänsä, jäisivät lähimmätkin naapurit vaarallisen haulinkantaman ulkopuolelle, sillä etäisyyttä olisi 223 metriä. Jos metsästämässä olisivat ”vain” kaikki 290 000 metsästyksen harrastajaa ja jokainen heistä olisi passissa oman neliönsä keskellä, saisi naapurille huudella 940 merin päähän. Luonnonrauhaa ja riistaa riittäisi jokaiselle.

Jos metsään haluat mennä nyt, löytyy lähin metsä vielä lähempää kuin lähin vesistö. Suurin osa suomalaisista näkee sen suoraan kotinsa ikkunasta.

Suomi on upea maa, jossa on hyvä elää ja liikkua puhtaassa luonnossa. Vaalikaamme sen asemaa maailman vapaiden maiden ja omista kohtaloistaan päättävien kansojen joukossa.