Hyvä metsästys- tai kalastusaiheinen tietokirja on alan harrastajalle aina mieluista luettavaa. Joten jos mietit että lähimmäisesi tarvitsee oikein hyvän joululahjan, niin tässä olisi muutama hyvä vaihtoehto.

Uutuuksia eräkirjahyllyssäni

Kalamiehen pikkujättiläinen

Jyrki Jahnukaisen ja Veikko Rinteen toimittama ja pitkälle kirjoittama peräti 664-sivuinen järkäle on ajanmukaisin, kattavin ja paras samojen kansien väliin ahdettu kalastajan taito- ja tietopaketti tähän saakka. 1980-luvun alussa 6-osaisen erätietokirja Tapiolan ja vuonna 1997 peräti 672-sivuisen Kalamiehen käsikirjan urakoineet kaverukset ovat onnistuneet jälleen mainiosti. Nyt julkaistu teos on vuoden 1997 kirjan kauttaaltaan uudistettu ja ajanmukaistettu painos. Teoksen avustajakaartiin kuuluvat muun muassa seuraavat tunnetut kalamiehet ja alan asiantuntijat: Onni Juvonen, Teemu Mäkelä, Jari Rannisto, Tero Ronkainen, Ilkka Sailo, Markku Tiusanen, Juha Vainio ja Jaakko Autio. Kirjan upea ulkoasu on graafisen taitelijan Sanna Saastamoisen käsialaa.

Kalamiehen pikkujättiläinen sisältää käytännössä lähes kaikki Suomessa harrastetut vapaa-ajan kalastusmuodot mato-onginnasta lohen perhokalastukseen ja soutu-uistelusta hauen jerkkaamiseen, pyydyskalastustakaan unohtamatta. Suosittelen lämpimästi.

Kalamiehen pikkujättiläinen
Jyrki Jahnukainen, Veikko Rinne ja WSOY, 2007
ISBN 978-951-0-30996-4
OVH: 77 € (saatavana paikoin huomattavasti edullisemminkin).

Jalokalat – kalastajan käsikirja

Kirjailija-toimittaja Juha Jormanaisen rasvaeväisten kalojen vapakalastukseen keskittyvän tietokirjan esilehdellä on hellyttävä kuva kirjoittajan ensimmäisestä itsesidotusta perhosta. Levysiipinen lohiperho on rohkea ja ennakkoluuloton valinta ensimmäiseksi yritykseksi – ja vieläpä ihan kalastavan näköinenkin.

Samalla tavalla Jormanaisen omaa kädenjälkeä on koko 239-sivuisen teoksen sisältö. Kirjoittaja ei toistele pelkkiä fraaseja ja tunnettuja tosiasioita, vaan antaa oman ja valittujen ystäviensä asiantuntemuksen puhua. Persoonallisen tekstin ohella kirjan parasta antia ovat sen poikkeuksellisen upea kuvitus ja kaunokirjalliset ”kevennykset”, joissa kirjoittaja raottaa verhoa myös herkempiin hetkiinsä.

Erikoisella ilolla luin ja imin itseeni Juhan mielipiteen pyydystä ja päästä –kalastuksesta. ”On jokaisen oma asia, tappaako hän kalan ja syö sen, vai laskeeko sen vapaaksi. Yksi vaihtoehto olisi taimenen riittävän korkea alamitta, esimerkiksi 60 senttiä ja saaliskiintiö…”

Jalokalat – kalastajan käsikirja
Juha Jormanainen, Gummerus Kustannus Oy, 2007
ISBN 978-951-20-7327-6
OVH: 39 €.

Eräkirjaesittely jatkuu seuraavassa blogissani…