Hyvä eräaiheinen tietokirja puoltaa paikkaansa jokaisen harrastajan hyllyssä. Tässä vielä pari harkinnan väärtiä teosta vaikkapa joululahjaksi.

Linnustajan käsikirja

Kirjailija Juha Jormanaisen sorvista on putkahdellut viime vuosina kiihtyvällä tahdilla eräaiheisia kirjoja. Määrä ei kuitenkaan ole vaikuttanut laatua heikentävästi, pikemminkin päinvastoin. Vaikka en itse metsästystä harrastakaan, viihdyn aina hyvien metsästyskirjojen sykähdyttävissä tunnelmissa.

Linnustajan käsikirja kertoo kaiken tarpeellisen aktiivisesta riistalinnustuksesta Suomessa. Mukana ovat aseet, patruunat ja kaikki eri vuodenaikoihin ja metsästystilanteisiin sopivat varusteet, maisemat saariston autioilta haahkaluodoilta ylätuntureiden riekkomaille sekä kaikki tavanomaiset ja vähän harvinaisemmatkin aseelliset metsästystavat yksin tai yhdessä kaverin/kavereiden kanssa ja koiran kumppanina.

Kirjasta on rajattu tarkoituksella pois muu kuin tuliaseella tapahtuva linnustus. Metsästys harrastamattomana olisin kuitenkin lukenut mielelläni myös esimerkiksi pohjoisen hangilla tapahtuvasta riekon rihmapyynnistä.

Kirjan teksti ei ole vain tarkkaa menetelmien opastusta vaan sitä on höystetty juuri sopivassa suhteessa myös todellisilla tilannekuvauksilla. Kirjan runsas kuvitus on jormanaismaiseen tyyliin korkealaatuista ja aina tiukasti aiheeseen liittyvää. Ei yhtään turhalta tuntuvaa otosta. Viimeisiä sivujakaan ei ole ”pilattu” liiallisella määrällä herkullisia lintureseptejä.

Linnustajan kasikirja on nautinnollinen kaunokirjallinen tietoteos, joka säilyttää arvonsa ensi lukemisen jälkeenkin.

Linnustajan käsikirja Linnustajan käsikirja
Juha Jormanainen, Gummerus Kustannus Oy, 2007
240 sivua
ISBN 978-951-20-7326-9
OVH: 39 €.

Perhokalastus – Tekniikat ja sidonta

Perhokalastusta ja perhonsidontaa käsitteleviä kirjoja on ilmestynyt viime vuosina tasaiseen tahtiin enkä ole jaksanut niistä kaikista innostua. Pertti Kanervan omakätisellä omistuskirjoituksella varustettu Perhokalastus – Tekniikat ja sidonta on kuitenkin hyllyssäni kunniapaikalla niiden kirjojen joukossa, joita nappaan tuon tuostakin luettavaksi.

Pertsan kirjoittaman ja Anssi Uitin toimittama kirja onnistui innostamaan minut pitkästä aikaa perhonsidonnan pariin. Johtuiko se enemmän tekijän miellyttävästä persoonasta kuin tiukasti asiassa pitäytyvän kirjan annista, en osaa sanoa. Joka tapauksessa olen viime kevään jälkeen istahtanut useasti sidontapöydän ääreen, kun muuten on viime vuosina tullut kietaistuksi vain muutama perho juuri ennen Lappiin lähtöä.

Kirja käy selkein tekstein, valokuvin ja piirroksin läpi perhokalastajan välineet, heittotekniikat, kalat, kalastustilanteet eri olosuhteissa virtaavilla ja virtaamattomilla vesillä sekä perhonsidonnan välineineet. Itselleni tärkeintä antia ovat juuri sopivan selkeät sidontaohjeet hyvin valituista ottiperhoista kalastusvinkkeineen.

Useimmista muista perhokalastuskirjoista poiketen kirjassa on ansiokas luku myös kilpaperhokalastuksesta. Perhokalastuksen SM-voittajien ja MM-kisaedustajien listalta on kiva bongata muiden tekijämiesten joukosta itse valtakunnan kalastajaikoni Jari Tuiskunen. Kirjan käyttöarvoa lisää Anssi Uitin kokoama englanninkielinen terminologia ja hyvä hakemisto.

Kirjasta puuttuvat kaunokirjalliset tilannekuvaukset, mutta sen runsas ja monipuolinen kuvitus auttaa lukijaa virittymään siihen ainutlaatuiseen tunnelmaan, jota lähdemme kalavesiltä hakemaan.

Perhokalastus Perhokalastus – Tekniikat ja sidonta
Pertti Kanerva, toimittanut Anssi Uitti, Yhtyneet Kuvalehdet Oy, 2007
192 sivua
ISBN 978-952-5597-16-5
OVH: 38,60 €.